Foto: mesiar50
Torta XXL ktorú som sušil 5 hodín.
Suroviny
Suroviny na tortovú penu: | |
14 ks |
|
1400 g |
|
Suroviny na parížsky krém: | |
1000 ml |
|
3 ks |
|
6 PL |
|
Suroviny na polevu: | |
80 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Začneme prípravou parížskeho krému.S prípravou musíme začať už deň predtým ako budeme tortu skladať.Ja som to robil tak,že penové pláty som upiekol cez deň a večer som si prevaril smotanu s čokoládou.Na druhý deň som si vymiešal parížsky krém a tortu som poskladal.Parížsky krém som nasledovne.V 1000 ml smotany na šľahanie som rozpustil 300 g horkej čokolády a krátko som ju povaril.
-
2
Čokoládovú zmes som musel dochutiť práškovým cukrom.Túto čokoládovú hmotu necháme vychladnúť a potom ju uskladníme v chladničke.Najlepšie cez celú noc.
-
3
Na druhý deň ráno bude čokoláda tuhšej konzistencie.Mixerom na veľkých otáčkach si z tejto hmoty vyšlaháme penu resp.krém.
-
4
Na obr.4 máme už hotový parížsky krém.
-
5
Ďalej si ukážeme ako som robil penové pláty.Najprv som si na paper na pečenie nakreslil kruhy.
-
6
Potom som nad parou vymiešal vaječné bielka ktoré som cukrárskym vreckom nanášal na papier.Ja som tú penu z bielkov nanášal s hrubým nástavcom.Vidieť to aj na hrúbke usušených plátov.Sorry zabudol odfotiť.
-
7
Z peny čo mi zvýšila som spravil pusinky a rôzne výtvory.Pláty som sušil 4 hodiny a po 4 hodinách som z plátov stiahol papier a stranu kde bol papier som sušil ešte 1 hodinu. Sušenie prebiehalo pri 70- 80 C.Pozíciu plátov rúre som obmieňal.
-
8
Na obrázku osem sú pláty už hotové.
-
9
Dva pláty natrieme krémom a tortu poskladáme.Stredový priemer plátu je 30 cm. Mne sa zdalo málo krému.Na takúto XXL tortu by som druhý krát uvaril 1500 ml smotany a 400 g kvalitnej horkej čokolády.
-
10
Mojím pôvodným zámerom bolo poskladať tortu takto,ale som potom tie pusinky dal dcérke a tá výzdoba je teraz jednoduchšia.Samozrejme pod tými pusinkami by bola ešte čokopoleva.
-
11
Čokoláda ktorú som použil pri výrobe krému.Prajem vám dobrú chuť a pekný víkend.
Takúto tortu mám rada, ešte som si na ňu netrúfla.
Krem je naozaj dobry Izabelka.Parizske kremy sa pripravuju jednoducho a rozhodne maju svoje caro.Dakujem ti krasne.
Da sa to zvladnut hravo mila olinecka,len sa s tym netreba nahlit.Srdecna vdaka a tiez ti zelam pekny vikend.
Moje slnko ma rada snehove pusinky a aj tak sa mi videli privelke na vyzdobu torty.Potom zacala sledovat aj tortu no je urcena na zajtrajsie hody na dedine u rodicov.Taka sikulka ako si ty by s takouto tortou nemala ziadny problem.Ja som ju pripravoval uz viac krat,ale nikdy som neprekrocil stupne susenia nad 80 C
spodny a vrchny ohrev bez ventilacie.Velmi pekne ti dakujem.
Cesi su skvely kuchari a ty patris medzi nich.V
C.Budejovicich som bol vojakom.Vepro,knedlo,zelo atd.A co mi tam chutilo bolo medzi inymi aj vas prejt.Velakrat som ho chcel uz pripravit no nedostal som sa este k tomu.Zo srdca ti dakujem.
Naozaj mi nemas co dakovat.Nevidim tam ziadne ryziko podnikania ked sa ten stupen susenia dodrzi.Po kazdej hodine som poziciu plechov v rure menil.Sikulka si nemas sa coho obavat.Zelam ti pekny vikend.
Samozrejme torta sa da spravit aj z menej vajec.Klasicke torty maju tusim priemer 22cm tato ma stredovy priemer 30cm.Na odvahu zabudni,spravis to jedna radost.Dakujem ti pekne.
Srdecne ti dakujem si naozaj mila.Zelam ti krasnu nedelu.
Musim sa ti priznat priatelu,ze som to trochu odflakal.Treti den mam teploty a velmi sa mi ani rozmyslat nechcelo,ale ja som betyar gyerek(betar chlapec) a teraz peciem napriklad veterniky.Predsa dnes ideme k rodicom na hody.Dakujem ti a pekne ta pozdravujem.
ja si bielky odkladám do malých plastových nádobiek, fixkou napíšem počet a dám do mrazáka, keď potrebujem stačí rozmraziť a môžem ich použiť na pusinky alebo tortu...
Mas pravdu evusik,jednoducha zalezitost je pre toho kto uz penovu tortu pokazil ako napr.aj ja ked mi cela zhnedla a vo vnutry peny bol este surovy bielok.Jednoznacne plati,ze majstra robi prax.Ked sa daju bielky zmrazit tak sa potom daju aj zltky.I ked ja som mal k dispozicii take male vajcia,ze som musel podotknut mojej polke,ze sa uz aj sliepky museli zblaznit ked znasaju taketo vajcia.Dakujem ti za radu a za tvoje pekne ohodnotenie.Srdecne ta pozdravujem.
*****
Dakujem ti velmi pekne Ibyka.
Viem si predstavit,ze tvoje palicky su nepochybne chutna cukrovinka.Totra je mierou naozaj XXL,ale zas staci si preratat,ze ku jednemu bielku dam 80-100 g cukru a spravim si tortu takych rozmerov aku ja chcem.
Dakujem ti pekne tetrisss.
Prsi aj u nas veselo.Tvoje pekne pismo vie vzdy potesit.
Dakujem ti krasne a zelam ti tiez peknu nedelu.
Prepac neviem ti odpovedat, z istotoulebo som ju este neporcoval..Torta cestuje o pat minut na hody,ale ju budem krajat pravdepodobne ostrym horucim nozom.
LACKO-nemôžem veru napísať správu inú..než : že takouto krásnou sladkosťou potešíš celú svoju rodinu..ich radosť s tebou zdieľam..môj obdiv a želanie slnka na oblohe i v duši-posielam..:-)
Ahoj Olinecka.Tak tortu som porcoval horucimi nozmi
V hrnci s horucou vodou som mal namocene dva noze.Striedal som ich pri krajani torty.Najprv som si narezal len cokoladu a potom ostatnu cast torty.Noz pri vybrati z nadoby by sa mal najprv utriet a az potom krajat.Fotku som nevedel skopirovat z FB,dalo mi sem len link.
Cauko
fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/q86/s720x720/1...
Tvoje mile slova ma vzdy potesia.Si neskutocna poetka.Dakujem ti zo srdca.
Rodicom a aj ostatnym hostom sa torta pacila,ale boli tam aj krajsie zakusky.Moja mamina podotka,ze je ako mlynske koleso.Dakujem za tvoje mile pismena.
Som rad,ze sa ti torta paci.Dakujem ti pekne.
Zbytocne sa obavas.Spravis ju hravo.Nastavis si na 80C. pockas zo 10 min.ak ti povrch platu nezacne hnednut tak je to ok,ale silne pochybujem,ze pri 80C by tam naskocila nejaka chyba..A potom si robis co chces.Niekto obmiena poziciu platov v rure po pol hodine,po hodine.Mierne potlacis prstom a zistis ci je dostatocne ususeny,alebo nie.Po 4 h susenia som stiahol papier z platu a do jedneho kusa mi vbehol prst.Tu stranu som este dosusal hodinu.To iste som spravil aj z ostatnymi platmi..Torta sa skladuje v chladnicke kde od vlhkosti sa tie platy na druhy den zjemnia a potom sa lahsie krajaju.Vrchny plech som nemal vsunuty na najvyssom stupni,bol na druhej priecke rury.Srdecna vdaka.
Mal si teda čo robiť, máš opäť moju poklonu, v tomto XXL prevedení kopa precíznej práce, 5* zaslúžene!
Dakujem ti velmi pekne.
Zlata si.Dakujem ti pekne.
Veľmi sa mi to páči.
Srdečne ti ďakujem.
Nie je to posyp.Fotak ostal doma tak som to fotil starým mobilom preto taká nekvalitná fotka.Vložill som to,len k vôli olinecka,keďže sa ona zaujímala o krájanie torty.
Ďakujem za uloženiie receptu a som rád,že sa ti torta páči.
Velka vdaka.
Mile od teba Nastenka.Budem sa opakovat,ale moja dobra mamina toto,,dielo"nazvala mlynske koleso.Samozrejme zaciatocnikom doporucujem spravit tortu klasickych rozmerov,resp srdce ktore som robil a ktore mam aj tu na vareche ,je ovela mensie.Bude to zniet teraz ako vychvalovanie sa,ale krem je naozaj velmi chutny.Pani susedke musim natukat recepis kedze bola ponuknuta torto tortou a lubila sa jej.Nepochybujem o tom,ze by si mala nejaky problem zvladnut penovu tortu.Dakujem ti krasne.
Este z nej nieco ostalo,ale zamrazim aj synovi ktory je od nas prec.Nechapem,ze preco by si ju nevedela upiect.Staci si natukat na varechu a pozriet zopar receptov na penove torty.Ja som tiez nespadol z neba uceny.Prv nez sa pustim do nejakeho noveho ,,diel"si prestudujem zopar receptov z varechy pripadne z inych domen a nakoniec si natukam vikipediu daneho jedla aby som vedel o co vlastne,,bezi".Recept si potom povacsine upravim podla svojej uvahy a chute,ale ty nemusis studovat nic,lebo ti rad pomozem ked budes chciet.Dakujem ti pekne a maj sa krasne.
Dobre tak pridem,ale sa najprv musim akoze dohodnut s mojou,,starkou"co ona nato.Ale daj si bacha
mila @spetkasoli aby som ta nebodaj neprekvapil totiz to moj bracha absolvoval vojensku sluzbu prave v Pardubiciach.Takze bol som u vas par krat a na pamiatku sme si doniesli aj vas vychyreny pardubicky pernik.Boze bolo to tak davno snad to pravda ani nie je.
Srdecne ti dakujem.
Si velmi mila.Pekne ti dakujem,
Dakujem ti velmi pekne.