Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 27. januára 2014
Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou (fotorecept)
Foto: luss44

Robila som oškvarkovú pomazánku s pikantnou paprikovou pastou a akosi jej bolo veľa. Tak som si vymyslela, že ju použijem aj do pagáčikov ako náplň. Nápad to bol dobrý, lebo pagáčiky sú fajn pikantné, také trochu iné ako klasické oškvarkové.

50 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
200 g
100 g (maslo)
1 PL
1 ks
200 g
4 čl
1 čl
1/2 kocky
3 - 4 dcl
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oškvarkovú pomazánku zatiaľ odložíme nabok. Z ostatných surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto, pridala som aj 2 ČL paprikovej pikantnej maďarskej pasty Erős Pista, cesto ostalo mierne oranžové s červenými bodkami :) Nechala som ho nakysnúť cca 30 min., potom som ho rozvaľkala a natrela oškvarkovou pomazánkou, potrela som ešte aj trochou uvedenej pasty. Oškvarkovú pomazánku robievam klasicky - oškvarky, postrúhané vajíčko, horčica, cibuľka nadrobno a už spomínaná pikantná pasta.

    Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takže takto natreté cesto som preložila ako obálku, nechala 15 min.podkysnúť. Tento postup som opakovala ešte raz.

    Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z rozvaľkaného cesta som vykrajovala pagáčiky, ukladala na vymastený plech. Kým sa rozohriala rúra, ešte trochu podkysli, potrela som ich vajíčkom a posypala sezamom.

    Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šupla do rúry na 200°C a piekla cca 15-20 min. Niektoré a mi takto pokydali nabok, ale boli fajn chrumkavé a pikantné tak akurát :)

    Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
tie pokydane su najkrajsie :) musia byt super, mna to prekladanie nebavi, ale ze len dvakrat a tak krasne sa listkuju, a k tomu ta pikantna chut, uz len zohnat skvarky a ide sa na to.
luss44 Ty ma fakt rozčuľuješ. Teraz sem zavesíš takéto pagáčiky, keď som si v nedeľu minul všetky škvarky do toho pečiva z kyslej kapusty? Pred chvíľou som dokončil výrobu tlačeniek a zajtra aby som vyrábal nové škvarky. Ináč, vyšiel som na balkón a pozdravil Trenčín, takže jedna úloha splnená. V nedeľu sme mali malú oslavu, tak som robil kapustové pečivko. Jedno cesto bolo s tými škvarkami, do druhého som zapracoval na kocky nakrájanú údenú krkovičku, do tretieho keď už bolo rozvaľkané som zvrchu zatlačil kolieska klobásky a do štvrtého kolieska jaterničky. Myslel som že mi zostane aj na pondelok ale chybička se vloudila. Zožrali mi všetko - pažravci.
@luss44 , teeeeeda dievča, ja zíram, skvelý nápad, krásne pagáčiky, s pridaním Erős Pistu museli byť famózne... toto vyskúšam veru, všetci budú zírať, že aké čípoš pagáčiky :) 5* KK
@yogicek milý, namiesto rozčuľovania mi radšej pošli z tej Tvojej tlačenky, dala by som si, doteraz som vyjedala fánky so šípkovým lekvárom, takže koliesko dobrej tlačenky by bodlo ako slaná bodka. Len zíram aké variácie si povymýšlal na moje kapustové pečivo, ja furt len jednotvárne s kapustou, obmenu som ešte neskúsila. A ďakujem za pozdrav môjmu milovanému mestu:) Mohol by si dať aj recept na dobrú tlačenku, nech sa inšpirujeme.
kimlo - poviem to asi takto. Pred Vianocami som robil pre kamarátov 6 cca trojkilových tlačeniek a teraz chceli zas, tak im asi chutila. Sám si ju chváliť nebudem. Robím niekoľko druhov, od tých najobyčajnejších až po také, ako by som to povedal, náročnejšie na prípravu a suroviny a tým aj drahšie. Doniesol by som aj na okoštovanie, šak do Starej Turej to nemám ďaleko ale to prasiatko z ktorého som to robil malo veľa pozostalých a nezostalo ani pre mňa, takže nabudúce. Až budem mať dnes čas tak skúsim sem prihodiť niektorý z receptov.
Polotovary ako napr. papriková pasta Erős Pista by som nedal ani svojmu psovi a už vôbec by som sa podobnými výplodmi nechválil...
@kakao , Erős Pista nie je polotovar, je to zmes feferóniek a soli, nie je to polotovar, ale pochutina. Polotovar je výrobok pripravený tak, aby jeho konečná úprava bola čo najkratšia. Podľa Teba je asi polotovarom všetko - soľ, korenie, bylinky, ocot, horčica, čaj, káva a vlastne aj kakao :)))
@eviana : Svojím spôsobom máš s tým zoznamom "polotovarov" pravdu, ale som zástancom domácej stravy, snažím sa všetko si pripraviť sám a zmiešať feferónky a soľ doma snáď zvládne každý (pardon, @luss44 asi nie).

@luss44 : Ty máš čo písať o výške IQ, ty infantilná ozdoba Varechy...
ježišmária ľudia, ste normálni??? veď som nepoužila tej pasty na kilá ! akože trochu paprikovej pasty aj s konzervantom niekomu ublíži? nemám slov, že som to sem vôbec dávala... poniektorí viete človeka viac otráviť ako vagón konzervantu!
Milá otrávená @luss44 , keď dávam svoj výtvor na webovú stránku s diskusiou, musím počítať aj s negatívnymi reakciami, veď nemôžeš druhým rozkazovať, čo sa im má (ne)páčiť! Ty však evidentne akceptuješ len podlízavé komentáre od "priateľov" ako @yogicek v štýle "úžasnééé, teeeeeeeeeeeeda dievča, ja zírám, KK", čo len dokazuje tvoju naivitu.
@kakao a ostatní Tebe podobní - nemáš pravdu, nevadia mi negatívne reakcie, ale beriem ich od niekoho, kto tomu aj rozumie. Ale zhadzovať celý recept pre jednu surovinu sa mi zdá príliš. Nikomu nekážem pagáče piecť, komu vadí tá-ktorá surovina, tak ju nepoužije, prípadne recept obíde. Rady a linky z netu o "škodlivosti" si nechajte pre seba, mňa nezaujímajú, ako sa stravujem vás nech nezaujíma a Vy si teda googlite, čo môžete a nesmiete, keď sa inak rozhodovať neviete... Mýliš si podlízavé s pochvalnými, ale keď nevieš nikomu nič pochváliť, tak sa ani nečudujem, že nepoznáš význam toho slova. Týmto som skončila, nemienim tu donekonečna obhajovať jednu poondiatu paprikovú pastu!
No vidíš luss44, ešte sme sa nevideli a už sme priatelia. Z mojej strany super. Starý profesor z mojej alma mater by na to povedal, citujem "ja ti verím ale neuznávam" veľmi hlboká myšlienka.
AJ u nás ide pikantné a štipľavé, takže si mala dobrý nápad. A čo sa týka rád - urob si všetko doma, neviem, či by som mala ešte čas aj na varenie, to je jedna vec a druhá, nedalo by sa aj tak všetko spraviť. Občas mi ale idú na nervy reči o tom, čo je zdravé, čo škodí, a podobne. Myslím si, že je to trend posledných rokov ukazovať, čo všetko by sa nemalo jesť ( kupovať), a je len na ľuďoch, čoho sa budú držať. Ak vidím v recepte niečo, čo nemám rada, nahradím to niečim iným alebo nedám vôbec. Dávať rady, upozorňovať na nevhodné sa tiež dá, ale treba vedieť ako to podať.
@zorro vďaka, som rada že sa Ti páčia.
@evanaaa súhlasím s Tebou, tiež som už veľa vecí napiekla a navarila z Varechy, občas som niečo zmenila ako mi vyhovovalo, to je predsa normálne, ale nedovolila by som si zosmiešňovať autorku receptu, že čo to preboha použila... A k tomu, že všetko len domáce - mám 2 záhrady, takže zaváram všetko čo sa dá zužitkovať, sušíme si ovocie, mrazím vňatky, atď... A ozaj sa tu nepotrebujem obhajovať pred niekým za to, že si kúpim ročne 3-4 poháriky paprikovej pasty. Ďakujem Ti za názor, keď vyskúšaš, daj vedieť.
@luss44 , priateľka moja, tak som pagáčiky napiekol. Boli jedlé, ale určite nie tak ako Tvoje. Musel so totiž improvizovať. Bol som lenivý ísť zháňať takú pastu akú používaš Ty, tak som do paprikovej pasty, ktorú som si vyrábal v lete rozhňahňal nakladané feferónky a použil toto. Táto moja pasta má však určite iné zloženie ako Tvoja, tak aj
chuť pagáčikov bola iná, ale až ma prejde lenivosť, tak si ju pôjdem pozháňať. Mám totiž veľký problém, ešte ma nepustila minuloročná jarná únava a už na mňa lezie nová:):):).
@luss44 , tak som sa k nim konečne dostala... sú výborné, voňavé, chrumkavé a tá pikantná chuť je v nich fakt veľmi zaujímavá, super si to vymyslela, ešte raz srdečná vďaka za skvelú pagáčikovú inšpiráciu :)
Takto nejak vyzerali tie moje - dnes prudko lenivé:


***** pagáče mám rada. Vyzerajú chutne. Pomazánku som si robila z červenej papriky, ale nieje štipľavá. Vyskúšam podľa tvojho receptu. Štvorčekové som ešte nepiekla.
Niečo Vám prezradím mám veľmi rada tú pikantnú pastu a okrem toho mám veľmi rada ešte kopu nezdravých potravín - aj jogurty s kadejakými predlžovačmi trvanlivosti (bez toho už pomaly jogurt nekúpite), občas si dám aj kečup, normálne sa mi stane, že si kúpim sirup ba dokonca aj kolu a čo je tu úplne najhoršie, občas použijem Bambino ba dokonca aj vegetu. A teraz ma ukameňujte, že celé dni nestrávim v kuchyni výrobou domácich zeleninových zmesí, paprikových pást, domácich sirupov, kečupov, výrobou domácich párkov, salám a podobne.
A @kakao - chcela by som Ťa spoznať. Vždy som totiž túžila vidieť ako v reále vypadá dokonalosť sama.
:-) :-) :-)

Pridaj komentár k receptu: