Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 7. septembra 2010
Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept)
Foto: dobizu

Tieto halušky som robila aj s obyčajnou polohrubou múkou a veľmi som si ich obľúbila. Keď som prešla na bezlepkovú diétu, automaticky som obyčajnú múku nahradila bezlepkovou a s potešením zistila, že halušky sú oveľa nadýchanejšie a lahodnejšie. Je to veľmi chutné a zdravé jedlo aj pre tých, ktorí si strážia svoju líniu. A moja známa - vegetariánka - sa ich nevie dojesť.

2-3
porcie
30 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
150 - 200 g
200 ml
2 ks
1/4 KL
1 kelímok (180g)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Do väčšieho hrnca si dáme variť osolenú vodu (asi 4 litre vody).

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku, pohánkovú krupicu, soľ a dobre premiešame. Pridáme zakysané mlieko a vajíčka.

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vareškou vypracujeme hladké cesto ako na halušky. Ak je cesto príliš husté, zriedime zakysaným mliekom, ak je riedke, pridáme trochu múky. Množstvo múky v rozpise je orientačné, záleží od veľkosti vajíčok, podľa toho pridávame aj múku.

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa voda začne variť, z cesta pomocou sitka s väčšími otvormi (my ho voláme haluškár) zavárame halušky. (Kto je zvyknutý, môže halušky aj klasicky hádzať pomocou drievka a lyžice:-) - tak robí halušky moja stará mama.)

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Halušky za občasného miešania povaríme asi 10 minút.

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom halušky scedíme a servírujeme na taniere.

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do stredu porcie dáme asi 2 lyžice Cottage cheesu (podľa toho, kto má koľko rád). Podávame so sladkým alebo kyslým mliekom. Tieto halušky robievam aj so syrokrémom, tvarohom alebo len s bielym smotanovým jogurtom (resp. kyslou pochúťkovou smotanou) a posolené - chutia výborne. Taktiež ich dávam ako prílohu k mäsu na šťave - vtedy ešte k horúcim pridám 2 lyžice masla a premiešam ich. Niekedy pre zmenu do cesta pridám ešte trochu rozmrazeného špenátového pretlaku - sú zelené a majú aj inú chuť. Vyskúšajte, sú nielen chutné, ale aj zdravé. Dobrú chuť!

    Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Ách jáj!Keď ja takéto dobroty by som jedla každý deň!!!Aj mám doma pohánku zajtra si urobím túto lahôdku mňami, už sa teším :o))) Ďakujem.
Ďakujem! @marienka44 - z pohánky sa melie múka alebo krupica. Varievam si aj čaj z pohánkových šupiek - obsahuje veľa rutínu, ktorý je prospešný na cievy (kto má problémy so žilami a hemoroidmy). Tiež si kupujem pohánkové vločky a instatnú pohánkovú kašu. Všetko dostať kúpiť v obchode so zdravou výživou, biopotravinami, ale aj bežne v obchodných sieťach. Inak na chuť pohánky si treba zvyknúť, ale je dobrá, niekedy mám pocit, že chutí tak trochu orieškovo. Aj keksíky z pohánky už vyrábajú, pohánkové tyčinky, cestoviny (ale tie mi veľmi nechutili :-))
@hamana - haluškár kúpiš bežne v domácich potrebách - oddelenie kuchynka. Býva obdĺžnikový alebo okrúhly a je to také plytšie sitko s väčšími dierkami. Skús sa popýtať, predavačky určite budú vedieť :-)

Pridaj komentár k receptu: