Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. septembra 2013
Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept)
Foto: pusta

Skombinovala som špaldovú múku hladkú so semolina durum múkou a upiekla som z cesta žemle a tyčky. Cesto som okorenila mletým koriandrom, čo úžasne Zobraziť celý popisSkombinovala som špaldovú múku hladkú so semolina durum múkou a upiekla som z cesta žemle a tyčky. Cesto som okorenila mletým koriandrom, čo úžasne pridalo na príjemne orieškovej chuti špaldy. Pečivo má chrumkavú kôrku na povrchu a jemne pórovitú štruktúru vo vnútri s mäkkou striedkou. Opäť ide o zdravé a mimoriadne chutné pečivo určené najmä diabetikom , ale aj pre tých, čo sa radi stravujú zdravo.

6 tyčiek a 4 žemle
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

350 g
150 g
42 g
1 ČL (umelé sladidlo/Sladenka)
2 ČL
1/2 ČL
2 PL
250 ml
1 - 2 PL (na potretie pečiva)




Postup

  1. 1

    Znovu pridávam fotografiu hladkej chlebovej špaldovej múky T 630 a...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...múky semolina durum, lebo nie každý si ich musí pamätať z mojich predchádzajúcich receptov.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku T 630, múku semolina durum, soľ a zmes som dobre premiešala.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala cukrom,...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..zaliala vlažnou vodou a ...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posypala múkou z vandlíka .Nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked kvások vykysol, pridala som mletý koriander - 1/2 CL a...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...2 PL oleja.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som vlažné mlieko a rukami som dôkladne vypracovala...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na hladké, pružné, lesklé polomäkké, nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som jemne posypala múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple kysnúť - asi 30 minút.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z cesta som zľahka vypracovala valec, ktorý som rozdelila ostrým nožom na 6 asi 100 g kúsky na tyčky a na 4 asi 80 g kúsky na žemle.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zo 100 gramových kúskov som dlaňami ušúľala bez dalšieho kiysnutia 6 tyčiek o dĺžke asi 25 cm a vytvarovala som 4 žemle z 80 gramových kúskov. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pečivo som uložila na plech s pečiacim papierom, prikryla som ho čistou utierkou a ...

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...nechala som ich kysnúť na teple asi 30 minút. Potom som tyčky ostrým nožom narezala na povrchu - zárezy sú hlboké asi 1 mm.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vykysnuté pečivo som 2x potrela vlažným mliekom, v tejto fáze ich môžete posypať makom, sezamovými semienkami, ľanovými semienkami či rascou, ja som ich nechala hladké.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 25 minút, chcela som mať vypečenejšie a chrumkavé pečivo, ak chcete pečivo svetlejšie, stačí piecť asi o 5 - 7 minút menej - teda 18 - 20 minút - treba odsledovať podľa vašej trúby.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Nechala som hotové pečivo vychladnúť na mriežke a vložila som ho potom do košíka. Pečivo je príjemne korenisté, koriander len zdôrazní jemnú orieškovú chuť špaldy. Pre nízky glykemický index semoliny a špaldy, ako aj jej vynikajúce pekárenské a výživové a zdraviu prospešné vlastnosti, ľahkú stráviteľnosť, je priam ideálne pre diabetikov i tých, čo majú ochorenie tráviaceho traktu s výnimkou tých, čo nemôžu čerstvé droždie. Chuťovo a kvalitou, správnym korenením je toto pečivo dôkazom, že strava diiabetikov vôbec nemusí byť fádna, ale naopak veľmi chutná a pestrá i pre chorých i zdravých.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    pohľad zblízka na štruktúru tyčky v priereze. je dobre zreteľná ľahká a pórovitá štruktúra.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    pohľad z blízka na štruktúru žemle v priereze.

    Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

havino
ty pečieš o sto šesť, chutné, zdravé, výborné 5*
pusta
@havino , veľmi pekne dakujem za uznanie i 5*****
pozei sa na komentík pre teba pri ´9rskom chlebe včera večer - 29.9.20143 o 20, 12 hodine.
ver mi, že chyba v aktivite kvásku môže spočívať práve v nekvalitnej ražnej múke.
osobne by som si na kvások objednala ražnú múku v mlynoch Zrno Grznár Veľké hoste.
pridávam link pre teba a záujemcov:
 www.internetovypredaj.sk/index.php?internetovyobchod=Razne-muky-...

havino, už som od nich kupovala, aj moji priatelia a boli sme na výsosť spokojní.
môžeš si u nich objednať aj iné múky priamo v mlynoch aj telefonicky.
pozri aj tento link:
 www.mlyn-zrno.sk
tatranka
Veľmi zdravé a krásne pečivo.Fandím ti a vidím,že sa ti naozaj darí.Robíš veci s chuťou.To je vidieť na výsledku.
pusta
@tatranka , hej zadarilo sa, tak ako vravíš - robím veci s chuťou:-)))
dakujem za uzbanie i pochvalu a fandenie :-)))
vážim si to.
frezia
Mas ich krasne,ale ja sa na ne neodvazim. Radsej vyskusam cez vikend ten tvoj jednoduchy chlebik.
eviana
@pusta , Ibolyka milá... teeeeeda, ďalšia úžasná inšpirácia. Už sa môj chlap zberá do Dunajskej Lužnej - podľa tipu od @jerica - na nákup múky... a ideme vypekať podľa Teba... a tieto už od pohľadu voňavé, chrumkavé a chutné žemličky a bagetky budeme musieť tiež vyskúšať... inak sa nedá... mňam a všetky hviezdy Tebe dám :)
sracz
... nuž a ja som, milá @pusta zase prijal ponuku od @njdevil , dokonca aj na trebišovskú múku! To sa bude vypekať, to sa bude variť!!! Dokážem si živo predstaviť chuť aj tohoto Tvojeho pečiva, ešte za tepla, na jazyku aj nižšie! ... "***** = pejc hvizdički na ňebe, povedala ja Tebe, ňechodz Ferku do nas, bo ja ňe pre Tebe!" ... v rytme východniarskeho čardáša! -:)))
pusta
@frezia , niet dôvodu báť sa tohto pečiva, cesto sa spracuje pomerne ľahko a veľmi dobre sa s ním pracuje.
môžeš upiecť aj toto pečivo i ten chlebík :-))) určite sa ti vydarí jedno i druhé.
budem rada ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem.
pusta
milá@eviana , prišla som na chuť špaldovej múky a semoliny :-))) vynikajúco sa s cestom pracuje a pečivo je fantastické. a o tom aké je zdravé, ani nehovorím...
to je super, že budeš mať múku z Dunajskej Lužnej - niet nad čerstvo zomletú múku pred tebou a kvalitu.
zlatá naša @jerica , ešte raz vdaka za skvelý tip :-)))
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom poprosím daj vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem za úžasnú pochvalu a za všetky hviezdy, ktoré si mi´dala.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tak to je super, že si prijal ponuku od @njdevil a budeš mať trebišovskú múku mám radosť s tebou, môj vzácny priateľ môj.
ach, máš ty ale krásne predstavy :D
nech sú dlho tvojou príjemnou skutočnosťou - až do konca života :-))) - zo srdca ti to prajem...
presne tak je, ako v tej východniarskej pesničke :-)))
ešte niečo odkážem úbohému anonymovi, ktorý mi denne znižuje počet pridelených hviezdičiek - npomôže ti to, snažíš sa zbytočne...tie recepty ty neprekonáš :D /viem presne, kto to robí/
@ferynko môj, dakujem za tvojich "pejc hvizdički = *****
eviana
Ibolyka milá, samozrejme sa pochválim keď bude čím, ale mám naozaj rešpekt pred pečením chlebíka a pečivka... obzvlášť keď som si prečítala aké trápenie s kváskom mala @havino . Ak sa nezadarí, tak Ti to enem tak tichúčko v TS pošepkám a budem sa červeňať niekde v kúte obdivujúc krásne chlebíky Vás - skvelých pekárov varecháčov :)
mikella
niečo podobné ako nepečený írsky chlebik ale ako pečivo sa neda vytvoriť nevieš poradiť?
pusta
@mikelka , však tu máš, ako sa vytvorí pečivko, len si to prečítaj a pozri!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia