Parené buchty od babičky

drobcova - fotkadrobcova, 29. decembra 2015
Parené buchty od babičky
Foto: drobcova

Takto robila parené buchty moja babka, toto sú pre mňa tie naj, toto je spomienka na detstvo...

8-10
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks celé
10 g
0,5 l
1 ČL
štipka
1 PL
2  väčšie hrnčeky
Na posypanie:
 (alebo kakao)




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru, droždia si urobíme kvások, ktorý zmiešame s preosiatou múkou, štipkou soli, pridáme vajce a 1 v.l. oleja a vymiešame hladké polotuhé cesto, ktoré prikryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto cca 20minút.

    Parené buchty od babičky - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyvaľkáme asi na 0,5cm a pohárom vykrojíme kolieska na ktoré dáme 1 kopcovú lyžičku čučoriedok, spojíme kraje a vytvarujeme buchtu, necháme ešte cca 10 minút oddýchnuť. Parím v parnom hrnci 10 minút.

    Parené buchty od babičky - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme makom/kakaom a polejeme rozpusteným maslom, alebo len také "holé". Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marbud
Ahoj. Zdá se mi ,že na 1kg mouky je málo droždí- nepatří tam náhodou 10dkg?
babucka
Na 1kg muky sa ma davat 1kocka drozdia t.j.42gramov
jancina55
Súhlasím s Babuckou. 10 dkg ??? na 1 kg múky??? Marbud, už si to skúšala? Však to musí mať hroznú chuť. A neviem si predstaviť, čo by to urobilo tých 10 dkg droždia s tým cestom. Je to hrozný nepomer!
janculka
Autorka zrejme myslí použiť instantné kvasnice. Na balíčku týchto kvasníc je uvedené, že 10 g stačí na jeden kg múky. Ja ich používam pravidelne a cesto mi vždy pekne vykysne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia