Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem fotorecept

jerica - fotkajerica, 6. septembra 2010
Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept)
Foto: jerica

Sezóna vinobrania , pečených husí , kačíc je tu , ponúkam môj postup prípravy chutnej pečenej kačky.

3,5 h minút
tepelná úprava

Suroviny

2,200 g - 1  ks




Postup

  1. 1

    Deň pred pečením kačicu osolím , tak aby som ju nemusela oplachovať , nechám kačicu osolenú do druhého dňa ,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pred pečením, kačica , pripravené umyté jabĺčka , vylúpený jadrovník zo strany kvetu

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jabĺčka vložím do hrudnej časti kačice ,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na kačke zdvihnem trtol , stehná pritiahnem , podložím trtol pod cvernu a zviažem , trtol aj s preloženou kožou zafixujem ihlicami ,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    varila som zároveň polievku z drobov , podliala som kačicu dva deci vývarom,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    doliala som vodu , cc; 4dcl

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložím do vyhriatej rúry , kačicu nechám pri teplote 200 °; desať minút odokrytú , koža sa zatiahne

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    počas pečenia často polievam s výpekom , prikrytú kačicu pečiem pomaly pri teplote 160°;

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pred dopečením potriem kačicu medom ,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po natretí medom , nechám s pokrievkou pomaly piecť ešte dobrú pol hodinu , dávam si záležať , aby koža sa neroztrhla,

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Desať minút pred dopečením , nechám dopiecť kačicu bez pokrievky. Upečená , mäkučká , šťavnatá , môžeme porcovať !!

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hotovo!!

    Pečená kačica - ako ju pripravujem, pečiem (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evas13
Ach @jerica , takéto dobroty a ja to teraz nemôžem. Nestačím prehĺtať a moje vločky ma ťažia v žalúdku. Mňam. :))))
altyn
@jerica , pridávať takéto recepty by ste mali aj s výstrahou: " Uviažte si podbradník, aby ste si pri čítaní neoslintali klávesnicu.... " :-))))))
frezia68
Darmo,je sezóna,ešte aj akcia v Tescu a uvažujem,či mám tam naklusať.....chuť by bola.Ja popichám prsia pred pečením,aby som vypečenú masť odlievala(a zdravšie jedla),ale to veľmi nepomôže.Ten trtol-zaujímavé a med na kačke výborný,fajn receptík.
tatranka
Tak táto kačica lahodí najprv oko a určite aj žalúdku.Je obdobie týchto vodných vtákov,tak určite sa budeme stretávať s týmito chutnými receptami.Pekne nafotené,spracované.
jerica
@frezia68 táto bola z TESCA , kúpila som ju v sobotu , v nedeľu, včera , mali sme ju na obed , vôbec ju nemusíš popichať , nie sú vôbec mastné , pustila trochu masti , ale tak , jeden a pol dcl, neviem síce kde bola tá masť , lebo mäsíčko bolo ako vatička , kožička jemná , mierne chrumkavá , pochutili sme si , u nás nie je zvykom dávať iné chute na kačicu , tak ako je úprava v tomto postupe , pamätám si , že robievala aj moja babka z MODRY , aj moja mama, len na tento spôsob upravenú piekavala.
egreska
pomooooc,na čo kliknem tam je kačka...čo chcete aby som vyslintala do sucha ?? :-))
ketty3811
Veľmi pekné,aj sa som robila včera kačicu,vlastne iba kačacie stehná.Mali sme aj lokše,pochutnali sme si....
babav
V jednoduchosti je krasa a v tvojom recepte @jerica , aj vyborna chut kacacieho masa a jeho jedinecnosti .Peciem ako ty ,ale len na slano,obcas s jablkom ,alebo plnkou v brusku;-)
enerrgizer
je krásna...toho roku idem skúsiť v rímskom hrnci...už sa teším a dúfam, že bude tak krásne upečená ako tvoja...
alexdidi
To je dobrotka...je tu jeseň, tak s kačicami i husami akoby sa vrece roztrhlo...ešte že my už sme mali, tak ma až tak neláka....
sovka62
Teda, to je nádhera. Už aby bola sobota, to aj u nás budú kačice, veď je jarmok.
janger
Mila @jerica , mozem k tebe prist na hostinu, prosim ta? ;-))) Take maskrty!!! Krasna kacica a v dalsich tvojich receptoch aj kapusticka a knedla k tomu...No parada!
evanaaa
Už som tu spomínala dnes - aj my sme mali včera kačku, bola pekne vypečená, chrumkavá, moje oči s akochali, ale to by mi aj stačilo, len som ju ešte musela jesť. Ja ju solím tiež večer pred, ale priehršťami do nej soľ vtieram, na druhý deň opláchnem a už len normálne posolím. Pečiem asi hodinu prikrytú a potom odokrytú - na bruchu, neskôr otočím na chrbát, tuk tiež priebežne odoberám.
1x eluska
jerica
@janger môžete prísť všetci , bránku nezamykáme, @evanaaa solila som tiež ako ty , teraz tak nesolím , keď ju opláchnem , nemám odhad , ako je slaná , či veľa alebo málo, zistila som , že je dobre nasoliť tak , ako keď ideš piecť , nemusím oplachovať , mám istotu , dobrej chuti . Neotáčam , na tom plechu čo mám , upečie sa rovnomerne , samozrejme záleží ako si spravíš čas na varenie , lebo dobre upečená kačka , ale aj iné mäso keď pečieš , je dôležité časté podlievanie vlastným výpekom z pekáča , potom ten med tiež urobí svoje a jablko tiež pustí cukor do šťavy , ten sa skaramelizuje a tým dostane hydina tú charakteristickú farbu , lahodiacu oku a chuti. Jablko , odoberie tú ťažkú charakteristickú kačaciu vôňu.
sherin
Jaruska, ja som vzdy vedela ze si nielen superna kucharka, ale vyborna kamaratka, milujem ta :-)
frezia68
@jerica :tiež dávam jablko,ale keď solím pred pečením,do hrudnej časti dávam majoránku,tak nás doma učili a bez nej už mi nechutí-zvyk pripomínajúci domácu váru.A tak isto do húsky,hoci ani neviem,či to niekto tak robí?
jerica
Všetkým vám zo srdca ďakujem , nečakala som to , ale o to viac potešilo , odpísala som aj na "súťaž od tescomy" . Ešte raz veľmi , veľmi ďakujem , aj za vaše komentáre , potešia a zároveň posúvajú , určite výhra si nájde svoje miesto.
evas13
@jerica blahoželám k výhre, pretože si veľmi zaslúžiš. Tvoja kačka bola môj favorit.
jerica
ďakujem vám všetkým , je to aj vaša zásluha ,každý komentár posúva .
ankad
Krasna kacica Jarka, dakujem za napad s jablckami. Nepamatam si, ze by moja mama alebo babka davali do kacice jablka, asi som si to nevsimla ked som bola mlada (som byvala Modranka). S radostou citam tie Tvoje recepty, ktore mi pripominaju mladost. Ako citam Tvoje recepty, su take, ako som zvykla ich robit aj ja, teraz aj moje dcery narodene tu. A bez bryndze na halusky sa nesmiem zo Slovenska ani vratit! Pripajam sa ku gratulacie k vyhre.
jerica
@ankad ďakujem za krásny koment k môjmu receptu , keby som si nekontrolovala moje recepty ani by som si nevšimla že si mi písala k receptu pečená kačica.
Prezerám si recepty,išla som odpísať ku komentu a čo nevidím chýbajú v recepte fotky ale len spodné dve a hlavná bola vystrihnutá do 3/4 ,normálne ma zalial pot čo to má znamenať , tak som sa rozhodla že si skontrolujem všetky recepty či sú tam fotky dokonca aj v recepte huspenia a udené na pare.
lucylee
@jerica robila som presne podľa teba a musím povedať, že kačka je absolútne fantastická! Ja som ju ešte podliala vínom. To pomalé pečenie má fakt niečo do seba. Ďakujem za recept, odteraz nebudem robiť inak, iba takto :)
jerica
@lucylee až teraz som si prečítala Tvoj koment ktorí poteší,
túto nedeľu vnuk mal narodky , nesmeli sme chýbať pri slávnostnom obede mali sme aj u syna pečenú kačicu s červenou kapustou , samozrejme nechýbala výborná knedľa,ale samozrejme nechýbali ani lokše.
A to s tým vínom si urobila dobre , nič sa tým nepokazí, len vylepší:-)
trencanka
V nedelu budem piect prvykrat kacicu. Mam taku krasnu, doma chovanu. Vybrala som si tvoj recept, dufam, ze sa podari. Kolko sa asi pecie pri tych 160 stupnoch? Moja kacica ma tusim skoro 5kg. A este mam otazocku. Budem robit ku kacici kapustu. Hodia sa k tomu lokse? Mam domace v mrazaku. Alebo radsej knedlu? Dakujem za rady.
alena45
Kedysi som piekla kačicu v celku, ale posledné roky ju zvyknem ešte surovú naporciovať, všetky tukové kusy poprekrajujem do štvorčekov, a kožu poprepichujem vidličkou, aby čo najviac tuku vytieklo. Mastné by u nás nikto nejedol. Kačicu len solím a podlejem vodou, nič viac. Pečiem ju pomaly niekoľko hodín najprv prikrytú a keď je už mäkká, odokryjem a pečiem ešte aspoň polhodinu. Vtedy pridám do masti ku kačke aj pečienku. Keď sa kačica vyje, zlejem masť s výpekom a kúskami kože do menších pohárov, do každého pohára pridám nadrobno pokrájanú pečienku, zaviečkujem a odložím do chladu stuhnúť. Kým sa kačka pečie, robím lokše, okolo 60 kusov, a keď máme návštevu, tak aj dusenú červenú kapustu. Moja rodina tú kapustu nemusí, jeme len kačku s lokšami. Z drobov urobím polievku.
Kamarátka pečie kačku naporciovanú v hrnci na plyne, nie v rúre. Z drobov a zeleniny spraví vývar skoro ako polievku, ale nie tak veľa. Kačku vyberie, masť zleje do pohárov a v hrnci zostane asi deci masti s výpekom. Pridá umytú ryžu, zaleje vývarom, nadrobno poseká droby a zeleninu a dá dusiť. Má to aj nejaký maďarský názov, nezapamätala som si, len som chcela napísať, že niekto má rád kačku s ryžou.
Ale možno malo ísť toto všetko do diskusie...
trencanka
kimlo, vsak pridi, pokial vyzeras tak ako na fotke, ja sa potesim :)) ale môj manzel by tasil nôz :))
Alenka, dakujem za tip, zrejme ju naporcujem. Mam teda tremu pred tymto obedom ako uz davno nie.
jerica
@trencanka , nič sa neboj , všetko dobre dopadne, ked máš lokše , nešanuj , ked si sa rozhodla , tak s tým naporcovaním aj to je dobre,pri tak veľkej kačke,vytopíš všetku masť .
Koľko ju treba piecť na to prídeš aj sama ked ju budeš postupne polievať výpekom.
honestka
jarka,2 kacice som piekla minuly pondelok / mali sme tu sviatok "Thanks Giving"/ kedy sa obycajne pecie Morka. prvy krat som potrela kacky medom, pretoze v nasej rodine, osvedcene recepty sa "nesmU" menit...
k tomu vsetky prilohy a mali sme hody ako to vyzera na tvojom poslednom obrazku. hugs
trencanka
Kacica bola uzasna! Piekla som ju naporcovanu, pred dopecenim potrela medom. Super. Vysla aj kapusta, lokse uzasne. Hody ako maju byt! Ako dezert jablkovo-makova strudla.
Dakujem za vsetky rady a za povzbudenie!
Pecienku sme pekne pomaly robili vo vytopenom tuku.to bola delikatesa!
1x eluska
jerica
@trencanka , ďakujem,že si dala vedieť, teším sa s tebou ,že ti to vyšlo, aj ked tvoje obavy boli , ale zbytočné, treba si veriť:-)
Aj u nás som piekla kačku, bola ako väčší holub, pre nás samozrejme až až,k tomu dusenú bielu kapustu , knedlík s rožkami.
@honestka Milá Hanka , potešila si ma nad moje očakávanie , veru aj slzička sa rinula po líci:-)
arctida
Zdravím autorku, recept sa mi páči, ale v úvode chýbajú použité ingrediencie( jablká, med).
Porovnávam jednotlivé recepty aj podľa použitých surovín a tu ma to prekvapilo, čo tam ešte patrí.
1x jerica
jerica
Ja zdravím tiež milá @arctida , ďakujem za upozornenie, suroviny sú dobre vidieť na fotkách = jablká aj med. Neviem ako sa to stalo, jeden čas bola stránka "heknutá" možno v tom čase, neviem!, pritom aj fotky boli pomenené.
siisa
Dnes som piekla podľa teba kačku, je fakt výborná. Vďaka za tento tvoj receptík. Prajem pekné sviatky milá @Jerica .
2x kimlo a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia