Penová torta I.

nitranka - fotkanitranka, 12. januára 2012
Penová torta I.
Foto: nitranka

Tento recept mám z časopisu Medovníčky spred 15 rokov a odvtedy túto tortu aj robievam. Málinko som si zopár drobností upravila podľa seba a Zobraziť celý popisTento recept mám z časopisu Medovníčky spred 15 rokov a odvtedy túto tortu aj robievam. Málinko som si zopár drobností upravila podľa seba a hoci nie som cukrárka,pre veľkú obľúbenosť ju robím na každú väčšiu rodinnú oslavu :). Rozpočet je na 1 plát na väčšiu tortu, priemer cca 29 cm,celkové množstvo surovín závisí od toho, akú veľkú tortu sa rozhodnete robiť.

Suroviny

4 ks
160 g
120 g
4 ks
4 KL
4 KL
120 g




Postup

  1. 1

    Postup zatiaľ nemám nafotený, pridám, keď budem tortu robiť :). Vyšľahám si "slabý" sneh zo 4 bielkov, postupne pridám najskôr kryštáľový cukor a asi po 5 min šľahania pridám aj práškový cukor. Šľahám aspoň 11-15 min. Tent o sneh zo 4 bielkov je na 1 plát torty. Podľa hrnca s priemerom 29 cm si nakreslím na mastný papier kruh, vystrihnem, na plechu ho dobre potriem stuhnutou Cerou. Vrecúškom striekam malé "kvietky" (vysoké asi 1-1,5 cm) tesne vedľa seba.

  2. 2

    Dám do mierne vyhriatej rúry - asi na 50 stupňov, niekedy aj na minimum (záleží od rúry) a suším pri pootvorených dvierkach na rúre 2-3 hodiny . Pri teplovzdušnej možno sušiť 2 pláty naraz, ale odporúčam asi v polovici sušenia pláty vymeniť (spodný za vrchný a naopak...). Tento postup opakujeme podľa toho, akú vysokú tortu chceme mať. Ja robím zväčša 5 poschodovú, takže dokopy potrebujem 20 vajec. Sneh si šľahám postupne, na každý plát zvlášť.

  3. 3

    Žltka si medzi tým zbieram do hrnčeka a keď mám konečné množstvo - pridám ešte celé 1-2 vajcia - z dôvodu, že nedávam cukor, aby som krém "nadniesla" (ale nemusí byť) a vyšľahám nad parou s kávou (na 1 žĺtotk / 1 KL kávy). Ak robím tortu pre deti, dám na tých 20 žĺtkov asi 1 PL kryšt. cukru. Ešte do teplého vmiešam roztopenú horkú čokoládu a po vychladnutí zmiešam s maslom (na 1 ž./30g)a kakaom - podľa predpisu 1 KL na žĺtok, no ja sa riadim chuťou :) - tak aby bol krém dobrý, horký.

  4. 4

    Po vychladnutí krému si najskôr ozdobím vrchný plát, potom krém rozdelím na 4 rovnaké časti, nanesiem na jednotlivé pláty, poukladám na seba a zľahka pritlačím. Tortu treba dobre vychladiť, aby sa dala dobre krájať, najlepšie zúbkovaným nožom.

  5. 5

    A tortička môže vyzerať aj takto :), ale táto bola tuším až z 30 vajec...

    Penová torta I. - obrázok 5

Diskusia k receptu

nikol156
Obe torty sú veľmi pekné aj ja sa chystám v blízkej budúcnosti urobiť takúto tortu, hoci som ešte nikdy nerobila. Ešte raz veľmi krásne!!!!!!
tothka
Super, pekné torty. Naše recepty majú síce menšie rozdiely, ale myslím si že výsledný produkt stojí za ochutnanie
bejgi
nechápem v čom je ten trik, ze tie oblúčiky zo snehu sú tak pravidelné ako zo stroja...hm...aj ja by som to chcela dokázať ;)
klaura
veru je veľmi pekná ... a ako sa krája ? zúbkovým nožom ? predpokladám, že bielková hmota ostáva krehká ...
zdenka1009
zlaté ručičky kto vie vyrobiť takýto zázrak...mala som možnosť ochutnať, ale mne stačí ich len obdivovať ako umelecké dielo. Krása.
tatranka
Tortička nemá chybu a hoci píšeš,že nie si cukrárka,tak torta je taká ukážková a najmä tá druha,akoby si ňou bola.
likalu
Veľmi pekné, obdivujem, samozrejme aj tú trpezlivosť.
3sandra3
súhlasím s Tatrankou,,, všetko bolo už povedané,,, krásne tortičky
marijanka712
krásná , vlasne obe sú umelecké diela , ked budem mať hodne odvahy tak vyskúšam je opravdu menej cukru v kréme zadá sa mi , že bude pre mna vhodnejšia dakujem @nitranka
babkamt
Dávam pred tebou klobúk dole. Torta je krásna.
ola111
Krása,ty že nie si cukrárka?Tak u mňa na veľkú 1:-)
izabella929
na takýto receptík som dávno čakala..zaujímlo ma , ako sa to robí a že to vyzerá krásne , o tom niet pochýb...krásna práca.-))
izabella929
jedla som ju na bratových okrúhlych narodkách..je to síce veľmi sladké, ale tá plnka to trošku tlmí...výborný dezertík...)
mataliptak
tak toto je niečo úžasné , nádherné torty obe ... sú ako malované , ty musíš mať asi zlaté ručičky .... krásne 1*
slavnicanka
takéto torty som ešte nikde navidela,ani o nich nepočula.Vyzerajú neskutočne krásne.Moja dcéra je vyučená cukrárka,ale aj tá ich obdivovala.
pivonka
Myslela som, že si cukrárka. Je tak krásne pravidelne nastriekaná, ako by si mala denno-dennú prax. Si veľmi šikovná.
elisticka
waaaaaaaaaaaaau to je krasa tieto torticky:-)) uz davno sa to chystam vyskusat a nemala som odvahu .. no casovo velmi narocna... ale oplatila by sa ..chvalim si velka sikulka !!!

medovnicek
to sú ozaj krásne tortičky, z takéhoto cesta a plnky si kupujem tyčinky, ktoré milujem, ale ja som na tieto veci poleno, preto sa ani neodvažujem vyskúšať takéto niečo sama
hubarka35
no ja nie som až tak lavá,ale toto by som nedokázala urobit-nemám odvahu sa na to dat......určite by som to pokazila....už som jedla takéto penové tortičky-sú výborné..aj tvoje ako od profesionálky....
tetrisss
ale no, zase? Ja penovu tortu zboznujem, akurat mam radsej kavovy krem.
nitranka
Fu, nečakala som až taký úspech :)! Všetkým vám ďakujem, o to viac, koľko skvelých a šikovných ženičiek je tu! A povzbudzujem vás, je to síce trochu pracnejšie a náročnejšie, ale isto ani moja prvá torta nevyzerala takto :).A keď nie je odvaha hneď na tortu, treba to skúsiť s "penuškami" - koliečka, obláčiky, vlnky....tie sa usušia rýchlejšie a chutia rovnako dobre :)!Ešte raz ďakujem!
evusik
takúto tortu sme mali na mojej svadbe, upiekla ju moja teta od Zlatých Moraviec a tu v ST to bola vtedy rarita, nikto to nepoznal a mala obrovský úspech.... môj muž po okoštovaní povedal, že ju nikomu nedá, že ju zje sám a nakoniec sa mu aj podarilo zachrániť asi štvrťku torty a tú potom po svadbe zjedol sám...
pokúšala som sa aj ja, dokonca som mala originál recept od tety ale nikdy sa mi to nepodarilo..
@nitranka máš môj obdiv, krásne torty :-)
danatka
výsledok skutočne prekrásny, iba mi v postupe chýba, že ten sneh sa šľahá nad parou, alebo nie.
ja robím vlnky, chutia veľmi nám chutia, ale šľahám bielky+cukor nad parou, pomer cukru dávam taký istý ako ty. Zostanú tiež krásne biele ako tvoje tortičky. Veľmi prosím, odpovedz mi. Dík
torticka
Takéto torty sa robievajú na Novej Bani. Mám ich veľmi rada.
domci4
včera som ju robila, ale iní recept čo je tu na vareche, nebola síce taká krásna, len som nacapala sneh a rozotrela...žiadna krása ale chutná :)
nitranka
@danatka sneh nešľahám nad parou. Tak to bolo aj v originál recepte a keď som sa aj pýtala cukrárky, ktorá mi kedysi takúto tortu robila, ani ona nešľahala bielky nad parou. A zdá sa mi to aj zbytočné...ale neskúšala som to tak, takže porovnať to neviem.
monika007
Vyzerá úžasne.Ja som tiež pekávala penové torty,ale po kúpe novej trúby sa mi prestali dariť.Ale kedže mám malé maškrtné krstniatko a už aj dcérku,tak to musím opäť skusať.Tento recept ma zaujal najmä tým,že sa nemusí šlahať nad parou.Vyskúšam-dúfam,že sa mi podarí :)
miska01nr
ahoj monika.je nadherna ta torticka.a o tom ze si sikovna nepochybujem.vobec sa nemenis,alebo nemas aktualne foto.)))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Bielka nešľaháš nad parou? Nikde som sa to nedočítala.
rako
chtela bych se zeptat, jake mnozstvi horke cokolady se pridava na jeden plat? dekuji za odpoved!
nitranka
Ahoj Rako, čokoládou nemáš čo pokaziť :), kľudne sa riaď chuťou. Ja dávam jednu tabuľku čokolády na celé množstvo krému
danielas
@Nitranka krasna praca! Ako cez stroj vytlacena :-)
Prosim ta, tie cifrasaky na hornom plate si ako robila? Lebo mne sa po upeceni rozpadli po jednom kusku. Nic, polepila som kremom po dvoch.
Ale pytam sa: najprv si kruh natrela naslahanymi bielkami a spicky ukladala na to? alebo lepit po jednej ozdobke na krem...?
A na tych vnutornych platoch po bokoch mi tie spice tiez niektore opadli. A este mi potom nakremovane platy presne nedoliehali na seba.
Prosim, daj vediet, pre chutovy zazitok idem robit este jednu a to o tri dni
nitranka
@Danielas (5.8.2017 13:40)

:-) tesim sa,z sa nedas odradit!Na zaciatok - moja najnovsia skusenost,najlepsi je povazsky cukor.Od neho vela zalezi.Dalej,platy robim tak,ze ukladam,striekam ruzicku k ruzicke na mastny papier.Zacinam vonkajsim kruhom.Je to asi len praxou a skusanim,aby to vyzeralo pekne....ruzicky striekam tak,aby sa dotykali,pri suseni malinko akoby napuchli,takze sa este viac spoja,nemali by sa rozpadavat.Tie jednotlive ruzicky (ci kopky) s vysoke i siroke cca 1,2 cm.Asi urobim kratke video,ked budem robit a pridam ho sem :-).Drzim paste,nech sa podari!Keby nieco,pyraj sa :-)!
danielas
Dakujem @Nitranka za promptnu odpoved.
Robila som tak. Ved v rp. to bolo vsetko presne uvedene. A dokonca sa mi tie moje aj velmi pozdavali. Ale ostala mi polovicka bielkovej hmoty z tych styroch bielkov a tak som spravila druhy kruh v pohode.
A teraz dilema. Preco a ako ti tie tvoje 4 bielka vysli na 1 plat. Tak na dalsi den som naslahala dalsie 4 bielka a skusila ten vrchny opat. Ale to by si sa zasmiala, ake velke a uz vobec nie pekne " ruzicky" to boli z jednej davky. Aj susila som to umerne 5 a pol hodiny.
Nerobim prvykrat s touto biekovou penou , naslahana bola dobre, uz to poznam, aj som tu pridala rp. Anjelsky dych, ale ostala som zo seba sklamana. A hodne.
Tak bude reparat. Dakujem este raz za pomoc aj povzbudenie
A prajem pekny a pohodovy cas




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia