Penová torta I.

Autor receptu: nitranka

Tento recept mám z časopisu Medovníčky spred 15 rokov a odvtedy túto tortu aj robievam. Málinko som si zopár drobností upravila podľa seba a hoci nie som cukrárka,pre veľkú obľúbenosť ju robím na každú väčšiu rodinnú oslavu :). Rozpočet je na 1 plát na väčšiu tortu, priemer cca 29 cm,celkové množstvo surovín závisí od toho, akú veľkú tortu sa rozhodnete robiť.

Postup

  1. Postup zatiaľ nemám nafotený, pridám, keď budem tortu robiť :). Vyšľahám si "slabý" sneh zo 4 bielkov, postupne pridám najskôr kryštáľový cukor a asi po 5 min šľahania pridám aj práškový cukor. Šľahám aspoň 11-15 min. Tent o sneh zo 4 bielkov je na 1 plát torty. Podľa hrnca s priemerom 29 cm si nakreslím na mastný papier kruh, vystrihnem, na plechu ho dobre potriem stuhnutou Cerou. Vrecúškom striekam malé "kvietky" (vysoké asi 1-1,5 cm) tesne vedľa seba.
  2. Dám do mierne vyhriatej rúry - asi na 50 stupňov, niekedy aj na minimum (záleží od rúry) a suším pri pootvorených dvierkach na rúre 2-3 hodiny . Pri teplovzdušnej možno sušiť 2 pláty naraz, ale odporúčam asi v polovici sušenia pláty vymeniť (spodný za vrchný a naopak...). Tento postup opakujeme podľa toho, akú vysokú tortu chceme mať. Ja robím zväčša 5 poschodovú, takže dokopy potrebujem 20 vajec. Sneh si šľahám postupne, na každý plát zvlášť.
  3. Žltka si medzi tým zbieram do hrnčeka a keď mám konečné množstvo - pridám ešte celé 1-2 vajcia - z dôvodu, že nedávam cukor, aby som krém "nadniesla" (ale nemusí byť) a vyšľahám nad parou s kávou (na 1 žĺtotk / 1 KL kávy). Ak robím tortu pre deti, dám na tých 20 žĺtkov asi 1 PL kryšt. cukru. Ešte do teplého vmiešam roztopenú horkú čokoládu a po vychladnutí zmiešam s maslom (na 1 ž./30g)a kakaom - podľa predpisu 1 KL na žĺtok, no ja sa riadim chuťou :) - tak aby bol krém dobrý, horký.
  4. Po vychladnutí krému si najskôr ozdobím vrchný plát, potom krém rozdelím na 4 rovnaké časti, nanesiem na jednotlivé pláty, poukladám na seba a zľahka pritlačím. Tortu treba dobre vychladiť, aby sa dala dobre krájať, najlepšie zúbkovaným nožom.
  5. A tortička môže vyzerať aj takto :), ale táto bola tuším až z 30 vajec...