Foto: nitranka
Tento recept mám z časopisu Medovníčky spred 15 rokov a odvtedy túto tortu aj robievam. Málinko som si zopár drobností upravila podľa seba a Zobraziť celý popisTento recept mám z časopisu Medovníčky spred 15 rokov a odvtedy túto tortu aj robievam. Málinko som si zopár drobností upravila podľa seba a hoci nie som cukrárka,pre veľkú obľúbenosť ju robím na každú väčšiu rodinnú oslavu :). Rozpočet je na 1 plát na väčšiu tortu, priemer cca 29 cm,celkové množstvo surovín závisí od toho, akú veľkú tortu sa rozhodnete robiť.
Postup
-
1
Postup zatiaľ nemám nafotený, pridám, keď budem tortu robiť :). Vyšľahám si "slabý" sneh zo 4 bielkov, postupne pridám najskôr kryštáľový cukor a asi po 5 min šľahania pridám aj práškový cukor. Šľahám aspoň 11-15 min. Tent o sneh zo 4 bielkov je na 1 plát torty. Podľa hrnca s priemerom 29 cm si nakreslím na mastný papier kruh, vystrihnem, na plechu ho dobre potriem stuhnutou Cerou. Vrecúškom striekam malé "kvietky" (vysoké asi 1-1,5 cm) tesne vedľa seba.
- 2
Dám do mierne vyhriatej rúry - asi na 50 stupňov, niekedy aj na minimum (záleží od rúry) a suším pri pootvorených dvierkach na rúre 2-3 hodiny . Pri teplovzdušnej možno sušiť 2 pláty naraz, ale odporúčam asi v polovici sušenia pláty vymeniť (spodný za vrchný a naopak...). Tento postup opakujeme podľa toho, akú vysokú tortu chceme mať. Ja robím zväčša 5 poschodovú, takže dokopy potrebujem 20 vajec. Sneh si šľahám postupne, na každý plát zvlášť.
- 3
Žltka si medzi tým zbieram do hrnčeka a keď mám konečné množstvo - pridám ešte celé 1-2 vajcia - z dôvodu, že nedávam cukor, aby som krém "nadniesla" (ale nemusí byť) a vyšľahám nad parou s kávou (na 1 žĺtotk / 1 KL kávy). Ak robím tortu pre deti, dám na tých 20 žĺtkov asi 1 PL kryšt. cukru. Ešte do teplého vmiešam roztopenú horkú čokoládu a po vychladnutí zmiešam s maslom (na 1 ž./30g)a kakaom - podľa predpisu 1 KL na žĺtok, no ja sa riadim chuťou :) - tak aby bol krém dobrý, horký.
- 4
Po vychladnutí krému si najskôr ozdobím vrchný plát, potom krém rozdelím na 4 rovnaké časti, nanesiem na jednotlivé pláty, poukladám na seba a zľahka pritlačím. Tortu treba dobre vychladiť, aby sa dala dobre krájať, najlepšie zúbkovaným nožom.
- 5
A tortička môže vyzerať aj takto :), ale táto bola tuším až z 30 vajec...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pokúšala som sa aj ja, dokonca som mala originál recept od tety ale nikdy sa mi to nepodarilo..
@nitranka máš môj obdiv, krásne torty :-)
ja robím vlnky, chutia veľmi nám chutia, ale šľahám bielky+cukor nad parou, pomer cukru dávam taký istý ako ty. Zostanú tiež krásne biele ako tvoje tortičky. Veľmi prosím, odpovedz mi. Dík
Dekuji!
Prosim ta, tie cifrasaky na hornom plate si ako robila? Lebo mne sa po upeceni rozpadli po jednom kusku. Nic, polepila som kremom po dvoch.
Ale pytam sa: najprv si kruh natrela naslahanymi bielkami a spicky ukladala na to? alebo lepit po jednej ozdobke na krem...?
A na tych vnutornych platoch po bokoch mi tie spice tiez niektore opadli. A este mi potom nakremovane platy presne nedoliehali na seba.
Prosim, daj vediet, pre chutovy zazitok idem robit este jednu a to o tri dni
:-) tesim sa,z sa nedas odradit!Na zaciatok - moja najnovsia skusenost,najlepsi je povazsky cukor.Od neho vela zalezi.Dalej,platy robim tak,ze ukladam,striekam ruzicku k ruzicke na mastny papier.Zacinam vonkajsim kruhom.Je to asi len praxou a skusanim,aby to vyzeralo pekne....ruzicky striekam tak,aby sa dotykali,pri suseni malinko akoby napuchli,takze sa este viac spoja,nemali by sa rozpadavat.Tie jednotlive ruzicky (ci kopky) s vysoke i siroke cca 1,2 cm.Asi urobim kratke video,ked budem robit a pridam ho sem :-).Drzim paste,nech sa podari!Keby nieco,pyraj sa :-)!
Robila som tak. Ved v rp. to bolo vsetko presne uvedene. A dokonca sa mi tie moje aj velmi pozdavali. Ale ostala mi polovicka bielkovej hmoty z tych styroch bielkov a tak som spravila druhy kruh v pohode.
A teraz dilema. Preco a ako ti tie tvoje 4 bielka vysli na 1 plat. Tak na dalsi den som naslahala dalsie 4 bielka a skusila ten vrchny opat. Ale to by si sa zasmiala, ake velke a uz vobec nie pekne " ruzicky" to boli z jednej davky. Aj susila som to umerne 5 a pol hodiny.
Nerobim prvykrat s touto biekovou penou , naslahana bola dobre, uz to poznam, aj som tu pridala rp. Anjelsky dych, ale ostala som zo seba sklamana. A hodne.
Tak bude reparat. Dakujem este raz za pomoc aj povzbudenie
A prajem pekny a pohodovy cas