Pochúťka pre najmenších fotorecept

katkaszaboova - fotkakatkaszaboova, 28. augusta 2011

Náš Paťko bude mať o chvíľu pol roka, je čas, aby sa popri mliečku začal zoznamovať aj s jedlami iného druhu.Tak mu každý deň Zobraziť celý popisNáš Paťko bude mať o chvíľu pol roka, je čas, aby sa popri mliečku začal zoznamovať aj s jedlami iného druhu.Tak mu každý deň pripravujem nové pochúťky. Tu je jedna zeleninová kašička.

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    Hneď na úvod sa musím pochváliť, že zeleninka je z našej vlastnej úrody - z maminej záhradky :-) A teraz k príprave: všetku zeleninu ošúpeme a opláchneme. Pokrájame na malé kúsky. Do dojčenskej vody dáme variť najprv mrkvu. Ak trošku zmäkne, pridáme zemiaky a cuketu. (s mrkvou opatrne, radšej menej ako viac, lebo zapeká!)

    Pochúťka pre najmenších (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zásadne nesolíme, ani nekoreníme! Zelenina sa rýchlo uvarí, zbytočne nerozvárame, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov. Ešte za horúca rozmixujeme ponorným mixérom.

    Pochúťka pre najmenších (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papkáčom-začiatočníkom ponúkame nové druhy zeleniny a ovocia postupne, s 2-3 dňovým odstupom, aby sme v prípade alergických reakcií vedeli odhaliť vinníka :-) Postupne môžeme pridať aj iné zeleniny (kaleráb, brokolicu,...), a po asi 3 týždňoch pridáme aj kúsoček hydinového mäsa (neskôr aj hovädzieho). S ovocím postupujeme tak isto. Väčšinou deťom chutí viac ako zelenina s mäsom, aspoň môjmu synčekovi :-). Možno moje rady a skúsenosti pomôžu niektorým maminkám pri zavádzaní nových jedál do jedálnička ich drobcov, ak áno, moja snaha nebola zbytočná. Deťom prajem dobrú chuť, a mamičkám veľa trpezlivosti! :-)

    Pochúťka pre najmenších (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

akeber
kráááásne foto......na svete nie je nič krajšie ako rozžiarené očká detí.....vidím že chutí......:D
vavan
jééé zlatučký anjelik vidno že mu chutí
evanaaa
Maličký je zlatý keď sa tak usmieva, je iste spokojný. A nenadúva ho niektorá zelenina?
ancicka
Nič na svete nemôže vyvážiť pocit matky,ked dieťa je zdravé,usmievavé a že mu chutí jesť.Maličky je krásny chlapček.Mamina nech mu varí samé zdravé dobrrotky.
tatianafm
Jeeej to je zlaté bábinko, aj my sme nedávno takto papkali a dnes už by chlapci zjedli aj mňa ... tiež som sa vytešovala z varenia rôznych polievočiek ... deti mali radi cukinku a špenátik ... aj keď niekedy moja snaha skončila na podlahe, mladší je taký živý, že sa stále tetelil, bách po ližičke a prezliekala som nie len dieťa ale aj seba :)
tatranka
Už z úvodného obrázku je vidieť,že tvoja pochúťka chutí a je dobrá.Bábenko je milé a myslím,že ani lepšiu fotografiu k tomuto receptu si nemohla dať.
katkaszaboova
Ďakujem všetkým za milé komentáre :-) Nášmu malému chutí najmä ovocie! evanaaa, zelenina ho nenadúva, chvalabohu, no mäsko mu zatiaľ moc nešmakuje, ešte si zvyká na nové chute. Starší syn Dominik bol dobrý papkáč, nevyberal si, zjedol všetko, keď bol v tomto veku... Patrik ale už taký nie je :-( ak mu niečo nechutí, jedlo skončí všade, len nie v jeho ústočkách :-)
sjuz
to je krásny papkáč:)! s láskou si spomínam na môjho syna, keď bol takýto, tiež som mu vyvárala rôzne zdravé a chutné jedlá, veľmi rád papkal,a mňa ohromne bavilo vymýšľať mu všelijaké dobroty:)
a tými chuťami treba dávať dieťaťu, čo ľúbi, pretože chuťovú bunky sa vyvíjajú postupne vekom, a darmo dieťa nútime jesť čo nemá rado, len mu to znechutíme. Jeho čas príde:)!
zaujímavé články:
 m.sme.sk/?sek=domac&rub=&cl=5934401...


 www.zdravie.sk/sz/content/675-45016/chute-su-rozne-ako...


ela77
Katuška mám 7 mesačného vnúčika, takže asi rovnako starý ako tvoje mimino. Tiež nevesta začala pri kojení presne týmto receptom, ale minule pri návšteve u nich vravela, že namiesto zemiakov dáva tekvičku (hokaido) to je tá na pečenie a varenie, taká oranžová, je tu o nej téma. Keď som sa jej pýtala, prečo už nedáva zemiačky tak jej vraj niekto poradil, že táto tekvička je straviteľnejšia pre takých malých papkáčov a nakoniec je to aj chutnejšie. Skús. Nevnucujem, ale s tou tekvičkou to malo celkom zaujímavú chuť. Ostatné prísady dáva tak ako ty. Držím palčeky aby ste sa v papkaní nepokazili a aby vám stále chutilo. Ešte k tomu papkaniu. Vnúčik mal pri tých zemiačkoch tak troška problémy pri napĺňaní plienky. Po prejdení na tú tekvičku sa to upravilo. Ak to skúsiš a dostaneš ju kúpiť môžeš si dať aj do mrazáku aby bola po ruke, inak ona v chlade vydrží myslím dlhšie ako iná tekvica.
julica
Aký krásny chlapček, volá sa ako môj "malý" brat. Prajem mu dobrú chuť :)
katkaszaboova
ela77, ďakujem za tip, tú tekvicu som dneska videla na trhu, tak si po ňu pôjdem a vyskúšame, pretože aj Paťo má podobné problémy ako tvoj vnúčik. Dneska som vynechala zemiaky, a urobila mu cukinu s brokolicou a kúskom kuracieho mäsa, chutilo mu! Je to výborná kombinácia, chutila aj mne :-)
cica2
Paťko je krásnučký a vidno že mu polievočka chutí :)) Nádherné foto a zdravá polievočka :D
ela77
@katkaszaboova ,budem rada ak to pomôže, ale bolo by dobré keby sa takto ako ty ozvali aj iné mamičky, ako začínajú prechádzať na pevnejšiu stravu pri kojení, alebo pri celkovej zmene. Viem že nie je dobré nejak rozmaznávať malých aby si nezvykli a potom nevymýšľali, ale človeku sa akosi žiada aj zmena. Neboli by zlé rady navzájom, že niekomu vadí napr., alebo škodí krupička alebo pod. Možno máte svoje fórum na tieto rady, ale tam zase nechodia možno staré mamy. Držím vám terajšie mamičky palce aby sa vám darilo. Mne svokra (to je už strašne dávno) raz vytkla keď mala môjho prvého syna vtedy ešte maličkého na chvíľu u seba, že čo som to za mamku, že mu nedoprajem, že nechcel čokoládu, lebo to nepoznal a po ruke boli aj cukríky v plechovej krabičke- nejaká letná a zimná zmes-, skoro som z kože vyskočila, veď takí malí drobci sa môžu takou "dobrotou" aj zadrhnúť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia