Pikantné bravčové s bársčím (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Trošku dlhšie som rozmýšľal o prosbe Honestky, milej vareškárky z Kanady, aby som uverejnil fotografiu našich vážiek aj so závažiami. Ale zo srdca rád ho venujem celému dobroprajnému osadenstvu Varecha. sk. Z množstva nápadov u mňa vyhral tento. Čo keď sa zapáči a naviac zachutí aj Vám? Za pokus to určite stojí!

6 ÷ 8 (10)
porcií
30´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. v predvečer "akcie" uložíme dve mužské hrste sušených húb (ja som použil 1/2 & 1/2 slovenské dubáky a talianske porcini) do kuchynskej misky, zalejeme ich 0,5 l horúcej vody a prikryté necháme "napučať" až do druhého dňa.
  2. očistíme cibuľu, cesnak a mladú cibuľku aj s vňatou a umyjeme feferónky
  3. vo veľkom širokom hrnci necháme vyškvariť domácu údenú slaninu, pokrájanú na pásiky; ak je vyškvarenej masti málo, pridáme pár PL olivového (slnečnicového) oleja; pridáme postrúhanú (na jemno pokrájanú) cibuľu a pretlačený cesnak; restujeme pri priemernej teplote.
  4. počas restovania umyjeme a na úhľadné väčšie kúsky pokrájame bravčové mäso a keď je cibuľovocesnakový podklad hotový (sklenený), uložíme do neho mäsko, zamiešame a necháme dusiť, až pustí šťavu a uzatvorí sa; potom ho okoreníme mletou červenou sladkou i štipľavou paprikou, MČK, vegetou, ďumbierom-zázvorom a pridáme pár PL kápiovej pomazánky (môžeme ju nahradiť jemným kečupom); zamiešame a necháme dusiť.
  5. priebežne olúpeme a umyjeme mrkvu, jicamu, paradajku a rapíky zeleru.
  6. pokrájame ich na úhľadné kúsky, pridáme do duseného bravčového mäsa a vlejeme namočené huby aj s ich šťavou; zamiešame, pokračujeme v dusení, priebežne podľa potreby podlievame horúcim vývarom alebo vriacou vodou. Ak sa nám omáčka zdá málo pikantná, môžeme vložiť do nej 1÷2 poprepichované sušené feferónky (ak sme nepoužili pokrájané čerstvé).
  7. dusíme až na požadovanú konzistenciu; priebežne premiešavame a dochucujeme; na záver, podľa potreby, môžeme zahustiť postrúhaným zemiakom (ja pre tieto účely múku nepoužívam, keď už tak maizenu); servírujeme na plytkých tanieroch a podávame so zemiakmi, cestovinou (ja som použil lingvine), knedľou, alebo iba tak, s chlebíkom, či pečivom. D o b r ú c h u ť !