Penová torta 2 fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 13. septembra 2014
Penová torta 2 (fotorecept)
Foto: mesiar50

Torta XXL ktorú som sušil 5 hodín.

Suroviny

Suroviny na tortovú penu:
14 ks
1400 g
Suroviny na parížsky krém:
1000 ml
3 ks
6 PL
Suroviny na polevu:
80 g
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začneme prípravou parížskeho krému.S prípravou musíme začať už deň predtým ako budeme tortu skladať.Ja som to robil tak,že penové pláty som upiekol cez deň a večer som si prevaril smotanu s čokoládou.Na druhý deň som si vymiešal parížsky krém a tortu som poskladal.Parížsky krém som nasledovne.V 1000 ml smotany na šľahanie som rozpustil 300 g horkej čokolády a krátko som ju povaril.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čokoládovú zmes som musel dochutiť práškovým cukrom.Túto čokoládovú hmotu necháme vychladnúť a potom ju uskladníme v chladničke.Najlepšie cez celú noc.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ráno bude čokoláda tuhšej konzistencie.Mixerom na veľkých otáčkach si z tejto hmoty vyšlaháme penu resp.krém.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na obr.4 máme už hotový parížsky krém.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej si ukážeme ako som robil penové pláty.Najprv som si na paper na pečenie nakreslil kruhy.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som nad parou vymiešal vaječné bielka ktoré som cukrárskym vreckom nanášal na papier.Ja som tú penu z bielkov nanášal s hrubým nástavcom.Vidieť to aj na hrúbke usušených plátov.Sorry zabudol odfotiť.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z peny čo mi zvýšila som spravil pusinky a rôzne výtvory.Pláty som sušil 4 hodiny a po 4 hodinách som z plátov stiahol papier a stranu kde bol papier som sušil ešte 1 hodinu. Sušenie prebiehalo pri 70- 80 C.Pozíciu plátov rúre som obmieňal.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na obrázku osem sú pláty už hotové.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dva pláty natrieme krémom a tortu poskladáme.Stredový priemer plátu je 30 cm. Mne sa zdalo málo krému.Na takúto XXL tortu by som druhý krát uvaril 1500 ml smotany a 400 g kvalitnej horkej čokolády.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mojím pôvodným zámerom bolo poskladať tortu takto,ale som potom tie pusinky dal dcérke a tá výzdoba je teraz jednoduchšia.Samozrejme pod tými pusinkami by bola ešte čokopoleva.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Čokoláda ktorú som použil pri výrobe krému.Prajem vám dobrú chuť a pekný víkend.

    Penová torta 2 (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

62 komentárov k receptu
Veď som sa divila, kam si podel tie krásne pusinky, ale teraz viem, že skončili na správnom mieste.
Takúto tortu mám rada, ešte som si na ňu netrúfla.
@sovka62
Moje slnko ma rada snehove pusinky a aj tak sa mi videli privelke na vyzdobu torty.Potom zacala sledovat aj tortu no je urcena na zajtrajsie hody na dedine u rodicov.Taka sikulka ako si ty by s takouto tortou nemala ziadny problem.Ja som ju pripravoval uz viac krat,ale nikdy som neprekrocil stupne susenia nad 80 C
spodny a vrchny ohrev bez ventilacie.Velmi pekne ti dakujem.
Ničíš mě, víš to? Ja vidím jen malý obrázek a už tuším zas neco uzasnyho od tebe. Uz te poznam :-) Njn, budu se divat a hlasite polykat :-) Krasne!
@mijaita
Cesi su skvely kuchari a ty patris medzi nich.V
C.Budejovicich som bol vojakom.Vepro,knedlo,zelo atd.A co mi tam chutilo bolo medzi inymi aj vas prejt.Velakrat som ho chcel uz pripravit no nedostal som sa este k tomu.Zo srdca ti dakujem.
@mesiar50 vdaka za recept.Tu vo Svedsku kazdy miluje taketo zakusky,ale nikdy som sa neodhodlala.Kurnik ale ty si tak sikovny kus chlapa,ze uz si ma naozaj motivoval.Idem na to,iste zabodujem ;)
@svedka
Naozaj mi nemas co dakovat.Nevidim tam ziadne ryziko podnikania ked sa ten stupen susenia dodrzi.Po kazdej hodine som poziciu plechov v rure menil.Sikulka si nemas sa coho obavat.Zelam ti pekny vikend.
@manya
Samozrejme torta sa da spravit aj z menej vajec.Klasicke torty maju tusim priemer 22cm tato ma stredovy priemer 30cm.Na odvahu zabudni,spravis to jedna radost.Dakujem ti pekne.
No, vyhral si sa a vlastne si aj vyhral :-) Pracuješ nielen šikovnými rukami, ale hlavne srdcom. Veľa radosti a príjemných v kruhu najbližsích.
@sracz
Musim sa ti priznat priatelu,ze som to trochu odflakal.Treti den mam teploty a velmi sa mi ani rozmyslat nechcelo,ale ja som betyar gyerek(betar chlapec) a teraz peciem napriklad veterniky.Predsa dnes ideme k rodicom na hody.Dakujem ti a pekne ta pozdravujem.
ja som sa na penovú tortu odhodlala prvýkrát asi pred dvoma rokmi... viem, že to nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá... aj keď ty si zručný cukrár máš môj obdiv...
ja si bielky odkladám do malých plastových nádobiek, fixkou napíšem počet a dám do mrazáka, keď potrebujem stačí rozmraziť a môžem ich použiť na pusinky alebo tortu...
@evusik
Mas pravdu evusik,jednoducha zalezitost je pre toho kto uz penovu tortu pokazil ako napr.aj ja ked mi cela zhnedla a vo vnutry peny bol este surovy bielok.Jednoznacne plati,ze majstra robi prax.Ked sa daju bielky zmrazit tak sa potom daju aj zltky.I ked ja som mal k dispozicii take male vajcia,ze som musel podotknut mojej polke,ze sa uz aj sliepky museli zblaznit ked znasaju taketo vajcia.Dakujem ti za radu a za tvoje pekne ohodnotenie.Srdecne ta pozdravujem.
@mesiar50 - lacikám, nevychádzam z úžasu, aké dobroty pridávaš, nádherné chutné, zrozumiteľný postup, krásne foto...úprimne obdivujem tvoj veľký talent. :-)
*****
Snehovu tortu milujem, ale nerobim, lebo sme mala rodina a to je ozaj na hody mnozstvom . Sem tam z tejto hmoty robim palicky a plnim kavovym kremom. Peknu ju mas, aj dobra musela byt, super. Inak aj mne tohto roku znasaju nove kury minivajcia a to uz vyse mesiaca, naozaj sa zblaznili, alebo setria na horsie casy.
Lacko, ako by potom vyzerala torta keby si ju ako píšeš "neodflákol"? To by sme už zrejme tú krásu ani neprežili... :-)). Pekný deň (zrejme aj u Vás upršaný)
@tetrisss
Viem si predstavit,ze tvoje palicky su nepochybne chutna cukrovinka.Totra je mierou naozaj XXL,ale zas staci si preratat,ze ku jednemu bielku dam 80-100 g cukru a spravim si tortu takych rozmerov aku ja chcem.
Dakujem ti pekne tetrisss.

@mesiar50
LACKO-nemôžem veru napísať správu inú..než : že takouto krásnou sladkosťou potešíš celú svoju rodinu..ich radosť s tebou zdieľam..môj obdiv a želanie slnka na oblohe i v duši-posielam..:-)
Tortu máš skutočne veľmi peknú, s veľkou radosťou by som ochutnala, lebo ja mám takú veľmi rada. Vaši doma sa určite veľmi potešia, k hodom takáto maškrtka dobre padne.
@mesiar50 - maš môj obdiv,chutnala som ju,je svelá,ale piecť som sa ešte neodvažila. Asi je treba veľkú trpezlivosť a prax .Naši ju doniesli z narodenim,bola lahodná. Ďakujem za recept,iste sa raz pokusim ju spraviť.
@marta5
Zbytocne sa obavas.Spravis ju hravo.Nastavis si na 80C. pockas zo 10 min.ak ti povrch platu nezacne hnednut tak je to ok,ale silne pochybujem,ze pri 80C by tam naskocila nejaka chyba..A potom si robis co chces.Niekto obmiena poziciu platov v rure po pol hodine,po hodine.Mierne potlacis prstom a zistis ci je dostatocne ususeny,alebo nie.Po 4 h susenia som stiahol papier z platu a do jedneho kusa mi vbehol prst.Tu stranu som este dosusal hodinu.To iste som spravil aj z ostatnymi platmi..Torta sa skladuje v chladnicke kde od vlhkosti sa tie platy na druhy den zjemnia a potom sa lahsie krajaju.Vrchny plech som nemal vsunuty na najvyssom stupni,bol na druhej priecke rury.Srdecna vdaka.
Vyzerá veľmi dobre tvoja torta, rustikálne sa mi páčia;-) o výbornej chuti tiež nepochybujem, inovoval si ju s tým parížskym krémom.
Mal si teda čo robiť, máš opäť moju poklonu, v tomto XXL prevedení kopa precíznej práce, 5* zaslúžene!
@tothka
Nie je to posyp.Fotak ostal doma tak som to fotil starým mobilom preto taká nekvalitná fotka.Vložill som to,len k vôli olinecka,keďže sa ona zaujímala o krájanie torty.
@stacy77777
Mile od teba Nastenka.Budem sa opakovat,ale moja dobra mamina toto,,dielo"nazvala mlynske koleso.Samozrejme zaciatocnikom doporucujem spravit tortu klasickych rozmerov,resp srdce ktore som robil a ktore mam aj tu na vareche ,je ovela mensie.Bude to zniet teraz ako vychvalovanie sa,ale krem je naozaj velmi chutny.Pani susedke musim natukat recepis kedze bola ponuknuta torto tortou a lubila sa jej.Nepochybujem o tom,ze by si mala nejaky problem zvladnut penovu tortu.Dakujem ti krasne.
@ariela6
Este z nej nieco ostalo,ale zamrazim aj synovi ktory je od nas prec.Nechapem,ze preco by si ju nevedela upiect.Staci si natukat na varechu a pozriet zopar receptov na penove torty.Ja som tiez nespadol z neba uceny.Prv nez sa pustim do nejakeho noveho ,,diel"si prestudujem zopar receptov z varechy pripadne z inych domen a nakoniec si natukam vikipediu daneho jedla aby som vedel o co vlastne,,bezi".Recept si potom povacsine upravim podla svojej uvahy a chute,ale ty nemusis studovat nic,lebo ti rad pomozem ked budes chciet.Dakujem ti pekne a maj sa krasne.
@spetkasoli
Dobre tak pridem,ale sa najprv musim akoze dohodnut s mojou,,starkou"co ona nato.Ale daj si bacha
mila @spetkasoli aby som ta nebodaj neprekvapil totiz to moj bracha absolvoval vojensku sluzbu prave v Pardubiciach.Takze bol som u vas par krat a na pamiatku sme si doniesli aj vas vychyreny pardubicky pernik.Boze bolo to tak davno snad to pravda ani nie je.
Srdecne ti dakujem.
@mesiar50 hneď som vedela,že tá torta je od teba, chvál tu bolo neúrekom,takže ja sa tiež pridávam Lacko.Až budem potrebovať upiecť tortu stačí ísť na tvoj nick a výber je bohatší ako v cukrárni,teda chválim:)
no mily @mesiar50 , veru si ma zastrasil svojou "starkou", radsej ti poslem ten chutny pardubicky pernicek a aj pre "starku":), teraz tu robievaju naozaj vynikajuce pernicky, mekucke a fakt moc dobre. Kamaratke ich vozievam do Italie, maju ich moc radi a vzdy sa na ne tesia. Kasarne v Pardubiciach uz su prerobene na domov pre seniorov. Maj sa aj ty pekne a pozdrav "starku"

Pridaj komentár k receptu: