Pravé maďarské kurča na paprike

Autor receptu: lamus

Jednoduché, úžasné, chutné a pravé maďarské jedlo! Náhodou som pozeral TV papriku a tam pravý maďarský kuchár podrobne predviedol ako sa pripravuje najobľúbenejšie maďarské jedlo. Odvtedy som ho pripravoval veľa-veľa krát a patrí k mojim najobľúbenejším.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie nožky stiahneme z kože a vyberieme kosť.
  2. Chvíľu to trvá a tu je výsledok. Z kuracích kostí a kožiek uvaríme vynikajúci vývar - polievočku.
  3. Na oleji (masti) spražíme cibuľku do sklovita (keď je cibuľka priesvitná), vtedy pridáme mletú červenú papriku cca 1 lyžičku – nie veľa, aby výsledná omáčka bola ružová (nie červená). Pozor ! nespáliť papriku – po chvíli zaliať trochu vody, aby sa nespálila.
  4. Vykostené kuracie mäsko osolíme z jednej strany a položíme ho do hrnca na cibuľku, osolenou stranou dole. Keď sa opeká z 1 strany – vrchnú stranu osolíme.
  5. Opečieme do biela, mäsko otáčame.
  6. Pridáme pokrájanú papriku, paradajky a dusíme. Všetko pustí šťavu, pridáme trochu vody (veľa šťavy nie je dobré – uberá chuť). Dnešné kurčatá stačí variť 1/2 hod.
  7. Keď je mäso mäkké, v miske rozmiešame kyslú a sladkú smotanu, pridáme trochu šťavy z hrnca, aby bola omáčka riedšia a teplejšia a aby smotana po vliatí nezhrčkavela. Potom smotanu vlejeme do hrnca.
  8. Prejdeme varom a kurča na paprike je hotové. :)
  9. Pripravíme si halušky, lebo bez halušiek by to nebolo ono! HALUŠKY: z polohrubej múky, vajec, vody a soli urobíme cesto na halušky. Približný odhad: 1 vajce = 1 porcia. Cesto z podnosu nožíkom hádžeme do slanej vriacej vody (to je originál), ja používam sito. Varíme, kým halušky vyplávajú, potom scedíme. Ak konzumujeme hneď spláchneme teplou vodou, ak pozdejšie – studenou vodou (aby sa nelepili). Do halušiek pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nelepili. Pre menej skúsených: "Cesto musí byť dostatočne husté a halušky sa nerozvaria ani nelepia." - to je užitočná pripomienka od varecháča Dry.
  10. A tu sú hotové haluštičky. Môžme servírovať. Dobrú chuť. :)
  11. Ešte uvádzam uhorkový šalát ku kurčaťu ako bolo v originále, aj keď nie je nutný. Uhorkový šalát: Uhorky postrúhame, pridáme do nich strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno. Zálievka: voda, cukor, ocot Zalejeme a necháme postáť. Dáme do misiek – vrch posypeme červenou paprikou a peprom.