Pikantné bravčové s bársčím fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. mája 2010
Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept)
Foto: sracz

Trošku dlhšie som rozmýšľal o prosbe Honestky, milej vareškárky z Kanady, aby som uverejnil fotografiu našich vážiek aj so závažiami. Ale zo srdca rád Zobraziť celý popisTrošku dlhšie som rozmýšľal o prosbe Honestky, milej vareškárky z Kanady, aby som uverejnil fotografiu našich vážiek aj so závažiami. Ale zo srdca rád ho venujem celému dobroprajnému osadenstvu Varecha. sk. Z množstva nápadov u mňa vyhral tento. Čo keď sa zapáči a naviac zachutí aj Vám? Za pokus to určite stojí!

6 ÷ 8 (10)
porcií
30´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
0,20 kg
2÷3 PL
1 ks
3÷4 ks
1/2 viazaničky
1,2÷1,5  kg
1÷2 KL
2 PL
2 PL
2 PL
podľa potreby podľa chuti
2÷3 PL
2 PL
podľa potreby podľa chuti
1÷2 ks
0,25 ÷ 0,30 kg
2÷3 ks
4 ÷ 6 ks
podľa potreby l
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    v predvečer "akcie" uložíme dve mužské hrste sušených húb (ja som použil 1/2 & 1/2 slovenské dubáky a talianske porcini) do kuchynskej misky, zalejeme ich 0,5 l horúcej vody a prikryté necháme "napučať" až do druhého dňa.

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    očistíme cibuľu, cesnak a mladú cibuľku aj s vňatou a umyjeme feferónky

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vo veľkom širokom hrnci necháme vyškvariť domácu údenú slaninu, pokrájanú na pásiky; ak je vyškvarenej masti málo, pridáme pár PL olivového (slnečnicového) oleja; pridáme postrúhanú (na jemno pokrájanú) cibuľu a pretlačený cesnak; restujeme pri priemernej teplote.

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    počas restovania umyjeme a na úhľadné väčšie kúsky pokrájame bravčové mäso a keď je cibuľovocesnakový podklad hotový (sklenený), uložíme do neho mäsko, zamiešame a necháme dusiť, až pustí šťavu a uzatvorí sa; potom ho okoreníme mletou červenou sladkou i štipľavou paprikou, MČK, vegetou, ďumbierom-zázvorom a pridáme pár PL kápiovej pomazánky (môžeme ju nahradiť jemným kečupom); zamiešame a necháme dusiť.

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    priebežne olúpeme a umyjeme mrkvu, jicamu, paradajku a rapíky zeleru.

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájame ich na úhľadné kúsky, pridáme do duseného bravčového mäsa a vlejeme namočené huby aj s ich šťavou; zamiešame, pokračujeme v dusení, priebežne podľa potreby podlievame horúcim vývarom alebo vriacou vodou. Ak sa nám omáčka zdá málo pikantná, môžeme vložiť do nej 1÷2 poprepichované sušené feferónky (ak sme nepoužili pokrájané čerstvé).

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dusíme až na požadovanú konzistenciu; priebežne premiešavame a dochucujeme; na záver, podľa potreby, môžeme zahustiť postrúhaným zemiakom (ja pre tieto účely múku nepoužívam, keď už tak maizenu); servírujeme na plytkých tanieroch a podávame so zemiakmi, cestovinou (ja som použil lingvine), knedľou, alebo iba tak, s chlebíkom, či pečivom. D o b r ú c h u ť !

    Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
dobrý recept, také mám rada - z jedného hrnca, krásna prezentácia ako vždy, ale tie starodávne váhy nemajú chybu - nádhera.
zdezda
:-) no teeeeda ty si si dal s tým práce, vonia to až sem, nádhera naozaj:-)))
stefanm
chcel by som od teba sracz vedieť či tie žlté,myslím že paradajky na tom "hlavnom" obrázku si pestuješ sám?Je to zaujímava odroda.Ináč ten receptík je príma.Dobre,že si ho zverejnil.Ja odkedy si fotím jedla (mám už vyše 300 foto svojich "výtvorov") som si nikdy nepísal čo som vymyslel a teraz neviem ako som to urobil.
andromeda
Ahoj sracz čo je to tá icama? Dá sa to kúpiť u nás, alebo niečím nahradiť?
frezia68
Ani ja neviem,čo je jicama(asi zeler,alebo kaleráb? ),ale viem,že by mi to chutilo a veľmi pekné fotky :-))
tinca
Feri nechala by som sa pozvať, pekné a isto veľmi chutné. Možno keby sme sa pohnevali by si mi ho aj vnoci uvaril? :))
sovka62
To sú ale krásne váhy. A jedlo tiež nemá chybu, ale na to sme si už u teba zvykli, si naozaj šikovný kuchár.
alexdidi
krásne váhy a fotky, dobré jedlo...to by som si dala...výborné
bublika
velmi pekne vahy ...aj my sme take mali a kym boli v pivnici pred stahovackou tak nam ich niekto ukradol!bodaj by sa uz nikdy dobre nenajedol :)
sracz
Krásny deň a ahoj všetci, milí priatelia! Vďaka za krásne slová i za priazeň, ktorú cítim až sem. "Starodávne" váhy si vypýtala naša priateľka z Kanady (že Dušička v hájičku?) a všetko okolo som iba naaranžoval, aby to bolo estetické. Že sa naviac vydaril aj recept?! Nuž, mal som šťastie! Áno Štefanm, to žlté sú naozaj paradajky, aj keď nie z mojej záhradky. Tú som zanechal na Furči aj s chovom domácich králikov a sliepok. Už som rozhodil siete a ak máš záhradku Ty, tak do budúceho roka s touto odrodou, v podobe semienok, môžeš počítať. Adresu mi napíš, prosím, na ferry@saske.sk a o ostatné sa postarám ja. Vlastné recepty som si začal ukladať už dávnejšie, aj keď ani ja ich nemám všetky a s fotodokumentáciou iba tie, čo som uviedol na Vareche. Nič sa nedá robiť aj blbosť je dar Boží a podobne ako všetci mne podobní, aj ja sa budem učiť až do smrti a aj tak do hrobu pôjdem "trotl"! Ale aspoň sa vždy dozvieme niečo nové! Androméda a Frézia68, dobrá otázka! J i c a m a mex. čítaj Hikama a ang. Hækama, je aj pre mňa novinkou. Niektorá z našich Varešiek hodila ten názov do "pľacu" a ja som v jeden asi pred dvomi týždňami nakupoval u konkurencie v OD HyVee, kde ju ponúkali na ochutnávku už očistenú a pokrájanú. Ochutnal som a bol som veľmi milo prekvapený jej lahodnosťou. Hneď som kúpil jednu s priemernou veľkosťou a hmotnosťou (0,5 ÷ 0,70 kg) a použil ju 1. v hovädzej polievke a "pozeral som ako bacil do lekárne", lebo ani po 4 ÷ 5 hodinovom varení, oproti ostatnej zelenine, nestratila na chrumkavosti ani na chuti. Recepty 2. a 3. (polievka pre Sovku a pikantné bravčové) ste už mali možnosť vidieť na Vareche. V OD, kde pracujem ja (Dahl´s) som urobil foto, napísal som širšiu informáciu do Diskusie a s pomocou Sandratamer -ky ich uvidíte aj Vy. Takže iba krátko - JICAMA je veľká (do 2 kg) okrúhla koreňová zelenina, tvarom i farbou podobná nášmu veľkému okrúhlemu (asi ako plochá cvikla) zemiaku, s chrumkavou snehobielou dužinou (krehkejšia ako biely kaleráb či kaleráb Gigant), ktorá má orieškovo sladkú chuť. Je bohatým zdrojom vitamínu C (20% a v tej istej porcii - objemovom/ hmotnostnom množstve - 125 ml/65g, má iba 25 cal, 100 mg draslíka, 6g [2%] karbohydrátov, 3g [12%] diétnych vláknin, 1g cukrov a 2% železa) a môže sa používať surová i varená. Vždy sa hľadajú iba tvrdé a hladké buľvy; zabalená v plaste vydrží v chladničke do 2 týždňov. Pred konzumáciou je potrebné vrchnú hnedú kožu stiahnuť a spodnú ("lyko") olúpať nožom_škrabkou. Postrúhaná lahodne chutí v šalátoch (určite aj v zemiakovom, do ktorého som ja doteraz používal topinambury - "slnečnica hľúznatá") alebo na juhoamericky ovplyvňované predjedlá a jedlá (jicamu narezať na tyčinky_hranolčeky, pokropiť šťavou z limetky a posypať chilli
sracz
Ospravedlňujem sa, ale klepol som mimo = po košicky "poprimelete"! ....... práškom. Viac napíšem do Diskusie! Tinca, ja (dokonca my) hocikedy rád privítam a pohostím každého dobrého človeka, uvarím mu aj v noci a hnevať sa neviem (aspoň nie dlho). Ale náturou som extra škorpión, 15. november 1947, čiže keď sa nasesrdím, tak potom tam už niet pardónu a tráva tam nerastie. Bublika, snaž sa každému priať iba to, čo chceš aby iní priali Tebe. Som presvedčený, že "kmínovi_zlodejovi", Tvoje váhy šťastie nepriniesli. Dozdziveňa!
sracz
!!!!!!!!! Ojojojóóóóóóóóó !!!!!!!! Strašný trapas! Vééééééľmi, na kolenách a so zopnutými rukami, prosím o odpustenie Honestku i Michsamant! V návale práce som si prehodil ich "Nicknames". Asi som preťažený! Len dúfam, že recept sa páči aj jednej aj druhej. Už "špekulujem" o odčinení chyby a krivdy. Na niečo už prídem! Chce to iba čas! Ale mám Vás rád všetky a všetkých, bez rozdielu a bez problémov sa s Vami podelím aj o dobré i zlé! Ach jáááááááj! Sorry so much!
andromeda
Ahoj sracz, ďakujem za vyčerpávajúce vysvetlenie, dúfam že sa tá zelenina dostane aj na Slovensko, tak ako zemiaky, len bez mandelinky zemiakovej.
honestka
Dakujem Ferry za priblizenie tych krasnych starodavnych VAH, aj ked clovek zacina "downsize" a vyhadzovat veci, ktore nazbieral casom taketo skvosty by vzdy mali vyznamne miesto v mojej kuchynke. Cim dalej tym viacej si uvedomujem ake krasne su tie starodavne veci, ktore dokazali mnohokrat iba rucne vyrobit sikovne ruky ludi, hlavne ked v dnesnej dobe nejako najviac vsetci klepeme len do klavesnic a zanechavame malo rucne urobenych skvostov. Aj vahovu misku so zavaziami by som kludne cistila s laskou, hoci popolom, citronom a solou, vzdy mi to dovolia robit moja starka aj s inymi mosadznymi vecami, hoci dnes su na to ine vyrobky....
Samotny recept pikantneho maska nema chybu a vsetky jedla ktore predvadzas - pri citani mam pocit, akoby som bola pozvana priamo k stolu a pochutila si s vami spolu. Si dobrym osviezenim a tesim sa vzdy na precitanie receptu. Bolo by dobre, keby si zacal pisat aj zazitky, pretoze tvoj styl je taky jedinecny, ze cloveka "postavi na nohy" aj ked niekedy nesluzia, hehe...
bozulka
@honestka máš pravdu s tými nohami,ja sa vždy poteším s Ferryho receptov aj jeho komentárov.Ja mám teraz veľa restov nielen na vareche,a to musím dobehnúť lebo môj drahý mužíček mi zabalený notebook pred odchodom do kúpelov vybral.Takže teraz už tretí deň chodím spaťkeď začíná svitať.Veď si to so mnou skusila.
No a teraz konečne k tomu nádhernému receptu nielen chuťou,ale aj fotografiami.Ta zeleninka je tak krásna,že som mala čo robiť aby som si neprekúsla monitor a to by Ťa Ferrynko asi tiež mrzelo.Takže vďaka.