Plnené šúľance a slivkové knedlíčky

bimka - fotkabimka, 5. augusta 2011
Plnené šúľance a slivkové knedlíčky
Foto: bimka

Na plnené šúľance som si spomenula pri príprave slivkových knedlíčkov. Plnené šúľance sme chutnali v modrej jedálni kúpeĺov Sliač. Tam boli vynikajúce. Hovorili, že Zobraziť celý popisNa plnené šúľance som si spomenula pri príprave slivkových knedlíčkov. Plnené šúľance sme chutnali v modrej jedálni kúpeĺov Sliač. Tam boli vynikajúce. Hovorili, že ich plnili medom. Ja som ich naplnila slivkovou marmeládou. No asi ich už budem robiť častejšie, lebo chutili viac, ako slivkové knedlíčky. Je pravda, že pri ich výrobe sa treba pohrať, ale stojí to za to ! Ak by ste to skúsili, tak doporučuejm cesto rozvaľkať, ako na rezance, urobiť pláty a potom len niečo do toho zabaliť a zašúľať

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 90 °C

Suroviny

4 ks (grule)
asi 40 dg
asi 20 dg
1 ks
20 ks čerstvé
1 PL




Postup

  1. 1

    Odstopkujeme slivky, umyjeme a usušíme.

    Plnené šúľance a slivkové knedlíčky - obrázok 1
  2. 2

    z múky, zemiačkov a vyjíčka ( s troškou vody podľa potreby ) umiesime cesto

    Plnené šúľance a slivkové knedlíčky - obrázok 2
  3. 3

    do plátkov z cesta obalíme slivky a urobíme gule

    Plnené šúľance a slivkové knedlíčky - obrázok 3
  4. 4

    zvyšné cesto rozvaľkáme ako na pláty na rezance a pokladieme tenké prúžky slivkovej marmelády. Zabalíme a varím rovnako ako slivkové gule.

    Plnené šúľance a slivkové knedlíčky - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
jáj už sa teším ako si spravím slivkové gule, naše slivky ešte nedozreli... ešte potrebujú nejaký čas..... ale tvoje sú krásne, robíš chute :-)))
ancicka
Tie šúľance stoja za vyskušanie a knedle (gomboce)to robievam.
bimka
poviem pravdu, že už všeličo možné varila, ale plnené šúľance prvýkrát. Na budúce už iba šúľance - bez gulí....sú skutočne fajn....
evanaaa
Bimka, ono to vypadá lákavo, tie guľky aj šúlance, ale - nevyteká ten lekvár pri varení do vody, ak nie sú boky zaistené ?, Tak isto by som robila aj perky, z tohoto cesta, len tam je lekvár skrytý a myslím, že chuť zostáva rovnaká, nie?
bimka
čauko evanaaa! Neviem, čo sú perky, ale krajíky treba trošku pritlačiť. No drží to lepšie, ako slivkové gule, lebo je to menšie. Niekto iba na vrch pridáva lekvár, no chuť je úplne iná. Ten lekvár ak je vo vnútri a uvarí sa má inú chuť a šúľance sú mäkšie, lepšie sa rozpúšťajú v ústach, lebo stred je mäkučký
angelheart
Booože, však slintám, ani to nedopíšem ... šúľance a slivkové gule...mňaaaaam :))
babav
Krasne slivky,aj gulky.Z detstva si pamatam,ze moja mama balila lekvar do gulkoveho cesta ,ale volala ich perky....vyzerali ako ravioli.
Posypali sme ich makom ,orechami,alebo kakaom.
bimka
čauko babav! Na Spiši také slovo ako "perky" nepoznám, ale aj u nás, keď nie sú slivky, tak sa tam dá tvrdší slivkový lekvár. No napriek tomu sa mi zdá, že plnené šúľance sú rýchlejšie uvarené a sú chutnejšie...
akeber
mňam.........šúľance som ešte nerobila plnené....:D
sladkacokolada
takéto šúlance vidím prvý krát, určite vyskúšam. u nás boli perky z takého slížového cesta, to boli makové slíže s perkami
3sandra3
tiež som ešte nevidela plnené šúlance,,,naozaj môžu byť v ústach lahodné... vyskúšam... ale neviem čo sú "grule"
marcy
zemáky,švábka,gruľe....zemiačiky,nekdajšie zlato severného Slovenska.Bohužiaľ, kupujeme teraz z Afriky,či Čiech....lebo stráženie polí je drahé a chudoba veľká :-(....
1x bimka
evanaaa
Bimka, ešte niečo - aj pre diabetikov si pripravovala jedlá? Mohla by si nejaké prihodiť, aj na sladko.
marienka44
@Bimka ,nenapisala si, ci zemiaky sa vopred uvaria v supke, ako ked sa robi zemiakove cesto. Perky su na zapade SR , na strednom Slovensku su pirohy lekvarove-plnene obycajne slivkovym lekvarom.
My si davame na kraj taniera kopku lekvaru k sulancom a netreba pracne plnit. Pre jazyk je to jedno. :-)
bimka
čauko Marienka44! No hej zemiačky už dávam do cesta uvarené a popučené. Lekvárové pirohy, ale aj plnené napr. sušenými hruškami, či tvarohom, alebo iným ovocím je bežné na južnom Spiši. Tie sú robené "na sladko", dochutené opraženou strúhankou a cukrom. Na rozdiel od "spišských" - tie sú plnené zamiakmi s bryndzou a dochutené smotanou a škvarkami. Na koniec - to je práve ten rozdiel, keď je lekvár vo vnútri a uvarený spolu so šúlancami, alebo keď je len priložený. To máte rovnako ako u bucht na pare. Je obrovský rozdiel keď je lekvár vo vnútri, ako keď ho iba priložíte k buchtám....no každý má iný jazýček....
bimka
evanaaa: keď budem niečo pre diabetikov robiť, poprosím manžela, aby to nafotil, lebo teraz takmer nestihol hotové šúľance nafotiť, ešte že mu jeden vnúčka nechala....
evanaaa
Bimka, zatiaľ ďakujem, aj iní diabetici sa tu potešia.
zmmm
ja robím z hrubej múky, recept som zdedila po babke, v stredu som robila knedlíčky /98ks/ a plnila som slivkami, mrazenými jahodami a nutelov, boli výborné, niečo sa podarilo dať do mrazničky na "horšie časy" :))
jeka
Dimka dakujem za pripomenutie receptíka na slivkové gule(gombovce),už viem čo pripravím dcére,ked dôjde domov.
maci
dakujem za receptik...gule hotove...dcera moze prist z anglicka..a papat..ale nepouzila som vajce. decka su vegani .a aj tolko muky polohrubej som nedala..ale asi 150 g..asi to zalezi od zemiakov..bolo to rychle spravene...este raz vdaka..a uz ich mozem veselo kedykolvek spravit..pekny den vam vsetkym.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia