Polievka zo suchého hrachu a koreňovej zeleniny

tiziana - fotkatiziana, 22. mája 2012
Polievka zo suchého hrachu a koreňovej zeleniny
Foto: tiziana

Naša obľúbená polievočka je celkom jednoduchá, rýchla, chutná a aj sýta. Varievame ju najmä vtedy, keď potrebujeme zužitkovať staršie pečivo.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

125 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Suchý hrach si prepláchneme a dáme variť do osolenej vody, pridáme koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa) a malú lyžičku majoránky, nech nám rozvoniava kuchyňa. Varíme, pokým nie je hrach a zelenina mäkká, odstavíme a potom všetko spolu pomixujeme. Rozmixovanú polievku zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a necháme ešte raz prevrieť. Podľa potreby dochutíme vegetou. K polievke podávame staršie pečivo (chlieb) pokrájané na drobné kocky a opražené na olivovom oleji v panvici.

Diskusia k receptu

afataga
nemas za co a polievka moze byt dobra, aj ked ja bez polievky vyzijem velmi dlho :-)
orchidea
ten recept sa mi veľmi páči, robievam polievku zo suchého žltého hrachu skoro ako ty ale to rozmixovanie je dobrý nápad, vyskúšam...
margaretka28
Robím ju tiež takto,len ju nemixujem,hrach sa rozvarí aj tak a kúsky zeleninky nech plávajú..:-))
marta23
Ja tiež rozmixujem uvarený hrach a predtým pridám zápražku s cibuľou a cesankom-veľa a potom zavarím vopred namočené ovsené krúpy a povarím do mäkka.
evina21
Mňam.Nerobím, ale už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou, že si musím kúpiť ten hrach, so zeleninkou super nápad, ja by som tam ale ešte pridala 1 - 2 zemiačiky, rozmixovala.Bude to super krémové a nemusíme zahusťovať múkou. Ja tak už robím všetky krémové polievky, dokonca aj sviečkovú a myslím, že je to fajn. Vyskúšajte.
tiziana
ďakujem za komentáriky, dúfam, že vám bude chutiť :)
@medovnicek rado sa stalo :-D
@evina21 s tým zemiakom dobrý nápad, nabudúce vyskúšam aj ja, toto je jedna z mála polievok, do ktorej nerobím zápražku z oleja alebo masla, nech vynikne zeleninka :-)
boxik
Jedna z polievok našej mladosti ,pretože doplnená nakrájanou klobásou patrila k najobľúbenejším desiatovým polievkam v bufetoch po celom Slovensku ,skrátka stará dobrá klasika.
tiziana
súhlasím s @boxik , do polievky môžeme kľudne pridať uvarený párok pokrájaný na koliečka, klobásu a čo tak opraženú slaninku... :)
pedrobn
nechapem načo muka?ja dam menej vody a hrach mi to pekne zahusti
pipnat
tiež si myslím, že zbytočne netreba zahusťovať múkou...ja bežne polievky zahusťujem buď zemiakom alebo troškou ovsených vločiek......recept určite vyskúšam:)
hella
ked dame dostatok hrachu,je potom kremova a netreba zahustovat mukou. pripadne urobim slabu zaprazku na masle a je vynikajuca. a este nikdy nesolim strukoviny ked sa varia,az po uvareni
hella
a este som zabudla. cesnak v nej nesmie chybat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia