Penová torta

stefani11 - fotkastefani11, 15. apríla 2010
Penová torta
Foto: stefani

Podobný recept tu myslím už niekedy bol.Ja ho mám už dávno a občas ho pri narodeninách pečiem.

40 minút
príprava
60 minút
na 60 °C

Suroviny

8 ks
500 g
80 g
1 dcl
250 g




Postup

  1. 1

    Bielka s cukrom šlaháme nad parou do zhustnutia.Ja som to robila el.šlahačom/nebolia tak ruky/.Medzi tým si vystrihneme 3 kolesa z pečiaceho papiera.Trocha hmoty si necháme na ozdobovanie.Hmotu natrieme rovnomerne na všetky tri kolesá papierové.Z ostatnej hmoty so zdobítkom urobíme na ozdobu nejaké tvary a všetko to dáme sušiť do rúry.Sušíme to pri nízkej teplote asi 50-60 ° .Ja som to sušila asi hodinu.Aj viac.

  2. 2

    Plnka:Žľtka vymiešame s kakaom a uvarenou kávou/použila som instantnú/,8 dkg cukru a to znova miešame nad parou do zhustnutia.Do vychladnutej pridáme vymiešané maslo.

  3. 3

    Plnku natrieme na usušené kruhy tak ,aby na vrchu bola plnka.Nakoniec to ozdobíme usušenými tvarmi,ktoré sme si urobili. Keď chceme väčšiu dortu,tak robíme z 10 až 15 vajec na každé vajce podľa velkosti 5-7 dkg cukru.

Diskusia k receptu

babav
Vyzera krasne ,ako trojposchodova laskonka bez orechov!
stefani11
Ďakujem.Táto je taká jednoducho zdobená,ale dá sa vyzdobiť podľa vlastnej fantazie aj krajšie.
evusik
takúto tortu robila moja teta a urobila nám ju aj na našu svadbu. Môj muž to jedol prvý krát a milú tortu schoval až po svadbe ju vytiahol, že veru on takú dobrotu nikomu nedá, nakoniec ju samozrejme jedla najbližšia rodina a mala obrovský úspech. Mala som aj originál recept, aj som to skúšala, ale nepodarilo sa, možno skúsim teraz. Tá sladká chuť pusiniek a horká chuť čokolády je proste neodolateľná. Slintám nad klávesniciu jak pes.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No tak túto dobrotu nikdy neodmietnem. Koľko minút sa to má šľahať nad parou, keď tie bielky sú za chvíľu vyšľahané. Má to nejaký čas alebo podľa čoho budem vedieť že už je to správne nad parou vyšľahané. Misku na šľahanie máš vo vriacej vode alebo len nad parou.
gittka
@esi ja ked robím takéto snehové veci,tak to šlahán 15min.nad parou
hannah22
fantázia, ukladám, ale neláme sa pri krájaní ? ... :))
stefani11
Ja to šlahám dovtedy ,kým to nie je také husté ,aby sa to nelialo a držal tvar na tom kruhu,ako sneh,keď to otočíš,aby sa nelial asi tak.No krájať sa musí opatrne.
sovka62
Skúšala som dva razy, ani raz sa mi nepodarila. Namiesto chrumkavých plátov som nasušila čosi čiastočne tvrdé, čiastočne gumové. Tá tvoja je naozaj krásna. Recept odložím a možno ešte raz skúsim.
stefani11
Milá sovka62 skúšaj to v menšom množstve,raz sa to určite podarí.
stefani11
Ahoj fajnsmeker.Túto dortu som robila z 8-mych vajec.Hmotu som si rozdelila na 3 rovnaké časti odoka,ale najskôr som odložila trocha na zdobenie.Kruhy z papiera som mala priemerom 23cm.Keď sa robí z viac vajec,tak kruhy môžu byť 4,aby bolo na každom rovnaká výška.
kicimimi
ahojte.chcela by som vediet ci ten papier ide potom lahko dole,pretoze svokra to dakedy davno robila a papier sa nedal odlepit....takze smeto niektorí jedli aj s papierom
:-D
alebo ci ho netreba dat dole s vlhkou utierkou ako pri piskote.......
dakujem!!!
stefani11
Ahoj kicimimi.Ja ten papier pomastím trocha maslom.Ten papier by mal byť pečiaci ,alebo mastný papier.Potom by to malo ísť ľahko dolu.
kicimimi
a mam probleeem,je tu niekdo?susim to uz hodinu aj pol a stale je to take ako na zaciatku.nikdo nepise ci treba susis teplovzdusne,tak somto teraz zapla na teplovzdusne....................uvidime.
stefani11
Ahoj kicimimi.Prepáč mi .Ja som až teraz prišla domov.Už Ti píšem asi neskoro .Napíš mi ako sa i to podarilo.
moli
Penovú tortu milujem, bola by som schopná sa z nej najesť do bezvedomia! :D A ešte nikdy som ju neskúšala robiť!Asi je najvišší čas, tak sa na to odhodlám!!! :o)))
stefani11
No veď si mladá,šikulka,tak treba skúsiť,určite sa ti podarí.
elisticka
@stefani11 tak ja zas skladam poklonu pred touto tortou:-))jedla som ju raz na švgrininej na 60-ke a odvtedy sa ju chystam urobiť a dnes si beriem od teba recept a ukladam do KK.urobím ju dcére na meniny.dúfam že sa mi podarí tak dobre ako tebe:-)))
stefani11
Určite sa Ti podarí a lepšie ako mne.Ja som sa tu na vareche všeličo nové naučila.Som rada,že sú tu také skvelé varecháčky a varecháči.
domci4
aky veľky by mal byť ten kruh? ja čo som jedla tak aj dolné platy boli zdobené, niekto to nenatrel ale robil také pusinky do kruhu a to usušil :) asi skúsim niekomu na narodeniny :)
3sandra3
penová torta je úžasná, síce jedla som ju iba raz, ale veľmi mi chutila..som rada, že je tu recept na jej upečenie, nevidela som ho,,, až dnes vidím , že ho domci4 objavila,,, vyskúšam ju upiecť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia