Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Skombinovala som špaldovú múku hladkú so semolina durum múkou a upiekla som z cesta žemle a tyčky. Cesto som okorenila mletým koriandrom, čo úžasne pridalo na príjemne orieškovej chuti špaldy. Pečivo má chrumkavú kôrku na povrchu a jemne pórovitú štruktúru vo vnútri s mäkkou striedkou. Opäť ide o zdravé a mimoriadne chutné pečivo určené najmä diabetikom , ale aj pre tých, čo sa radi stravujú zdravo.

6 tyčiek a 4 žemle
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Znovu pridávam fotografiu hladkej chlebovej špaldovej múky T 630 a...
  2. ...múky semolina durum, lebo nie každý si ich musí pamätať z mojich predchádzajúcich receptov.
  3. Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku T 630, múku semolina durum, soľ a zmes som dobre premiešala.
  4. Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala cukrom,...
  5. ..zaliala vlažnou vodou a ...
  6. ...posypala múkou z vandlíka .Nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  7. Ked kvások vykysol, pridala som mletý koriander - 1/2 CL a...
  8. ...2 PL oleja.
  9. Pridala som vlažné mlieko a rukami som dôkladne vypracovala...
  10. ...na hladké, pružné, lesklé polomäkké, nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky.
  11. Cesto som jemne posypala múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple kysnúť - asi 30 minút.
  12. Z cesta som zľahka vypracovala valec, ktorý som rozdelila ostrým nožom na 6 asi 100 g kúsky na tyčky a na 4 asi 80 g kúsky na žemle.
  13. Zo 100 gramových kúskov som dlaňami ušúľala bez dalšieho kiysnutia 6 tyčiek o dĺžke asi 25 cm a vytvarovala som 4 žemle z 80 gramových kúskov. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou.
  14. Pečivo som uložila na plech s pečiacim papierom, prikryla som ho čistou utierkou a ...
  15. ...nechala som ich kysnúť na teple asi 30 minút. Potom som tyčky ostrým nožom narezala na povrchu - zárezy sú hlboké asi 1 mm.
  16. Vykysnuté pečivo som 2x potrela vlažným mliekom, v tejto fáze ich môžete posypať makom, sezamovými semienkami, ľanovými semienkami či rascou, ja som ich nechala hladké.
  17. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 25 minút, chcela som mať vypečenejšie a chrumkavé pečivo, ak chcete pečivo svetlejšie, stačí piecť asi o 5 - 7 minút menej - teda 18 - 20 minút - treba odsledovať podľa vašej trúby.
  18. Nechala som hotové pečivo vychladnúť na mriežke a vložila som ho potom do košíka. Pečivo je príjemne korenisté, koriander len zdôrazní jemnú orieškovú chuť špaldy. Pre nízky glykemický index semoliny a špaldy, ako aj jej vynikajúce pekárenské a výživové a zdraviu prospešné vlastnosti, ľahkú stráviteľnosť, je priam ideálne pre diabetikov i tých, čo majú ochorenie tráviaceho traktu s výnimkou tých, čo nemôžu čerstvé droždie. Chuťovo a kvalitou, správnym korenením je toto pečivo dôkazom, že strava diiabetikov vôbec nemusí byť fádna, ale naopak veľmi chutná a pestrá i pre chorých i zdravých.
  19. pohľad zblízka na štruktúru tyčky v priereze. je dobre zreteľná ľahká a pórovitá štruktúra.
  20. pohľad z blízka na štruktúru žemle v priereze.