Pravá vianočná kapustnica od ShukvacikA

Autor receptu: shukvacik

Neviem čo by som presne k tomuto povedal, čo sa týka polievok tak moja úplne najobľúbenejšia je VIANOČNÁ KAPUSTNICA a DRŽKOVÁ POLIEVKA. Ku vianočnej kapustnici môžem povedať toľko že ju zbožňujem od malička ešte asi keď som bol v „plienkach“ :D, no ale čo poviem zo svojich skúseností jedol som už naozaj veľa druhov kapustnice či nakyslo zo smotanou, oddelene zemiaky ... atď ... Najviac mi však chutí kapustnica podla mojho receptu a veľa ľudom čo som ho už posunul, už varia len môj recept :-)

18-10
porcií
15 minút
príprava
120-180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. No tak za prvé niečo ku kapustnici predtým ako začneme. Držím sa pravidlá prvá je najlepšia - stará je lepšia, ako nová. Keď idú Vianoce tak buď mam vo svojej pivnici svoju domácu natlačenú kapustu alebo od mojej starkej. Kapustnica je najlepšia keď máme domácu natlačenú kapustu, no keď nie, tak musíme risknúť ísť do obchodu a kúpiť takzvane „mačku vo vreci“ ale určite nekupujeme tu najlacnejšiu kapustu ale trošku priplatíme a kúpime kvalitnejšiu. Keď kupujete v obchode kapustu rovno si kúpte aj čistú šťavu s kapusty . Takže a teraz k postupu:
  2. 2Kg kyslej kapusty si nakrájame aby sme ju nemalí moc dlhu a vložíme do hrnca pridáme celých 6Ks Domácich podotýkam domácich! Klobás a Celé údené koleno, pridáme cele čierne korenie, nové korenie a dáme variť.,
  3. a keď sa troška začne kapustnica variť tak pridáme čerstvé alebo mrazené huby. Sušene neodporúčam! Kapustnicu varíme na pomalom plyne asi 2 hodiny potom pridáme očistené zemiaky a počkáme kým sa nám uvaria.
  4. Kým sa nám zemiaky varia vyberieme si s polievky údene koleno, klobásy a začneme „degustovať“ klobásu krájame takým štýlom aby jedno koliečko malo zhruba 0,5 cm. Jedno do úst jedno na späť do hrnca, neodporúčam to robiť celí čas, lebo veľa klobásy ubudne :D. Koleno pekne obrežeme od kosti pokrájame na menšie časti a pridáme naspäť do hrnca, nezabudnite tam pridať aj kožu s kolená 
  5. Ak dáte suroviny ktoré som písal a nebudete ich meniť tak Vám garantujem že kapustnica bude mať lepšiu farbu ako keď pridáte červenú papriku! Navrch už podľa chuti si môžete dať kyslú smotanu. Tak isto keď sa kapustnica dobré varí netreba ju zahusťovať, dobrá kapustnica sa zahusťuje sama keď ju varíte! Prajem Vám všetkým dobrú chuť!!! _ShukvaciK_