Pečený pstruh na masle s tymianom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Bolo treba sa náležite venovať vzácnej návšteve, ale aj pripraviť skvelé jedlo na obed. Rozhodla som sa pre pstruha pečeného na masle s tymiánom a zároveň s ním som piekla i zemiaky na masle a tymiáne. Ryba chce "piť", podávala som k nej kvalitné suché francúzske biele víno Chardonnay, ročník 2011.

2
porcie
30 minút
príprava
20+5 minút
na 200 - horný a dolný  °C

Suroviny

Postup

  1. Pstruhy som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, aj z vnútra.
  2. Plech som vystlala alobalom, ktorý som jemne potrela maslom, potom sa pri pečení pstruhy neprilepia a upečené sa ľahko vyberajú.
  3. Pokvapkala som ich citrónovou šťavou a nechala 30 minút odpočívať.
  4. Obložila som ich zemiakmi, mám doma v mrazáku vlastné zemiaky, mrazím ich pokrájané na krížalky, vyberám tesne pred úpravou.
  5. Do brucha pstruhov som vložila plátky masla,..
  6. ...ktoré som položila pod i na vrch pstruhov a zemiakov.
  7. Posypala som pstruhy tymiánom a ...
  8. ...aj zemiaky, ktoré som ešte jemne osolila.
  9. Pstruhy som piekla spolu so zemiakmi v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, potom som ešte zapla funkciu gril a piekla ešte 5 minút na teplote 210 stupňov, aby chytili peknú zlatistú farbu a boli naraz hotové so zemiakmi. Tento spôsob pečenia som zvolila aj preto, že tieto pstruhy boli riadni "mackovia", vy si teplotu a čas prispôsobte veľkosti pstruhov a vašej trúbe, aby zostali šťavnaté, nie vysušené, ale mali chrumkavo upečenú kožičku.
  10. Horúceho pstruha som vybrala na tanier a obložila horúcimi na masle pečenými zemiakmi. Príprava mi nezabrala takmer čas a mohlla som sa na plno venovať svojmu hosťovi.
  11. Tymian krásne zvýraznil chuť jemného šťavnatého mäsíčka pstruha i zemiakov, pečených na masle. Vynikajúco sa "šmýkal a plával" v kvalitnom bielom suchom francúzskom víne Chardonay :-)
  12. Pred pstruhom sme mali slávnostnú polievku z perličky s domácim strúhaním zo semoliny a po pstruhovi nasledovali prekladané lístkové klobásové pagáčiky. Oba recepty mám na vareche. Týmto som si uctila vzácnu návštevu a za výber chodov som bola veľmi pochválená. :-)))