Foto: tassiedevil
Tento recept je originálny a pochádza z doby, ked mäsové výrobky ešte obsahovali aj mäso....Určite si mnohí pämatate ked v mäsiarňach nebolo až Zobraziť celý popisTento recept je originálny a pochádza z doby, ked mäsové výrobky ešte obsahovali aj mäso....Určite si mnohí pämatate ked v mäsiarňach nebolo až tak veľa mäsových výrobkov ale boli oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Mnoho krát čítam ako sa mnohí sťažujú na kvalitu mäsových výrobkov na Slovensku...nie je tomo inak ani tu v Austrálii...ani psi to nezožerú....ak si chcete zajesť niečo dobrého, musíte si to vyrobiť sami.....
Suroviny
|
|
Slaný roztok na 1kg mäsa: | |
30 g (alebo mäsiarska) |
|
150 ml |
|
Na pokryv: | |
2 pol. lyžice |
|
5-6 strúčikov |
|
trochu |
|
1 pol. lyžica |
|
1/2 káv .lyžičky |
|
|
|
|
|
alebo dusitanová soľ |
|
Postup
-
1
Ja som použil karé aj s trochu bôčikom..debrecínka nie je suchá...kto nechce mať debrecínku mastnú môže použiť len čisté karé.. mäso jemne naklepeme tlčikom na mäso..hladkou stranou...tak asi 10 minút...potom soľ rozpustíme vo vode a pridame sanitru alebo dusitanovú soľ...podľa návodu..nie viac ako 2 g na kilo mäsa... potom injekčnou striekačkou nastrekujeme do stredu masa slaný roztok...tak asi každé dva centimetre pichneme do stredu mäsa a strekneme kým nálev začína vytekať na povrch mäsa..vložíme do vhodnej plastickej nádoby dolejeme zbytok slaného nálevu dobre zakryjeme a vložíme do chladničky na 3-5 dní a usilovne mäso obraciame v slanom náleve 3 krát denne...
-
2
preležané mäso zrolujeme ak je mäso v jednom kuse, ak ho máte v dvoch kusoch, spojíme a dobre previažeme motúzom....
-
3
zaviazané mäso vložíme do mikrotenového sáčku...z oboch koncov jeden sáčok...vložíme do formy a dobre pritiahneme, vodu v hrnci zohrejeme na 80 stupňov, vložíme formu a potom varíme už len pri teplote 72 - 75 stupňov 2 a 1/2 hodíny. Po uvarení formu pritiahneme ,opláchneme studenou vodou a necháme vychladnúť..
-
4
obalíme parikovým pokryvom pripravený z uvedených prísad...ja ho natieram štetcom...
-
5
ak máte možnosť, údime asi 2-3 hodiny....
-
6
necháme dobre vychladnúť, znovu môžene potrieť paprikovým pokryvom , dobre zabalíme do potravinárskej plastickej folie aby nám nevyschla.... a môžeme papať...
prosím ťa , pre nás taliánov musíš tu soľ vysvetliť po lopate. V
surovinách máš 30 g na kg a v postupe 2 g na kg. Tí ktorí takéto
debrecínky a šunky robia chybu nespravia. Keď sa však do toho
pustí iniciatívny amatér , tak sa nad výsledkom nezdrží smiechu od
zúfalstva. Čiže 20 g na kg mäsa a je na každom ako si ju rozdelí s rý
chlosoľou alebo bez nej. Praxou a nepodarkami sa naučí.
prepáč, bol som nepozorný pri čítaní.
lebo rcp sa mi paci, tak neviem, ci by to tam az tak chybalo
Máš absolútnu pravdu.
Rýchlosol čiže Dusitan Sodný sa používa na konzervovanie a vyfarbovanie varených mesových
výrobkov či už šuniek,salám konzerv a polokonzerv atd.
Výrobky solené resp.konzervované obyčajnou solou sa
po uvarení ostanú hnedo šedé.
Blahoželám debrecínku máž za 1*
a tá vôňa...mať ju tak doma...!!!
i Pán zhora usmieva sa..:-)))
Ahoj.Skús to previazať ako to vidíš v recepte od autora.
Potom to pretoč celofánom aspoň 8x na pevno a znovu
previaž špagátom.Uležané meso preklepni poctivo
aby pustilo čo najviac tej mazgaviny z mesa to drží vlastne tie mesa po kope.Nezabudni že sa to nevarí
je to ponorené vlastne iba v 72 C .Malo by to ostať pokope aspoň dúfam.
Pá
@tassiedevil tak to ma nenapadlo, veru veľmi dobrý nápad. Obom vám zo srdca ďakujem za užitočné rady.