Pochúťka pre najmenších (fotorecept)
Autor receptu: katkaszaboova
Náš Paťko bude mať o chvíľu pol roka, je čas, aby sa popri mliečku začal zoznamovať aj s jedlami iného druhu.Tak mu každý deň pripravujem nové pochúťky. Tu je jedna zeleninová kašička.
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Hneď na úvod sa musím pochváliť, že zeleninka je z našej vlastnej úrody - z maminej záhradky :-) A teraz k príprave: všetku zeleninu ošúpeme a opláchneme. Pokrájame na malé kúsky. Do dojčenskej vody dáme variť najprv mrkvu. Ak trošku zmäkne, pridáme zemiaky a cuketu. (s mrkvou opatrne, radšej menej ako viac, lebo zapeká!)
- Zásadne nesolíme, ani nekoreníme! Zelenina sa rýchlo uvarí, zbytočne nerozvárame, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov. Ešte za horúca rozmixujeme ponorným mixérom.
- Papkáčom-začiatočníkom ponúkame nové druhy zeleniny a ovocia postupne, s 2-3 dňovým odstupom, aby sme v prípade alergických reakcií vedeli odhaliť vinníka :-)
Postupne môžeme pridať aj iné zeleniny (kaleráb, brokolicu,...), a po asi 3 týždňoch pridáme aj kúsoček hydinového mäsa (neskôr aj hovädzieho).
S ovocím postupujeme tak isto. Väčšinou deťom chutí viac ako zelenina s mäsom, aspoň môjmu synčekovi :-).
Možno moje rady a skúsenosti pomôžu niektorým maminkám pri zavádzaní nových jedál do jedálnička ich drobcov, ak áno, moja snaha nebola zbytočná.
Deťom prajem dobrú chuť, a mamičkám veľa trpezlivosti! :-)