Foto: sracz
Trošku dlhšie som rozmýšľal o prosbe Honestky, milej vareškárky z Kanady, aby som uverejnil fotografiu našich vážiek aj so závažiami. Ale zo srdca rád Zobraziť celý popisTrošku dlhšie som rozmýšľal o prosbe Honestky, milej vareškárky z Kanady, aby som uverejnil fotografiu našich vážiek aj so závažiami. Ale zo srdca rád ho venujem celému dobroprajnému osadenstvu Varecha. sk. Z množstva nápadov u mňa vyhral tento. Čo keď sa zapáči a naviac zachutí aj Vám? Za pokus to určite stojí!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 hrste |
|
0,20 kg |
|
2÷3 PL |
|
1 ks |
|
3÷4 ks |
|
1/2 viazaničky |
|
1,2÷1,5 kg |
|
1÷2 KL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby podľa chuti |
|
2÷3 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby podľa chuti |
|
1÷2 ks |
|
0,25 ÷ 0,30 kg |
|
2÷3 ks |
|
4 ÷ 6 ks |
|
podľa potreby l |
|
podľa potreby ks |
|
Postup
-
1
v predvečer "akcie" uložíme dve mužské hrste sušených húb (ja som použil 1/2 & 1/2 slovenské dubáky a talianske porcini) do kuchynskej misky, zalejeme ich 0,5 l horúcej vody a prikryté necháme "napučať" až do druhého dňa.
-
2
očistíme cibuľu, cesnak a mladú cibuľku aj s vňatou a umyjeme feferónky
-
3
vo veľkom širokom hrnci necháme vyškvariť domácu údenú slaninu, pokrájanú na pásiky; ak je vyškvarenej masti málo, pridáme pár PL olivového (slnečnicového) oleja; pridáme postrúhanú (na jemno pokrájanú) cibuľu a pretlačený cesnak; restujeme pri priemernej teplote.
-
4
počas restovania umyjeme a na úhľadné väčšie kúsky pokrájame bravčové mäso a keď je cibuľovocesnakový podklad hotový (sklenený), uložíme do neho mäsko, zamiešame a necháme dusiť, až pustí šťavu a uzatvorí sa; potom ho okoreníme mletou červenou sladkou i štipľavou paprikou, MČK, vegetou, ďumbierom-zázvorom a pridáme pár PL kápiovej pomazánky (môžeme ju nahradiť jemným kečupom); zamiešame a necháme dusiť.
-
5
priebežne olúpeme a umyjeme mrkvu, jicamu, paradajku a rapíky zeleru.
-
6
pokrájame ich na úhľadné kúsky, pridáme do duseného bravčového mäsa a vlejeme namočené huby aj s ich šťavou; zamiešame, pokračujeme v dusení, priebežne podľa potreby podlievame horúcim vývarom alebo vriacou vodou. Ak sa nám omáčka zdá málo pikantná, môžeme vložiť do nej 1÷2 poprepichované sušené feferónky (ak sme nepoužili pokrájané čerstvé).
-
7
dusíme až na požadovanú konzistenciu; priebežne premiešavame a dochucujeme; na záver, podľa potreby, môžeme zahustiť postrúhaným zemiakom (ja pre tieto účely múku nepoužívam, keď už tak maizenu); servírujeme na plytkých tanieroch a podávame so zemiakmi, cestovinou (ja som použil lingvine), knedľou, alebo iba tak, s chlebíkom, či pečivom. D o b r ú c h u ť !
Samotny recept pikantneho maska nema chybu a vsetky jedla ktore predvadzas - pri citani mam pocit, akoby som bola pozvana priamo k stolu a pochutila si s vami spolu. Si dobrym osviezenim a tesim sa vzdy na precitanie receptu. Bolo by dobre, keby si zacal pisat aj zazitky, pretoze tvoj styl je taky jedinecny, ze cloveka "postavi na nohy" aj ked niekedy nesluzia, hehe...
No a teraz konečne k tomu nádhernému receptu nielen chuťou,ale aj fotografiami.Ta zeleninka je tak krásna,že som mala čo robiť aby som si neprekúsla monitor a to by Ťa Ferrynko asi tiež mrzelo.Takže vďaka.