Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Bolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed.
Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s tymiánom a zároveň s ním
som piekla i zemiaky na masle a tymiáne. Ryba chce "piť", podávala som k nej kvalitné
suché francúzske biele víno Chardonnay, ročník 2011.
2 porcie |
30 minút príprava |
20+5 minút na 200 - horný a dolný °C |
Postup
- Pstruhy som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, aj z vnútra.
- Plech som vystlala alobalom, ktorý som jemne potrela maslom, potom sa pri pečení pstruhy neprilepia a upečené sa ľahko vyberajú.
- Pokvapkala som ich citrónovou šťavou a nechala 30 minút odpočívať.
- Obložila som ich zemiakmi, mám doma v mrazáku vlastné zemiaky, mrazím ich pokrájané na krížalky, vyberám tesne pred úpravou.
- Do brucha pstruhov som vložila plátky masla,..
- ...ktoré som položila pod i na vrch pstruhov a zemiakov.
- Posypala som pstruhy tymiánom a ...
- ...aj zemiaky, ktoré som ešte jemne osolila.
- Pstruhy som piekla spolu so zemiakmi v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, potom som ešte zapla funkciu gril a piekla ešte 5 minút na teplote 210 stupňov, aby chytili peknú zlatistú farbu a boli naraz hotové so zemiakmi.
Tento spôsob pečenia som zvolila aj preto, že tieto pstruhy boli riadni "mackovia", vy si teplotu a čas prispôsobte veľkosti pstruhov a vašej trúbe, aby zostali šťavnaté, nie vysušené, ale mali chrumkavo upečenú kožičku.
- Horúceho pstruha som vybrala na tanier a obložila horúcimi na masle pečenými zemiakmi.
Príprava mi nezabrala takmer čas a mohlla som sa na plno venovať svojmu hosťovi.
- Tymian krásne zvýraznil chuť jemného šťavnatého mäsíčka pstruha i zemiakov, pečených na masle.
Vynikajúco sa "šmýkal a plával" v kvalitnom bielom suchom francúzskom víne Chardonay :-)
- Pred pstruhom sme mali slávnostnú polievku z perličky s domácim strúhaním zo semoliny a po pstruhovi nasledovali prekladané lístkové klobásové pagáčiky. Oba recepty mám na vareche.
Týmto som si uctila vzácnu návštevu a za výber chodov som bola veľmi pochválená. :-)))