Pravá vianočná kapustnica od ShukvacikA

shukvacik - fotkashukvacik, 28. decembra 2011
Pravá vianočná kapustnica od ShukvacikA
Foto: shukvacik

Neviem čo by som presne k tomuto povedal, čo sa týka polievok tak moja úplne najobľúbenejšia je VIANOČNÁ KAPUSTNICA a DRŽKOVÁ POLIEVKA. Ku vianočnej Zobraziť celý popisNeviem čo by som presne k tomuto povedal, čo sa týka polievok tak moja úplne najobľúbenejšia je VIANOČNÁ KAPUSTNICA a DRŽKOVÁ POLIEVKA. Ku vianočnej kapustnici môžem povedať toľko že ju zbožňujem od malička ešte asi keď som bol v „plienkach“ :D, no ale čo poviem zo svojich skúseností jedol som už naozaj veľa druhov kapustnice či nakyslo zo smotanou, oddelene zemiaky ... atď ... Najviac mi však chutí kapustnica podla mojho receptu a veľa ľudom čo som ho už posunul, už varia len môj recept :-)

18-10
porcií
15 minút
príprava
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1,5 kg
6 ks
200-300 g
6 ks




Postup

  1. 1

    No tak za prvé niečo ku kapustnici predtým ako začneme. Držím sa pravidlá prvá je najlepšia - stará je lepšia, ako nová. Keď idú Vianoce tak buď mam vo svojej pivnici svoju domácu natlačenú kapustu alebo od mojej starkej. Kapustnica je najlepšia keď máme domácu natlačenú kapustu, no keď nie, tak musíme risknúť ísť do obchodu a kúpiť takzvane „mačku vo vreci“ ale určite nekupujeme tu najlacnejšiu kapustu ale trošku priplatíme a kúpime kvalitnejšiu. Keď kupujete v obchode kapustu rovno si kúpte aj čistú šťavu s kapusty . Takže a teraz k postupu:

  2. 2

    2Kg kyslej kapusty si nakrájame aby sme ju nemalí moc dlhu a vložíme do hrnca pridáme celých 6Ks Domácich podotýkam domácich! Klobás a Celé údené koleno, pridáme cele čierne korenie, nové korenie a dáme variť.,

  3. 3

    a keď sa troška začne kapustnica variť tak pridáme čerstvé alebo mrazené huby. Sušene neodporúčam! Kapustnicu varíme na pomalom plyne asi 2 hodiny potom pridáme očistené zemiaky a počkáme kým sa nám uvaria.

  4. 4

    Kým sa nám zemiaky varia vyberieme si s polievky údene koleno, klobásy a začneme „degustovať“ klobásu krájame takým štýlom aby jedno koliečko malo zhruba 0,5 cm. Jedno do úst jedno na späť do hrnca, neodporúčam to robiť celí čas, lebo veľa klobásy ubudne :D. Koleno pekne obrežeme od kosti pokrájame na menšie časti a pridáme naspäť do hrnca, nezabudnite tam pridať aj kožu s kolená 

  5. 5

    Ak dáte suroviny ktoré som písal a nebudete ich meniť tak Vám garantujem že kapustnica bude mať lepšiu farbu ako keď pridáte červenú papriku! Navrch už podľa chuti si môžete dať kyslú smotanu. Tak isto keď sa kapustnica dobré varí netreba ju zahusťovať, dobrá kapustnica sa zahusťuje sama keď ju varíte! Prajem Vám všetkým dobrú chuť!!! _ShukvaciK_

Diskusia k receptu

katarina2511
Hello, Tvoj recept zne a urcite aj chuti velmi dobre. Vyskusam hned na Silvestra. Aj ja mam svoj recept, vsak rada skusam nove. Nemam sice domacu kapustu, ale tu v Canade Poliaci maji svoj market a predavaju kvasenu kapustu, ktora je vynikajuca. Napisem ako nam chutilo. Good luck.
evusik
@Shukvacik čo sa týka varenia kapustnice tak máš určite pravdu, že každý považuje tú svoju za najlepšiu....
mám len zopár pripomienok: ak varíš údené koleno, klobásu a kapustu naraz, znamená to, že na konci máš kapustu úplne rozvarenú... a čo sa týka hríbov tak mrazené sú fajn, ale do kapustnice musí ísť aj za hrsť sušených hríbov, pretože mrazené hríby nevoňajú, ale za to sušené dubáky tie ti budú rozvoniavať po celej kuchyni....
ale koľko ľudí toľko chutí :-) najdôležitejšie je, že tebe chutí
afataga
suhlasim - kazdy ma ine chute, velmi podobnu vari moja mama, ale ked som prvy krat jedla u svokrovcov len so susenymi hubami, bez masa, velmi mi zachutila, od vtedy uz varim len taku, nie kvoli postu, s tym ja problem nemam, ale je ovela jemnejsia a nelezi dva dni v zaludku
1x radost
evanaaa
Pravdou je fakt, každý má svoj recept a spôsob, ako ju varí. Ja dávam dusiť mäso - bravčové pliecko, aj údené, tiež rovnako pokrájané, práve tie sušené hríby, čerstvé ani mrazené nemám a klobásku až na koniec, aby sa mi nerozvarila. Kapustu až ke´d je mäso viac mäkké ako nedovarené. Zemiaky nedávam, ani smotanu a dávam aj cibuľku pod mäso a mletú papriku.
rein
Napíš recept na držkovú,sú to tiež moje najobľúbenejšie jedlá a ešte tam patrí guľáš na všetky spôsoby a sviečková.
hubata
Guláš, kapustnica, fazuľovica - jedlá ktoré majú toľko obmien ako je stravníkov. Veru tá moja je tiež najlepšia. Ale keď pozerám na vek a že si sám tlačíš kapustu do suda, tak ťa uznávam. Aj tvoja kapustnica môže byť veľmi dobručká, samé dobré veci v nej máš.
sportak
Výborný recept mladý muž. Postup je podaný veľmi zaujímavo s humorom. Držím Ti palce do ďalšieho varecháčenia. A súhlasím s rein. Daj držkovú.
janger
:-)))), ta moja je prava! Nie, to zartujem. Aj tato tvoja je iste vyborna. Ja robim na bielo, so smotanou, bez klobasy a so susenymi hubami. A veru tiez sa zalizujeme :-). A vitaj na Vareske!
shukvacik
Ďakujem všetkým :-)

Čo sa týkalo pár komentárov tak ja varím koleno,klobasu všetko dokopi ale kapusta sa mi nerozvarila :-D
sora2
dobrá, tvrdá kysla kapusta sa hadam ani rozvarit nedá, ale kapustnica nie je o kapuste ale o kapustnici a to je voda z kavasenej sudovej kapusty, nie je mi jasne preco sa kapustnica varí z kapusty, ta sa prerdsa varí z tej vody ktorou je kapusta v sude zaliata, kapusty sa do nej pridava sa iba trocha - za 1- 2 hrste - podla mnozstva kapustnice, to co uvádzaš je urcite velmi dobré, ale to je kapusta, nie kapustnica
miskam
Si neskutocne sikovny chalan. To je iny vklad do zivota. Ja som tento rok varila kapustnicu (nepostnu) podla receptu Zdenky Studenkovej. Udene masko som parila na paraciku a potom som do kapustnice dala len tu vodicku, co stiekla dole. Ale masko je neskutocne lahodne, jemne, nerozmocene. Cast z neho nakrajam do kapustnice, cast zje rodinka hned a len kusicek ostane ku salaltu:). Klobasku som nakrajala na kolieska a troska uprazila na suchej panvici, je jemne chrumkava, ale nerozmoci sa. To pridam do kapustnice, ktora sa uz vari so zemiakmi a hribami. Zemiaky v kapuste su paradne, nerozvaria sa. A ked ideme kapustnicu jest dam do nej len trosilinka smotany, nie kazdy z rodinu ju tam chce. A korenie farebne mlyncek:) U nas to velmi chutilo, decka dobre ze neplakali, ze uz nebola na treti den prave tato...:)
shukvacik
@miskam , tvoj recept vyzerá vynikajúco :-) , až mi tečú sliny. Určite ho v priebehu roka 2012 skúsim a napíšem ti výsledok. Ďakujem :-)
evanaaa
@sora2 , aj máš pravdu, ale u nás sa zvykne hovoriť vianočnej ( novoročnej či veľkonočnej) kapuste aj kapustnica, aj keď inde, ako aj u vás je tým myslená kapustová polievka, len z kapustnej vody, tak ako to spomínaš ty.
dogagador
bezva recept, ja mam nekutocne PODOBNY a vola sa "liptovska kapustnica". kto ju ochutnal, tiez uz nechce inu. na rozdiel od Teba @shukvacik , ja som teda kapustnicu nemusela, az kym ma neprinutili ochutnat prave tuto, liptovsku. mnaaam, opat urobim, hned zajtra, dnes musim do prace....
marienka44
@Shukvacik ,pokial viem , zemiaky sa v kysom prostredi kapusty nikdy neuvaria. Ak chces nimi zahustovat kapustnicu, musia sa uvarit zvlast. Ja do mojej kapustnice davam aj malu zaprazku s cibulou a cesnakom. Na zaver trochu smotany na varenie. :-)
nadia56
@marienka44 , ja zahustujem kapustnicu surovym na jemno nastruhanym zemiakom, ten sa uvari vzdy /naucila ma to moja babicka/ a netreba pouzit zaprazku, ale kazdy vari podla svojej chuti a rodinnych tradicii :-)
shukvacik
@marienka44 ,no ak ti mám pravdu povedať tak tento recept kapustnice varím už asi 3-4 roky a zatiaľ ( klop, klop, klop ) vždy sa mi zemiaky uvarili perfektne!
tinca
každý máme ten svoj osvedčený rcp, ja si varím vždy podľa seba, rcp som pridala aj tu, tento rok som mäso parila a vodu zliala do kapustnice. Nesúhlasím s tebou ohľadom sušených hríbov, som potravinárka a viem o čom hovorím, plne súhlasím ale s @evusik. Sušené huby sú ďaleko aromatickejšie a chutnejšie.
shukvacik
@tinca , ja väčšinou pridám aj čerstvé aj sušené, ale čo sa týka chuti tak si myslím že čerstvé sú chutnejšie ako sušene, pravda je že sušene sú aromatickejšie.
michsamant
Okapustnici mozem snivat :) u nas doma bez zemiakov a so susenymi slivkami. Ale suhlasim s inymi nazormi, ze kazdy ma tu svoju najlepsiu :) Pekne sviatky prajem a stastny novy rok.
jozka2
ale kapustnica je fajn,ale na Silvestra-na vianoce by mala byt bez masa
luculla
Konecne volakto, kto do slovenskej kapustnice nenakyda mletu cervenu papriku! Aj so susenymi hribmi (dubakmi) a zemiakmi som srozumena -recept mojej mamy.
Ja ju varim bez udeneho mäsa (udene uz nemozem ani vidiet) ale s klobaskou a s predtym na cibulke do polovice udusenym bravcovym mäsom, ktore pridavam az neskor pocas varenia. Namiesto sliviek tam nastruham nahrubo jedno jablko, zladi trochu kyslost.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia