Pomazánka alebo majonéza (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Nebojím sa ju robiť ani teraz v lete, lebo tam nie sú vajíčka. Recept mám od pani, čo mi bola robiť prezentáciu zo Zepteru. Najlepšie mi chutí na čerstvo upečených domácich žemliach.
Postup
- Pripravíme si suroviny. Olej a mlieko musia mať rovnakú teplotu, aby sa nezrazili.
- Všetku zeleninu si pokrájame na menšie kúsky.
- Olej a mlieko vlejeme do vyššej nádoby.
- Ponorným mixérom miešame tak, že od spodu smerom hore posúvame mixér.
- Až nám vznikne takáto hustá ( základná ) masa pre pomazánku alebo pre majonézu bez vajca.
- Pripravíme si zeleninu na pomazánku - rozmixujeme.
- Tiež syr, ak nemáme mixík, tak postrúhajte.
- Postupne pridáme zeleninu aj syr a premiešame ešte ponorným mixérom. Nezabudnite pridať pretlačený cesnak.
- Dochutíme soľčankou, horčicou, citrónom a premiešame. Takúto pomazánku môžeme použiť aj ako dresing na rybu, mäsko alebo na parenú brokolicu ( karfiol ).
- Ak chcete len majonézu, stačí pridať trochu horčice, pár kvapiek citrónu. Ak chcete tatarskú omáčku, pridajte cibuľku alebo pór a malú kyslú uhorku - na drobno pokrájanú.
- A ak chcete rybaciu pomazánku, stačí pridať tuniaka - rozmixovať, ak salámovú pomazánku, pridajte šunkovú salámu. Sú výborné.