Pravá debrecínka

tassiedevil - fotkatassiedevil, 11. februára 2013

Tento recept je originálny a pochádza z doby, ked mäsové výrobky ešte obsahovali aj mäso....Určite si mnohí pämatate ked v mäsiarňach nebolo až tak veľa mäsových výrobkov ale boli oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Mnoho krát čítam ako sa mnohí sťažujú na kvalitu mäsových výrobkov na Slovensku...nie je tomo inak ani tu v Austrálii...ani psi to nezožerú....ak si chcete zajesť niečo dobrého, musíte si to vyrobiť sami.....

Suroviny

Slaný roztok na 1kg mäsa:
30 g (alebo mäsiarska)
150 ml
Na pokryv:
2 pol. lyžice
5-6 strúčikov
trochu
1 pol. lyžica
1/2 káv .lyžičky
 alebo dusitanová soľ

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som použil karé aj s trochu bôčikom..debrecínka nie je suchá...kto nechce mať debrecínku mastnú môže použiť len čisté karé.. mäso jemne naklepeme tlčikom na mäso..hladkou stranou...tak asi 10 minút...potom soľ rozpustíme vo vode a pridame sanitru alebo dusitanovú soľ...podľa návodu..nie viac ako 2 g na kilo mäsa... potom injekčnou striekačkou nastrekujeme do stredu masa slaný roztok...tak asi každé dva centimetre pichneme do stredu mäsa a strekneme kým nálev začína vytekať na povrch mäsa..vložíme do vhodnej plastickej nádoby dolejeme zbytok slaného nálevu dobre zakryjeme a vložíme do chladničky na 3-5 dní a usilovne mäso obraciame v slanom náleve 3 krát denne...

    Pravá debrecínka - obrázok 1
  2. 2

    preležané mäso zrolujeme ak je mäso v jednom kuse, ak ho máte v dvoch kusoch, spojíme a dobre previažeme motúzom....

    Pravá debrecínka - obrázok 2
  3. 3

    zaviazané mäso vložíme do mikrotenového sáčku...z oboch koncov jeden sáčok...vložíme do formy a dobre pritiahneme, vodu v hrnci zohrejeme na 80 stupňov, vložíme formu a potom varíme už len pri teplote 72 - 75 stupňov 2 a 1/2 hodíny. Po uvarení formu pritiahneme ,opláchneme studenou vodou a necháme vychladnúť..

    Pravá debrecínka - obrázok 3
  4. 4

    obalíme parikovým pokryvom pripravený z uvedených prísad...ja ho natieram štetcom...

    Pravá debrecínka - obrázok 4
  5. 5

    ak máte možnosť, údime asi 2-3 hodiny....

    Pravá debrecínka - obrázok 5
  6. 6

    necháme dobre vychladnúť, znovu môžene potrieť paprikovým pokryvom , dobre zabalíme do potravinárskej plastickej folie aby nám nevyschla.... a môžeme papať...

    Pravá debrecínka - obrázok 6

Diskusia k receptu

69 komentárov k receptu
@tassiedevil
prosím ťa , pre nás taliánov musíš tu soľ vysvetliť po lopate. V
surovinách máš 30 g na kg a v postupe 2 g na kg. Tí ktorí takéto
debrecínky a šunky robia chybu nespravia. Keď sa však do toho
pustí iniciatívny amatér , tak sa nad výsledkom nezdrží smiechu od
zúfalstva. Čiže 20 g na kg mäsa a je na každom ako si ju rozdelí s rý
chlosoľou alebo bez nej. Praxou a nepodarkami sa naučí.
Musim trosicku oponovat,lebo Australia ma velmi kvalitne maso /dokonca aj mlete je na vysokej urovni / akurat,ze ich vyrobky nam nechutia,ale to neznamena,ze su zlej kvality,su len inak ochutene...v klobasach maju salviu a tymian,preto to ani pes nezerie :))) a to,co si vyrobime sami,to nam chuti,lebo sme Slovaci,ani im vsetkym nechutia nase vyrobky,aj ked ich urobime doma...proste: Iny kraj-iny mrav....
Sanitra je dusičnan draselný, dá sa kúpiť pri koreninách v obchodoch, možno nie každom, predáva sa aj ako rýchlosoľ, tá je ale niekedy s dusitanom sodným, ale plní takú istú konzervačnú funkciu
dodo46, 30g soli na kg je správna dávka, ku ktorej sa pridá 2g sanitry alebo dusitanu....ak je u vás k dostaniu už namiešaná dusitanová soliaca zmes tak znej tiež použiješ 30 g ma 1 kilo mäsa..ak budeš mať nejaký iný dotaz, napíš, vdačne poradím....
úžasný recept. vdaka. len ma napadlo, že v našich podmienkach by sa dalo mäsko uvariť v šunkovare, ak nie je k dispozícii tá super forma ako na fotografii.
Podľa mňa debrecínka má byť dusená a nie udená. Robila som ju v šunkovare, dokonca aj z kuracieho mäsa a z morky a tiež boli výborné, samozrejme neúdené.
krásny , zrozumitelný recept trocha som sa pozastavila na to, že do teraz som čítala pokrájať na drobné časti alebo pomlieť takto v celosti som sa prvý krát stretla z toho obrzku č.1 si vykostil kare a urobil z toho hrubší plát , ktorý si naočkoval a pobuchal a potom stočil a zvizal , krásne je na tom poslednom obrázku vidieť to točené ked dávaš z dvoch kusov tak to akym spôsobom spájaš?? ten konzervačný prípravok dusičnan draselný som objavila v Maďarsku použila som ho aj na konzervovanie zeleniny bez zavárania ...
Podľa mňa ide o dusitan sodný, alebo jeho zmes, predáva sa ako Rychlosoľ, na zachovanie farby mäsových vyrobkov. Výrobky s ním treba tepelne upraviť, je to napísané aj na obale.. na zeleninu bez zavárania sa používa pyrisiričitan draselný, ten sa predáva ako Borkén.
@kimlo
Máš absolútnu pravdu.
Rýchlosol čiže Dusitan Sodný sa používa na konzervovanie a vyfarbovanie varených mesových
výrobkov či už šuniek,salám konzerv a polokonzerv atd.
Výrobky solené resp.konzervované obyčajnou solou sa
po uvarení ostanú hnedo šedé.
Keby som sa akokoľvek snažila,myslím,že takúto krásnu a dokonalú debrecínku by som veru nestvorila.Paráda.Tvoj výtvor nemá chybu !
afataga:nie je vylúčené že ju nemôžes urobiť bez dusitanu, len výsledok nebude stejný...nakoniec toho dusitanu je tam minimálne množstvo a ked si dáš k ktomu dobrú papriku a rajčiny , /antioxidanty/ ktoré pomáhajú veškeré chemické látky z tela vylučovať.....
ako sledujem mnohí zvás máte obavy ako sa do toho pustiť...nakoniec je to velmi jednoduché....len sa treba toho chytiť...ja som objavil jednu webovú stránku: www.zabíjačka.sk, kde si môžete všetko potrebné zakúpiť...nakoniec máte toho viac ako my tu v Austrálii.... dakujem vám všetkým za milé komentáriky.
Dusitan sodný se používá ke konzervaci masa (E 250), ale jelikož je to látka způsobující rakovinu, tak se používá pouze v omezeném množství ... tak doufejme lidicky, ze nas to nezabije, vzdyt jsou pouzity jen 2g na 1 kilo masa. A ta debrecinka je tak nadherna! Mam pri pohledu na ni sileny hlad! Nevi tady nekdo nahodou jak se rekne anglicky sunkovar? Jak ja ji tady na Floride jen uvarim? Poradte mi nekdo nejaky figl.
Uz to mam! Staci prece veliky hrnec, do nej maly hrnec s tou debrecinkou, na nej polozit obracene talirek a zatizit! Debrecinka bude mit sice divny tvar, ale bude stale debrecinkou.
helca103, myslím že v tom sáčku na tlačenku Ti to nebude fungovať...ja som tiež skúšal rôzne iné spôsoby, ale sa mi to nikdy poriadne nespojilo..mäso musí byť poriadne stlačené aby sa dokonale spojilo....
@tassiedevil , napadlo ma ešte jedno riešenie. 2l plastovú rozrezať po dĺžke do nej vložiť mäso v tom sáčku na tlačenku poriadne zviazať a variť. Tá fľaša by to mala udržať pokope, len neviem aký tvar by to nakoniec malo :-)
@helca103
Ahoj.Skús to previazať ako to vidíš v recepte od autora.
Potom to pretoč celofánom aspoň 8x na pevno a znovu
previaž špagátom.Uležané meso preklepni poctivo
aby pustilo čo najviac tej mazgaviny z mesa to drží vlastne tie mesa po kope.Nezabudni že sa to nevarí
je to ponorené vlastne iba v 72 C .Malo by to ostať pokope aspoň dúfam.
helca103: ešte jeden nápad krorý možno bude fungovať...skús použiť dve formy na srnčí chrbát ak je karé dostatočne hrubé, nemusíš urobiť debrecínku na celú dľžku formy, skús len spojiť dva zhruba 20 centimetrové kusy mäsa,dobre zviazať motúzom,dať do sačkov,vložiť do formy a priklopiť druhou formou a dobre sillno zviazať a po uvarení ju este dobre niečím zaťažiť...forma sa tiež da skrátiť, prerezať ju a skrátiť na dľžku aka ti vyhovujé, jednoducho ju znitovať a tak nebudeš potrebovať velmi velký hrniec...ak máš niekoho kto Ti to vie urobiť....
Robievam šunku,mám ju v receptoch na Mimibazári,ale tvoja verzia debrecínky sa mi veľmi páči,neupadne u mňa do zabudnutia.apropo,ten mastný lem k originál debrecínke patrí.
Prave som napchala prvu varku do sunkovaru-prosim prepacte neposlucha ma ani diakritika- som zvedava ako to dopadne, pretoze mam ten maly so strunkou. Ako obycajne, cele som to prehnala, takze to co poctivo obraciam od pondelka v naleve a mienila som to varit na dve varky sa ukazuje ze budu si styri. Uz iba dufam, moja rodina a kolegovci budu veeeeelmi hladni a debrecinka veeeeelmi dobra :-)
Vyskúšal som tento recept a keďže robím domácu šunku som veľmi spokojný. Vyskúšal som to vyrobiť aj z morčacieho horného stena a som veľmi spokojný. Nemám udiareň, ale aj bez údenia je výborná.
presne takú formu doma mám,len ju už veľa rokov nepoužívam, nenapadlo ma napichať mäso, tak boli v ňom nepekné nepresolené miesta. Tvoja debrecínka je nádherná.
nielen na manželovu žiadosť:-) tvoja krásna debrecínka skončila v mojej KK. ale už teraz pochybujem, či som na ňu "dorástla"... no, budem sa musieť riadne nadýchnuť:-)

Pridaj komentár k receptu: