Penová torta 2 (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Torta XXL ktorú som sušil 5 hodín.
Postup
- Začneme prípravou parížskeho krému.S prípravou musíme začať už deň predtým ako budeme tortu skladať.Ja som to robil tak,že penové pláty som upiekol cez deň a večer som si prevaril smotanu s čokoládou.Na druhý deň som si vymiešal parížsky krém a tortu som poskladal.Parížsky krém som nasledovne.V 1000 ml smotany na šľahanie som rozpustil 300 g horkej čokolády a krátko som ju povaril.
- Čokoládovú zmes som musel dochutiť práškovým cukrom.Túto čokoládovú hmotu necháme vychladnúť a potom ju uskladníme v chladničke.Najlepšie cez celú noc.
- Na druhý deň ráno bude čokoláda tuhšej konzistencie.Mixerom na veľkých otáčkach si z tejto hmoty vyšlaháme penu resp.krém.
- Na obr.4 máme už hotový parížsky krém.
- Ďalej si ukážeme ako som robil penové pláty.Najprv som si na paper na pečenie nakreslil kruhy.
- Potom som nad parou vymiešal vaječné bielka ktoré som cukrárskym vreckom nanášal na papier.Ja som tú penu z bielkov nanášal s hrubým nástavcom.Vidieť to aj na hrúbke usušených plátov.Sorry zabudol odfotiť.
- Z peny čo mi zvýšila som spravil pusinky a rôzne výtvory.Pláty som sušil 4 hodiny a po 4 hodinách som z plátov stiahol papier a stranu kde bol papier som sušil ešte 1 hodinu.
Sušenie prebiehalo pri 70- 80 C.Pozíciu plátov rúre som obmieňal.
- Na obrázku osem sú pláty už hotové.
- Dva pláty natrieme krémom a tortu poskladáme.Stredový priemer plátu je 30 cm.
Mne sa zdalo málo krému.Na takúto XXL tortu by som druhý krát uvaril 1500 ml smotany a 400 g kvalitnej horkej čokolády.
- Mojím pôvodným zámerom bolo poskladať tortu takto,ale som potom tie pusinky dal dcérke a tá výzdoba je teraz jednoduchšia.Samozrejme pod tými pusinkami by bola ešte čokopoleva.
- Čokoláda ktorú som použil pri výrobe krému.Prajem vám dobrú chuť a pekný víkend.