Foto: andys
Žemľovku robím na viac spôsobov. Toto je jemná (pavučinková) a veľmi chutná variácia nielen na všedný deň.
porcií
príprava
na 165 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Rožky (najlepšie aspoň deň staré) nakrájame šikmo na plátky. V hrnci zohrejeme mlieko s 1 vanilkovým cukrom, v ktorom namáčame nakrájané rožky. Navrstvíme v jednej vrstve na dno ohňovzdornej nádoby, ktorú sme vymastili maslom. Môžeme jemne posypať trstinovým cukrom.
-
3
Na vrstvu rožkov rozložíme vrstvu jabĺk, nakrájaných na plátky (ja dávam neošúpané, kto nemá rád tvrdšiu šupku v hotovom jedle, môže jabĺčka pokojne ošúpať).
-
4
Uvaríme vanilkový pudingový krém (podľa návodu). Osladíme iba jemne. Pudingový krém nalejeme na vrstvu jabĺk.
-
5
Žĺtka s vanilkovým a práškovým cukrom vymiešame, zmiešame s tvarohom, pridáme hrozienka a navrstvíme na pudingový krém.
-
6
Na záver naukladáme vrstvu rožkov, namočených v mlieku.
-
7
Zapekaciu nádobu prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po 15 minútach pečenia odkryjeme, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka. Tesne pred dopečením na povrch múčnika dáme sneh, vyšľahaný z bielkov a trstinového cukru. Krátko zapečieme. Podávame poliate čokoládou. Dobrú chuť :)
@evanaaa - pavučinková je preto, že je nadýchaná ako pavučinka :)
@garanco - som rada, že chutila ;)