Foto: mariamka
Celkom sa mi zapáčili takéto zdravšie nepresladené sladkosti a hlavne, majú doma úspech. Je tu už zopár podobných placiek, palaciniek, lievancov, chcela som pridať Zobraziť celý popisCelkom sa mi zapáčili takéto zdravšie nepresladené sladkosti a hlavne, majú doma úspech. Je tu už zopár podobných placiek, palaciniek, lievancov, chcela som pridať fotku k niektorým, ale úplne totožné som nenašla /možno nájdete vy :)/. Cesto je z ovsených vločiek a celozrnnej múky, dochutené, pečené na papieri na kvapke masla v rúre.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misy dáme celé vločky a zalejeme vlažnou vodou alebo mliekom. Rozmiešame, necháme chvíľu postáť /10 minút/, pridáme polovicu množstva múky, vajcia, ostatné suroviny, premiešame a ešte necháme postáť ďalších 10 minút, sprvu to bude riedke, ale vločky zmäknú, nabobtnajú a zmes zahustia, až po odstátí prisypeme podľa potreby ďalšiu múku, na hustotu asi haluškového cesta. Ja som použila pochutiny podľa toho, čo som mala doma, doslova "co dům dal", môžete improvizovať (hrozienka, banán, jablko, orechy, citr. kôra, škorica, ...). Na pekáč dáme pečiaci papier a lyžicou robíme kôpky, na 1 placku som dávala asi 1,5 PL zmesi. Prvú dávku som piekla nasucho 10 min. pri 200 °C, vybrala, povrch som potrela roztopeným maslom a dala dopiecť ešte 5 minút. Tieto boli mäkké, vláčne, trošku ťažšie išli z papiera.
-
2
Druhú várku som už dávala na asi 1 KL roztopeného masla, piekli sa v kuse 15 minút, boli pripečenejšie, voňavšie, chrumkavejšie, ale nie ako keksíky, proste placky :)
-
3
Oboje sú chutné, nie veľmi sladké, cukor je už na každom, ako má rád a s čím ich chce podávať. Tradičné kysnuté vyprážané dolky máme radi, ale sú ťažšie na trávenie a dlhšie na prípravu, toto je taká zdravšia, rýchlejšia a o nič menej chutná alternatíva, ktorú zvládnete aj o ôsmej večer :).
Diskusia k receptu