Foto: patineuse
príprava
Postup
-
1
Na 100g polenty nechajte zovrieť 400ml vodovodnej vody (alebo podľa návodu na vrecku). Vodu osoľte. Do vriacej vody za stáleho miešania (nie rukou, radšej varechou) prisypávajte polentu. Pridajte čierne mleté korenie (...nazdravie). Miešajte, kým sa uvarí kaša. Je to rýchlo, len pár minút. Na plech dajte silikónovú podložku alebo papier na pečenie (najlepšie nepoužitý) a kašu rovnomerne rozotrite na hrúbku asi pol centimetra. Nechajte vychladnúť.
-
2
Z plátkov tvrdého syra vykrojte kolieska. Opatrne nakrájajte mozzarellu a tiež vykrojte kolieska.
-
3
Aj z vychladnutej polenty vykrojte kolieska (a spomínajte na vianočné vykrajované pečivo).
-
4
Na panvici (nederavej) opečte na troške oleja polentové kolieska (ak ste ich ešte nezjedli).Zlaté kolieska položte na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk (hlavne zdravo!)
-
5
A stavajte od základov: zlaté koliesko + tvrdý syr + mozzarella + tvrdý syr + zlaté koliesko + tvrdý syr + mozzarella + tvrdý syr + zlaté koliesko. Každý z Vás ako skúsený architekt si navrhne vlastný počet poschodí. Ozdobte niečím farebným (stále zdravo!) Dobrú chuť!
-
6
Moje tipy: 1. Ak robíte veže s mozzarellou, polentovú kašu nesoľte, stačí vodu na začiatku. Polenta nebude na chuť slaná. Ak by ste urobili slanú polentu, v kombinácii so syrmi by už boli veže veľmi slané a chuť (nechuť ;o) ) polenty by zanikla. 2. Ako chipsy si urobte len zlaté polentové kolieska. V tomto prípade polentovú kašu osoľte a ochutnajte, či je podľa Vašej chuti (pridajte aj tetu vegetu). 3. Veže podávajte ako prílohu, prípadne predjedlo (ale pozor, polenta zasýti!). 4. Ostali Vám zvyšky z vykrajovania syrov a polenty? Všetko dajte do misy, rozmixujte mixérom (najlepšie ponorným), pridajte trochu mlieka a dochuťte podľa nálady. Príloha a la zemiaková kaša (zjete menej, ozaj zasýti).
Pekne vizera i urcite budem robit.djakujem
Katkat, :o)))
Motamita3, polenta je kukuričná múka, z ktorej sa varí kukuričná kaša.
Nie je to žiadna novinka, Polenta je taliansky názov.