Piškóty fotorecept

janger - fotkajanger, 19. októbra 2017
Piškóty (fotorecept)
Foto: janger

Viem, ze su dostat v obchode a ani vela nestoja. Ak by ste niekedy chceli domace, tak vam ponukam recept. Ja som ich piekla Zobraziť celý popisViem, ze su dostat v obchode a ani vela nestoja. Ak by ste niekedy chceli domace, tak vam ponukam recept. Ja som ich piekla uz parkrat. V krabicke vydrzia dost dlho. Naposledy som par kuskov naschval nechala par tyzdnov a boli stale dobre. Su o nieco jemnejsie, ako kupovane.

46 ks
porcií

Suroviny

80 g
10 g
3 ks
 štipka
90 g
Na posypanie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Ruru dame vyhriat na 180 stupnov (horny, dolny ohrev).

  2. 2

    Bielky s pridanim stipky soli slahame do tuha, postupne pridavame 50 g cukru.

  3. 3

    Zltky vymiesame s 40 g cukru. Staci len metlickou.

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zltky jemne primiesame do vyslahaneho snehu.

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame preosiatu muku s maizenou. Moze byt aj ina skrobova mucka. Myslim, ze aj Zlaty klas by vyhovoval. Ak by sa vam to zdalo moc riedke (zalezi od velkosti vajec), tak pridajte este trosku maizeny. Ak by bolo cesto roztekave, tak budete mat roztecene, moc ploske piskoty.

  6. 6

    Toto cesto dame do cukrarskeho vrecka so spickou. Ja som pouzila spicku s otvorom 13 mm. Ak nemate spicku, tak odstrihnite z vrecka tak, aby ste mali otvor nieco vyse centimetra.

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na plech, s papierom na pecenie, nastriekame pasiky dlhe asi 8 cm. Treba trosku dalej od seba, lebo piskoty v rure este trochu narastu. Potom ich posypeme jemnym krystalovym cukrom. Niektori posypaju aj praskovym. To ale nemam vyskusane. Dame piect do stredu rury na 14-15 minut. Podla farby. Vyberieme, piskoty budu este dost makke. Nechame vychladnut.

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nezmesti sa to na jeden pekac. Ked sa bude piect prva polovica, tak nestriekajte hned piskoty na dalsi plech. Radsej az tesne predtym, ako pojdu do rury. Lebo by sa mohli roztiect.

  9. 9

    Upecene.

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak chcete piskoty chrumkavejsie, tak ich po vychladnuti prelozte na rost, bez papiera na pecenie. Dajte ich na 4 minuty do rury (175 stupnov). Potom nechajte vychladnut. Mozete sa ponuknut...

    Piškóty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Co nam zostane, uzavrieme do dozy.

  12. 12

    Inspiraciou mi bola kniha Koekje (Holtkamp - Raat). Upiekla som 46 ks.

Diskusia k receptu

smejkad
Výborne. Ja ich budem ale robiť ako jednohubky, nech sa netrúsi všade :-)
Lebo na takéto dostatočne dobrá skrýša neexistuje :-D
1x janger
haji
Vypadají náramně, musí být výborné! Bezva recpetík! Připomněla jsi mi dětství, milá @Janger. Je to hodně dávno, když je maminka doma pekla. Krásná práce!
1x janger
janger
@izabella , @dvorka , dakujem vam za pochvalu...@smejkad , ja som vcera tak trusila ;-)...@patroveckypitrs , ved ti vnucka aj pomahat moze pri peceni (ale mozno je este moc malicka)...@haji , vidis, aj spomienka na detstvo... Ja to mavam vzdy, ked vidim krupicnu kasu :-)....Dakujem vam vsetkym za koment, srdecne pozdravujem :-).
1x haji
martamm
Tie su nadherne, zhanala som dobry recept naa piskoty, urcite upeciem pre vnucika, dakujem :)))))))))))))))))))
1x janger
lemoncurd
Raz som už piškotky upiekla, lenže som musela čakať asi 4 dni, aby boli chrumkavé.Tento recept si ukladám a určite vyskúšam.Mám z Tescomy silikonovú formu na piškoty.Takto upečené si zachovajú svoj tvar.Ďakujem za recept.
1x janger
janger
@martamm , nech sa ti podaria a nech vnucikovi chutia :-)! Dakujem za komentik. @lemoncurd , aj tebe dakujem za pristavenie :-). Ja formu nemam, ani som veru nevedela, ze existuje aj na piskoty. No, clovek sa tu vzdy dozvie nieco nove....
havino
Jani, máš ich super, pekné, ja som už tiež dva krát piekla podľa čistinky a dokonca jednu várku DIA pre manžela so zero cukrom, ja som mala na dve vajca 20 g pudingu a 60 g múky, bola som nadmieru spokojná a keby, že pre neho mám robiť dezert upečiem ich opäť. odporúčam piškoty nechať voľne na linke zo dve dni neprikryté, zchrumkavejú. na fotke sú Dia a použiteľné aj kto cukor môže, nik netušil, že su so zerom cukrom, určite skúsim aj tvoj recept, robila som ich aj kakaové






janger
@Havino (21.10.2017 22:00)

Tani, aj kakove? To som este nejedla. A ani nevidela. Ako si dala kakao? Nahradila si cast pudingu? Alebo si pridala len tak od oka? Mas ich vydarene! Ja by som myslela, ze "pravy" cukor je tam dolezity, kvoli strukture cesta. Zero cukor, co pouzivas, to je brezovy ?
Ja som ich dnes maskrtila s vanilkovym riedkym pudingom, piskoty boli namiesto lyzicky. Netreba mi maskrtit veru, ale nemohla som sa ovladnut :-).
Dakujem ti za mily komentar a fotky.
ywett
Janka, ďakujem za recept, zíde sa a domáce sú naj ☺ máš ich krásne ;-)
1x janger