Pomazánka alebo majonéza (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Nebojím sa ju robiť ani teraz v lete, lebo tam nie sú vajíčka. Recept mám od pani, čo mi bola robiť prezentáciu zo Zepteru. Najlepšie mi chutí na čerstvo upečených domácich žemliach.

10 - 15 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Olej a mlieko musia mať rovnakú teplotu, aby sa nezrazili.
  2. Všetku zeleninu si pokrájame na menšie kúsky.
  3. Olej a mlieko vlejeme do vyššej nádoby.
  4. Ponorným mixérom miešame tak, že od spodu smerom hore posúvame mixér.
  5. Až nám vznikne takáto hustá ( základná ) masa pre pomazánku alebo pre majonézu bez vajca.
  6. Pripravíme si zeleninu na pomazánku - rozmixujeme.
  7. Tiež syr, ak nemáme mixík, tak postrúhajte.
  8. Postupne pridáme zeleninu aj syr a premiešame ešte ponorným mixérom. Nezabudnite pridať pretlačený cesnak.
  9. Dochutíme soľčankou, horčicou, citrónom a premiešame. Takúto pomazánku môžeme použiť aj ako dresing na rybu, mäsko alebo na parenú brokolicu ( karfiol ).
  10. Ak chcete len majonézu, stačí pridať trochu horčice, pár kvapiek citrónu. Ak chcete tatarskú omáčku, pridajte cibuľku alebo pór a malú kyslú uhorku - na drobno pokrájanú.
  11. A ak chcete rybaciu pomazánku, stačí pridať tuniaka - rozmixovať, ak salámovú pomazánku, pridajte šunkovú salámu. Sú výborné.