Pomazánka alebo majonéza fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 3. septembra 2012

Nebojím sa ju robiť ani teraz v lete, lebo tam nie sú vajíčka. Recept mám od pani, čo mi bola robiť prezentáciu zo Zepteru. Najlepšie mi chutí na čerstvo upečených domácich žemliach.

10 - 15 minút
príprava

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Olej a mlieko musia mať rovnakú teplotu, aby sa nezrazili.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetku zeleninu si pokrájame na menšie kúsky.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Olej a mlieko vlejeme do vyššej nádoby.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ponorným mixérom miešame tak, že od spodu smerom hore posúvame mixér.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Až nám vznikne takáto hustá ( základná ) masa pre pomazánku alebo pre majonézu bez vajca.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si zeleninu na pomazánku - rozmixujeme.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tiež syr, ak nemáme mixík, tak postrúhajte.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Postupne pridáme zeleninu aj syr a premiešame ešte ponorným mixérom. Nezabudnite pridať pretlačený cesnak.

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dochutíme soľčankou, horčicou, citrónom a premiešame. Takúto pomazánku môžeme použiť aj ako dresing na rybu, mäsko alebo na parenú brokolicu ( karfiol ).

    Pomazánka alebo majonéza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak chcete len majonézu, stačí pridať trochu horčice, pár kvapiek citrónu. Ak chcete tatarskú omáčku, pridajte cibuľku alebo pór a malú kyslú uhorku - na drobno pokrájanú.

  11. 11

    A ak chcete rybaciu pomazánku, stačí pridať tuniaka - rozmixovať, ak salámovú pomazánku, pridajte šunkovú salámu. Sú výborné.

Diskusia k receptu

mracik9
Tak toto určite skúsim,také dobrotky mám veľmi rada.
tatranka
Pomazánky každého tipu sú vhodným doplnkom našej kuchyne.Uložené v KK.
sneica
kraaasny receptik...ukladam a tuto natierku musim vyskusat....
helca103
takúto pomazánku som ešte nerobila a ako vidím má všestranné použitie. Majonézu a jej prípravu poznám ale tá surová zelenina v tom je pre mňa novinka :-)
julica
Chcela by som sa opýtať, akú úlohu v tom plní mlieko, nešlo by ho nahradiť inou tekutinou? (napríklad sójovým)
tornadolue
@julica ja robim majonezu presne tak, ako to mariaklara pise v prvych bodoch receptu, ale z mandloveho mlieka (olej, mandlove mlieko, citronova stava, sol, horcica), bude to fungovat aj bez kravskeho
mariaklara
@julica , @tornadolue , ďakujem za nápad, odskúšané, spokojná som, použila som sójové mlieko, ono má síce svoju špecifickú chuť, ale pridaním všetkých surovín splnila pomazánka moje očakávanie. Ešte malá rada, ak to budete robiť, tak nemiešajte kruživým pohybom, ale opatrne šľahač zospodu dvíhať hore, lebo už sa mi to stalo viac krát, že keď som robila kruživý pohyb, tak nezhustla. Ono sa to píše aj v návode receptov, ktoré mám od výrobcu. Ale teraz som prišla aj na to, že keď mi mlieko s olejom nezhustlo, odložila som ho do špajze a na druhý deň ráno sa mi to podarilo ušľahať tým spôsobom, dvíhať šľahač opatrne na hor.
helanka
uz to tu spominali v diskusiach ze tento tvoj slahac ti vymiesa z mlieka preto, ze ma vysoke otacky aj preto ten sposob ako ho musis dodrzat.
tornadolue
@mariaklara super, som rada, ze to fungovalo. Inak ja vzdy mixujem tym sposobom zdola hore, ale vobec nie opatrne, skor tak zurivo a vzdy sa podari :)
annamichal
Dobrý deň. Neviem čí sa mi k tejto téme ešte niekto prihlási, ale kúpila som sadu od Zepteru v ktorom je aj mixer na natierky. Ale sú k nemu 4 rôzné nadstavce a ja neviem ktorý je dobrý použiť na natierky. Už si nepamätam ten nadstavec s ktorým to ta pani natierky robila. Ďakujem


annamichal
No neviem čo bolo zlé , ale mne sa neurobila majonéza, vôbec mi nezhustlo-pomooooc.
ivan14
Nevím, jak je to u vás, ale tady ve středních Čechách nevím o nikom, kdo by dostal salmonelózu ze syrových vajec. Osobně z nich strach nemám, i když jsem salmonelózu prodělal - ale z kuřecího masa (do toho obchodu jsem víckrát nevstoupil). A také existuje možnost pasterizace vajec, kdysi jsem sem odkaz dal, ale redakce mi ho smázla, takže ujo gúgl. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha