Foto: pusta
Bolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed. Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s Zobraziť celý popisBolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed. Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s tymiánom a zároveň s ním som piekla i zemiaky na masle a tymiáne. Ryba chce "piť", podávala som k nej kvalitné suché francúzske biele víno Chardonnay, ročník 2011.
porcie
príprava
na 200 - horný a dolný °C
Postup
-
1
Pstruhy som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, aj z vnútra.
-
2
Plech som vystlala alobalom, ktorý som jemne potrela maslom, potom sa pri pečení pstruhy neprilepia a upečené sa ľahko vyberajú.
-
3
Pokvapkala som ich citrónovou šťavou a nechala 30 minút odpočívať.
-
4
Obložila som ich zemiakmi, mám doma v mrazáku vlastné zemiaky, mrazím ich pokrájané na krížalky, vyberám tesne pred úpravou.
-
5
Do brucha pstruhov som vložila plátky masla,..
-
6
...ktoré som položila pod i na vrch pstruhov a zemiakov.
-
7
Posypala som pstruhy tymiánom a ...
-
8
...aj zemiaky, ktoré som ešte jemne osolila.
-
9
Pstruhy som piekla spolu so zemiakmi v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, potom som ešte zapla funkciu gril a piekla ešte 5 minút na teplote 210 stupňov, aby chytili peknú zlatistú farbu a boli naraz hotové so zemiakmi. Tento spôsob pečenia som zvolila aj preto, že tieto pstruhy boli riadni "mackovia", vy si teplotu a čas prispôsobte veľkosti pstruhov a vašej trúbe, aby zostali šťavnaté, nie vysušené, ale mali chrumkavo upečenú kožičku.
-
10
Horúceho pstruha som vybrala na tanier a obložila horúcimi na masle pečenými zemiakmi. Príprava mi nezabrala takmer čas a mohlla som sa na plno venovať svojmu hosťovi.
-
11
Tymian krásne zvýraznil chuť jemného šťavnatého mäsíčka pstruha i zemiakov, pečených na masle. Vynikajúco sa "šmýkal a plával" v kvalitnom bielom suchom francúzskom víne Chardonay :-)
-
12
Pred pstruhom sme mali slávnostnú polievku z perličky s domácim strúhaním zo semoliny a po pstruhovi nasledovali prekladané lístkové klobásové pagáčiky. Oba recepty mám na vareche. Týmto som si uctila vzácnu návštevu a za výber chodov som bola veľmi pochválená. :-)))
nechám úplne vychladnúť, nasáčkujem po menších dávkach a dám zmraziť.
vynikajúci domáci polotovar mám vždy po ruke. :-)
my naopak, máme to takto radi a v záhlaví je veľmi chutné miesto ako očko, vylúpneme a zjeme.
dakujem za pochvalu.
jáááj, no nezostalo zo včera, ale pripravím ti čerstvé pre teba :-)
dakujem.
myšlienky k mrazeným zemiakom-ako @tiginko..
zemiak nesmie zmrznúť-bude sladký..to ma učili moji predkovia...
no predpripravené-pečením-to je už iná káva...to si mala v recepte spomenúť...nebyť komentárov-bolo by to pre neznalých zavádzajúce..ved aj v obchodoch dostať mrazené hranolky-tiež polotovar predpripravený..
pstruh na masle-maškrta..čím menej pridaných korenín-tým viac vynikne jeho chuť..
jednoduché..rýchle..chutné jedlo..
želám pohodovú trjkráľovú nedeľu..
len tá "trojkráľová zima " niekde väzí...:-)
však po jej komenter som napísala, ako ich robím doma ja sama, každý si komenty môže predsa prečítať - aspoň tak to robím ja, že si prečítam všetky :-)
jasne, že namrznuté zemiaky zosladnú a môžeš ich akurát tak v
yhodiť.
tiež som napísala v komente pre @viera1 , ako sme ich zvykli skladovať u nás doma, aby nenamrzli.
myslím, že recept samotný vôbec nie je zavádzajúci :-)
dovolím si s tebou nesúhlasiť v tom, že čím viac korenia, tým lepší je pstruh. podľa môjho názoru je to presne naopak, pstruh má tak vynikajúce jemné mäso, že veľa korenia by mu len ublížilo a potlačilo by jeho jemnosť a skvelú chuť.
preto čím menej korenia tým lepšie :-)
dúfam, že sa za to na mňa nehneváš.
súhlasím však s tebou, že pstruh na masle je vynikajúci.
áno, jednoduché, rýchle a chutné jedlo :-)
dakujem za tvoj názor i pripomienky :-)
dakujem zas tvoje želanie
a tvoj koment si veľmi vážim.
@radost , tebe sa za prehliadnutie toho korenia ospravedlňujem, prepáč mi, prosím.
dakujem ti za pochopenie.
som rada, že aj u vás doma je obľúbený pstrúžik s maslom a bylinkami. je to úžasná pochúťka.
dakujem ti za uznanie.
a to Chardonay, tým si ma dostala. Nech ti to tak varí aj v tomto novom roku.
áno, recept je jednoduchý a chutný, o možnosti kúpiť citrónovú soľ, ktorú spomínaš, som ešte nepočula, škoda.
dakujem za pochvalu.
dakujem.
tvoj obdiv a uznanie ma nesmierne teší.
dakujem za tvoje blahoželanie.
som rada, že to pravé francúzske Chardonnay ťa dostalo :-)
dakujem ti za uznanie, za krásne prianie v Novom roku.
aj ja tebe prajem všetko dobré a nech aj tebe dobre varí aj v roku 2014!!!
verím, že vám bude chutiť a môj receptík bude patriť medzi vaše obľúbené :-)
obed dopadol perfektne, bola som veľmi pochválená, okrem toho som sa mohla naplno venovať mojim hosťom k ich spokojnosti.