Parádne dia makové rezy

xamina - bez fotkyxamina, 17. septembra 2011

Recept mám od maminy. Pôvodný recept je s klasickým repným cukrom, no tento je prispôsobený pre tích, ktorí majú "sladkú" chorobu. Mamina ho na Zobraziť celý popisRecept mám od maminy. Pôvodný recept je s klasickým repným cukrom, no tento je prispôsobený pre tích, ktorí majú "sladkú" chorobu. Mamina ho na tretí pokus priviedla do dokonalosti pre nás diabetikov. Na pečenie používam IMBER - cyklamátové sladidlo. Predáva sa vo valcovitých priesvitných krabičkách so žltým vrchnákom.

40
porcií
30 minút
príprava
15-20 minút
na 190-200 °C

Suroviny

CESTO:
8 ks
1,5 pohára /2 dl/
30 ks
1,5 pohára /2 dl/
8 PL horúca
1 ks
1 PL horúca
PLNKA:
125 g
125 g
4 dl
1 ks
2 PL
20 ks
10 dkg nasekané




Postup

  1. 1

    30 tabletiek cukru rozpustíme v 1 PL horúcej vody na sirup. Žĺtky, rozpustené tabletky a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a makom. Spojíme žĺtkovú hmotu so sypkými surovinami a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na namastený a múkou vysypaný plech /alebo použijeme papier na pečenie, potom nemusíme mastiť ani sypať múkou/ a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 až 200 stupňoch približne 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    Maslo a Heliu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Mlieko si rozdelíme na polovicu. Jednu dáme do hrnca spolu s tabletkami a privedieme do varu. V druhej polovici rozmiešame pudingový prášok a múku. Uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Tuk vymiešame a pomaly pridávame studenú kašu. Pre zaujímavosť môžeme do plnky pridať 3 PL "umu". Plnka bude mať zvláštny šmrnc.

  3. 3

    Vychladnuté cesto po dĺžke prerežeme. Časť plnky si odložíme na vrchnú časť asi 1/3/. Spodný plát natrieme zostávajúcou plnkou a prikryjeme vrchným plátom. Na suchej panvici si opražíme nasekané orechy a necháme ich vychladnúť. Povrch koláča zarovnáme odloženou plnkou na ktorú rovnomerne popritláčame vychladnuté opečené orechy.

Diskusia k receptu

wevewe
a aky bol povodny recept s cukrom? mozes napisat gramaz?
evanaaa
Xamina, ani nevieš, ako si ma potešila, pre diabetikov tu veľa receptov nie je a niektoré, čo sa týka pečenia si prispôsobím, len som vynecxhávala tie, kde sa najprv žĺtky miešajú s cukrom, vedomá si toho, že so sladidlom sa nedajú vymiešať a ako vidím, ide to. Mimochodom, ja používam väčšinou len tekuté alebo sypké sladidlá na pečenie, ale dá sa aj takto.
xamina
wevewe, pohľadám a napíšem aj ten. evanaaa, som diabetička už cez 15 rokov a viem, aké je to ťažké začínať a všetko prispôsobovať. našťastie moja najlepšia mamulienka už vačšinu odskúšala a ja som to od nej prebrala. určite ešte pridám ďalšie receptíky. tento presuniem do diet, tam je jeho miestečko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia