Pečené zemiaky slovenské

rein - fotkarein, 24. januára 2012
Pečené zemiaky slovenské
Foto: rein

Výborné jedlo,len som to teraz prehnal s korením na americké zemiaky,vôbec nepatrí do slovenskej kuchyne.

4
porcie
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg menšie




Postup

  1. 1

    Zemiaky osušíme a dáme na plech

    Pečené zemiaky slovenské - obrázok 1
  2. 2

    približne každých 5 minút premiešame varechou,asi hodinku pečieme pri teplote 250 stupňov.

    Pečené zemiaky slovenské - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec pridáme 50 gramov masla,osolíme podľa chuti a ešte necháme v rúre zapiecť 5 minút.podávame s kyslou kapustou priamo zo súdka.

Diskusia k receptu

rein
A hubatá sa neozve?Hlavne kvôli nej som použil málo surovín,aby si recept uložila do zbierky
modrykamen
Čo ja viem? Mne sa žiada urezávať si k tomu aj trochu údenej slaninky.
garanco
Takto pečené zemiaky (bez miešania a bez pridania masla do rúry) tiež pečiem. Potom ich jeme tak, že si na každý kúsok, ktorý vložíme do úst dáme kúštik masla a soľ, tak, ako to kedysi dávno robila moja mama, a tiež kyslú kapustu zo suda.
gubics
Od čoho sú tie pečené zemiaky slovenské. Takto sa robia v celej Európe, ale možno všade na zemi, kde zemiaky poznajú. Myslím si, že by sa sem mali dávať nejaké mimoriadne, nie každodenné recepty, aby si ich mohol vyskúšať každý, kto ich nepozná. Alebo sem dávate recepty len preto aby ste si zvyšovali počet uverejnených receptov.
Nie s tým mám problém, že sa tu objavujú podobné recepty, určité jedlá poznajú skoro všade, len každá domácnosť ich pripravuje ináč, ale nepovažujte už naše kuchárky za tak primitívne, že nevedia urobiť pečené zemiaky.
duschko
Som rad, ze aj take jednoduche recepty sa objavuju na vareche. Mne to casto posluzi ako namet, ked uz neviem co by som mal navarit. Cas od casu sa rad vraciam aj k tak jednoduchej klasike. Nie je to vzdy iba o jedle, ale vyvolava to rozne spomienky a potom to chuti ovela viac.
sovka62
Ja som rada že sa sem ten recept dostal. Nie že by som nevedela upiecť zemiaky v rúre, ale napr. som na ne nikdy nepridala maslo rovno na plech. Jedávame ich tak, ako popísala @garanco. No a čo ak sú s tým maslom na plechu lepšie? Veď to treba vyskúšať!
maladada
Ja osobne mám rada takéto jednoduché recepty, aspoň mám inšpiráciu na každodenné varenie:))
evanaaa
Dávno som nemala zemiaky v rúre pečené, ale robím ich aj so šupkou, len musím naďabiť na pekné, aby som ju mohla nechať. A potom tak, ako @garanco , rozkrojiť, dať plátok masla, trochu soli a šup do pusy.
sportak
Výborné, výborné. Naozaj. A tá kyslá kapusta... Super.
klaura
tiež už nepoužívan korenie "americké zemiaky" ... máš pravdu ... do slovenskej kuchyne nepatrí ... a zemiaky robím tiež na veľkom plechu a nechám dobre zapiecť kým nie sú pekné červené ... :)
majka60
no mne sa to pozdáva, lebo keď je na plechu olej alebo nejaká ta masť, tak to potom prihára a treba to stále miešať, vyzerá to takto zdravšie
garanco
@gubics , Ty stále vieš, čo máš navariť, čo už dávnejšie nebolo u vás na stole? Práve na to sú tu recepty, aj staré, aj jednoduché, ako už niekto vyššie napísal, aby sme si ich pripomenuli. Veď čítať ich nie je povinné!!!
rein
ďakujem všetkým,čo ma zastali
mucko1
Super, uz sú na stle a ide sa papať :) uložené !
jozka2
najchutnejsie pecene zemiaky neurobis so vsakovakymi americkymi prichutami,ale jednoduche ake sme jedli doma za cisara pana posypane rascou ak su trosku ,trosicku naolejovane nepecene v spusta oleja alebo len tak upecene v supke a potom s brymdzou a maslom,ntreba ti americke prichute.niekedy sme robili vsetko na rusky sposob dnes sa karta otocila a je to na americky sposob stale sa po niekom opicime.Zijem v Ameike a nenapadlo ma ani v sne dat americke korenie niet nad nasu racu.
radost
..a my uprednostňujeme jednoduché jedlá s jednoduchým postupom s menším množstvom surovín-ako tu napr.dáva @martins...
takže súhlasím so zverejnením aj týchto zemiačkov..akurát-žiadne americké korenie tam nedám..bo ho ani nemám doma..ani nebudem mať...zato máme vlastnoručne vypestovanú rascu..cesnak...
@rein vdaka...
2010
@martinis , nepocuvaj ich v daktorych krajinach cirkev zistila a propagovala pred 1000 rokmi ked su jedla komplexnejsie obsahuju aj bylinky aj koreniny= ludia su zdravsi.Preco by som varil caj zo zazvoru a citronu a medu ked to mozem pridam do kazdodenneho jedla ?







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia