Pikantné risotto s tuniakom

michalides - fotkamichalides, 24. júna 2013

Dneska som skúsil pomerne netradičnú kombináciu, a aj keď to znie ako varenie "ala babica", vôbec to nebolo zle. Tá pikantnosť je postavená na Zobraziť celý popisDneska som skúsil pomerne netradičnú kombináciu, a aj keď to znie ako varenie "ala babica", vôbec to nebolo zle. Tá pikantnosť je postavená na tom že som kúpil tuniaka v oleji s chilli. Ale v podstate sa takýto chilli olej dá zaimprovizovať aj doma. Risotto je v podstate základne, a musí obsahovať tri základné chute: biele suché víno, maslo, kurací vývar (pokiaľ toto nemáme, nebude to nikdy ono). Jedlo je jednoduché, zlozené z jednoduchých chutí. Žiadna revolúcia.

1
porcia

Suroviny

asi 2 hrste (Arborio)
asi 0,5 l
1/2 ks
asi 1,5 dl
asi 1 ČL
pár ČL
1 ks konzervy




Postup

  1. 1

    Dostal som chut na tuniaka v konzerve ale chcel som si ho dat nejako zaujimavejsie a tak vznikla tato dost divna kombinacia s risottom. Znie to ako kravina a v gastronomii to nema co robit ale chuti to dobre. Ryza je samozrejme najlepsia taka, aka je urcena na risotto. (podla mna Arborio je uplne naj) Mozeme pouzit aj klasicku gulatozrnnu, a namiesto vyvaru bujon...da sa to, bude to dobre, ale nie genialne.

  2. 2

    Ako som uz spominal mal som tuniaka v chilli oleji, bola by skoda ho vyliat a nevyuzit tu pikantnu chut po tuniaku, ktoru obsahuje. Takze ten olej zlejeme na panvicu a supneme na to cibulku. Samozrejme nechceme aby cibulka bola surova ale ani aby sa zafarbila do hneda. Risotto chceme peknej jasnej farby...toto berte ako vseobecnu radu, kedze ja som pouzil olej ktory mal nacervenalu farbu od chilli tak to az taku rolu nehralo.

  3. 3

    Ked je cibulka akurat, pridame nepreplachnutu ryzu a asi minutku opekame, stale obraciame a miesame (to robime pocas celeho zvysku receptu). Pridame biele suche vino, nechame ho odparit a zaroven vsiaknut do ryze, ked je ryza opat pomerne sucha, prilejeme za naberacku vyvaru. Stale miesame. (asi na strednom ohni)

  4. 4

    Ked sa vyvar vsiakne, prilejeme dalsiu naberacku vyvaru a zasa miesame (nemusime sermovat vareskou ako Dartaňan, staci pomaly a kludne miesat). Takto postupujeme dokym ryza nie je uvarena tak akurat (nie tvrda ale zasa ani blato...ked ju skusite tak musite citit ze do niecoho hryziete) pridame asi dve lyzicky smotany a premiesame.

  5. 5

    Teraz ide dolezita faza, v taliansku na to dokonca maju aj nazov. Risotto stiahneme z ohna. Zoberieme za peknu lyzicu masla, vrazime ho do risotta, zoberieme metlicku na slahanie a ako keby sa snazime to risotto naslahat....vlastne do neho pomaly zamiesavame maslo a jemne vmiesavame vzduch, co nam zabezpeci ze bude lahke a kremove. Podla potreby osolime. (zalezi ci pouzivame uz osoleny vyvar alebo nie)

  6. 6

    Na tanier dame risotto, naukladame tuniaka, posypeme petrzlenovou vnatou a mozeme trosku dozdobit smotanou (bude to prijemne zjemnovat) a mame hotovo.

Diskusia k receptu

kimlo
Vyzerá dobre...risotto ako má byť..
manya
takúto "kravinu" som si robila aj ja, chutilo to dobre,(isto som to videla v nejakom TV programe o varení a improvizovala som), teraz si občas spravím s cestovinou, je to rýchlejšia rýchlovka.
evusik
aj ja robievam tuniaka s cestovinami, s ryžou som ešte nerobila....páči sa mi ako si to celé pekne popísal :-)
michalides
Dakujem...je to pracnejsie ako cestovinova verzia ale je to prijemna zmena :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia