Pečený pstruh na masle s tymianom fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. januára 2014
Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept)
Foto: pusta

Bolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed. Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s Zobraziť celý popisBolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed. Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s tymiánom a zároveň s ním som piekla i zemiaky na masle a tymiáne. Ryba chce "piť", podávala som k nej kvalitné suché francúzske biele víno Chardonnay, ročník 2011.

2
porcie
30 minút
príprava
20+5 minút
na 200 - horný a dolný  °C

Suroviny

2 ks
1/2 ks
podľa chuti
podľa chuti
200 g
300 g




Postup

  1. 1

    Pstruhy som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, aj z vnútra.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech som vystlala alobalom, ktorý som jemne potrela maslom, potom sa pri pečení pstruhy neprilepia a upečené sa ľahko vyberajú.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokvapkala som ich citrónovou šťavou a nechala 30 minút odpočívať.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obložila som ich zemiakmi, mám doma v mrazáku vlastné zemiaky, mrazím ich pokrájané na krížalky, vyberám tesne pred úpravou.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do brucha pstruhov som vložila plátky masla,..

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré som položila pod i na vrch pstruhov a zemiakov.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypala som pstruhy tymiánom a ...

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...aj zemiaky, ktoré som ešte jemne osolila.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pstruhy som piekla spolu so zemiakmi v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, potom som ešte zapla funkciu gril a piekla ešte 5 minút na teplote 210 stupňov, aby chytili peknú zlatistú farbu a boli naraz hotové so zemiakmi. Tento spôsob pečenia som zvolila aj preto, že tieto pstruhy boli riadni "mackovia", vy si teplotu a čas prispôsobte veľkosti pstruhov a vašej trúbe, aby zostali šťavnaté, nie vysušené, ale mali chrumkavo upečenú kožičku.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúceho pstruha som vybrala na tanier a obložila horúcimi na masle pečenými zemiakmi. Príprava mi nezabrala takmer čas a mohlla som sa na plno venovať svojmu hosťovi.

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tymian krásne zvýraznil chuť jemného šťavnatého mäsíčka pstruha i zemiakov, pečených na masle. Vynikajúco sa "šmýkal a plával" v kvalitnom bielom suchom francúzskom víne Chardonay :-)

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pred pstruhom sme mali slávnostnú polievku z perličky s domácim strúhaním zo semoliny a po pstruhovi nasledovali prekladané lístkové klobásové pagáčiky. Oba recepty mám na vareche. Týmto som si uctila vzácnu návštevu a za výber chodov som bola veľmi pochválená. :-)))

    Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tiginko
zaujímavé skladovanie zemiakov. Nám keď namrzli v záhradnej pivnici pri veľkých mrazoch, boli nejedlé - sladké. Na obrázku sa podobajú na tie predpečené, čo sa predávajú v obchodoch. Ty si však žiadne predpečenie nespomenula...
micanela
pekny recept ale ked mna nieco pozera ocami z taniera tak to proste nemozem jest
viera1
@tiginko ja si pamätám z detstva,že nám tiež pomrzli zemiaky a otec ich rozložil v izbe na zem (na papier) a spamätali sa.Ale vieš,bola som decko,nezaujímalo ma to,treba skúsiť,či to funguje.
pusta
@tiginko , nerobím si veľké zásoby, tak asi 3 kg spracujem. očistím, pokrájam na krížalky, nechám asi 1 hodinu vo vode, scedím, poriadne osuším v čistej bavlnenej utierke, dám na plech s pečiacim papierom a pečiem na sucho pri teplote 180 stupňov C asi 10 minút.
nechám úplne vychladnúť, nasáčkujem po menších dávkach a dám zmraziť.
vynikajúci domáci polotovar mám vždy po ruke. :-)
nonna
Mňam! Rybky vždy, sú zdravé, chutné, toto mäsko mi nevadí. Nezostalo Ti trošku pre mňa? :D
pusta
@viera1 , my sme doma skladiovali zemiaky vo veľkom na celú sezonu od jesene do jari, boli dobre poprikrývané hrubými vzdušnými vreciami a vydržali bez ujmy, občas sme ich pretriedili, aby sa nekazili.
pusta
@micanela , v tom ja žiaden problém nevidím, jednoducho im odrež hlavy a nebudú na teba pozerať...odlož a použi do skvelej polievky napríklad:-)
my naopak, máme to takto radi a v záhlaví je veľmi chutné miesto ako očko, vylúpneme a zjeme.
dakujem za pochvalu.
pusta
@nonna , veru rybky sú zdravé a táto je veľmi chutná.
jáááj, no nezostalo zo včera, ale pripravím ti čerstvé pre teba :-)
dakujem.
radost
@pusta
myšlienky k mrazeným zemiakom-ako @tiginko..
zemiak nesmie zmrznúť-bude sladký..to ma učili moji predkovia...
no predpripravené-pečením-to je už iná káva...to si mala v recepte spomenúť...nebyť komentárov-bolo by to pre neznalých zavádzajúce..ved aj v obchodoch dostať mrazené hranolky-tiež polotovar predpripravený..
pstruh na masle-maškrta..čím menej pridaných korenín-tým viac vynikne jeho chuť..
jednoduché..rýchle..chutné jedlo..
želám pohodovú trjkráľovú nedeľu..
len tá "trojkráľová zima " niekde väzí...:-)
pusta
@radost , nebol dôvod spomenúť ako robím tie zemiaky, ked mrazím doma. recept je na pstruha a nie na výroopbu vlastných mrazených zemiakov, iba som napísala, že mám vlastné zmrazné zemiaky.
však po jej komenter som napísala, ako ich robím doma ja sama, každý si komenty môže predsa prečítať - aspoň tak to robím ja, že si prečítam všetky :-)
jasne, že namrznuté zemiaky zosladnú a môžeš ich akurát tak v
yhodiť.
tiež som napísala v komente pre @viera1 , ako sme ich zvykli skladovať u nás doma, aby nenamrzli.
myslím, že recept samotný vôbec nie je zavádzajúci :-)
dovolím si s tebou nesúhlasiť v tom, že čím viac korenia, tým lepší je pstruh. podľa môjho názoru je to presne naopak, pstruh má tak vynikajúce jemné mäso, že veľa korenia by mu len ublížilo a potlačilo by jeho jemnosť a skvelú chuť.
preto čím menej korenia tým lepšie :-)
dúfam, že sa za to na mňa nehneváš.
súhlasím však s tebou, že pstruh na masle je vynikajúci.
áno, jednoduché, rýchle a chutné jedlo :-)
dakujem za tvoj názor i pripomienky :-)
pusta
@radost , aj ja tebe prajem peknú pohodovú trojkráľovú nedeľu :-)
dakujem zas tvoje želanie
a tvoj koment si veľmi vážim.
pusta
@tiginko , veľmi pekne dakujem.
@radost , tebe sa za prehliadnutie toho korenia ospravedlňujem, prepáč mi, prosím.
dakujem ti za pochopenie.
mariamka
dnes bol tusim rybaci den :) my sme mali tresku,, bola chutna, piekla som ju pod chlebovo-zemiakovou plnkou ale takehoto pstruzika mame radi tiez, s maslom, bylinkami, pochutka
pusta
@mariamka moja, videla som tvoju tresku, je vynikajúca, to viem určite, lebo som už robila podobne na ten spôsob.
som rada, že aj u vás doma je obľúbený pstrúžik s maslom a bylinkami. je to úžasná pochúťka.
dakujem ti za uznanie.
boxik
Ryby mám veľmi rád a pstruh na masle je delikatesa ktorá nesklame
a to Chardonay, tým si ma dostala. Nech ti to tak varí aj v tomto novom roku.
sracz
Pstruhy, aj na tento Tvoj s*p*ô*s*o*b @pusta milá ja priam "ľúbim" a môžem bárskedy a bárskoľko a dokonca (ale iba pre tentoraz) bez vínka! Obdivujem a uznávam, dala si si záležať! Blahoželám!
mesiar50
Ryby mám aj ja veľmi rád.Narobila si mi nesmierne chúťky s tvojím pekným receptom milá Ibyke.
ampara
Recept úplne jednoduchý a chutný,takisto pečiem pstruhy na masle,ale pripravujem ich v pekáči z jenského skla,takže mi odpadá ten alobal( mne z neho tŕpnu zuby,preto nemôžem jesť ani Fidorku). Donedávna som mala ešte zásobu citrónovej soli z Ikea, je to super vec ,hrubozrná soľ ochutená citrónom,ale bohužiaľ už ju nedovážajú, bola to výborná vychytávka.
pusta
@ampara , tiež niekedy pečiem v jenskej mise, ale títo "mackovia" sa tam jednoducho nezmestili. :-) pokiaľ by prekážal niekomu alobal, môže vystlať pekáč aj pečiacim papierom.
áno, recept je jednoduchý a chutný, o možnosti kúpiť citrónovú soľ, ktorú spomínaš, som ešte nepočula, škoda.
dakujem za pochvalu.
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, som rada, že som ti narobila chúťky a že recept považuješ za pekný.
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rada, že aj tento môj spôsob bárskedy a bárskoľko:-)
tvoj obdiv a uznanie ma nesmierne teší.
dakujem za tvoje blahoželanie.
pusta
@boxik ,áno, pstruh na masle je delikatessa, pravdu vravíš :-)
som rada, že to pravé francúzske Chardonnay ťa dostalo :-)
dakujem ti za uznanie, za krásne prianie v Novom roku.
aj ja tebe prajem všetko dobré a nech aj tebe dobre varí aj v roku 2014!!!
marijanka712
Iby dnes som sa dala nalákať tvojimi pstruhami a idem na to nie sme síce milovníci rýb , ale čo by človek neurobil pre svoje zdravie dúfam, že tvoj receptík nám bude chutiť a ostane môj oblúbený vďaka ktorému sa k rybám budem vracať .Napíš ako dopadol obed .
pusta
@marijanka712 - @majka , som rada, že ideš do toho, aj ked nie ste práve milovníci rýb.
verím, že vám bude chutiť a môj receptík bude patriť medzi vaše obľúbené :-)
obed dopadol perfektne, bola som veľmi pochválená, okrem toho som sa mohla naplno venovať mojim hosťom k ich spokojnosti.
kukulienka71
Vidím,že pstruha pripravuješ často @pusta ,je to skvelá lahôdka.Ja som robila v lete len tak na masle,dcérke veľmi chutil,ledva mi niečo zostalo:-)potom som kdesi čítala,že najlepší je z voľnej prírody(ja som mala z LIDLA,zistila som,že tie sa "veľkochovajú"v Poľsku...tak človeku odíde chuť...iného moc nemám možnosť kúpiť,ale je to fajnotka!

mastersef
toho z lidlu vraj staci menej solit lebo poliaci im davaju posipovu sol ;). srandujem zajtra skusam aj ja ,ako prekvapenie pre partnerku tak snad sa podari