Recept mám od maminy. Pôvodný recept je s klasickým repným cukrom, no tento je prispôsobený pre tích, ktorí majú "sladkú" chorobu. Mamina ho na Zobraziť celý popisRecept mám od maminy. Pôvodný recept je s klasickým repným cukrom, no tento je prispôsobený pre tích, ktorí majú "sladkú" chorobu. Mamina ho na tretí pokus priviedla do dokonalosti pre nás diabetikov. Na pečenie používam IMBER - cyklamátové sladidlo. Predáva sa vo valcovitých priesvitných krabičkách so žltým vrchnákom.
porcií
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
CESTO: | |
8 ks |
|
1,5 pohára /2 dl/ |
|
30 ks |
|
1,5 pohára /2 dl/ |
|
8 PL horúca |
|
1 ks |
|
1 PL horúca |
|
PLNKA: | |
125 g |
|
125 g |
|
4 dl |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
20 ks |
|
10 dkg nasekané |
|
Postup
-
1
30 tabletiek cukru rozpustíme v 1 PL horúcej vody na sirup. Žĺtky, rozpustené tabletky a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a makom. Spojíme žĺtkovú hmotu so sypkými surovinami a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na namastený a múkou vysypaný plech /alebo použijeme papier na pečenie, potom nemusíme mastiť ani sypať múkou/ a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 až 200 stupňoch približne 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- 2
Maslo a Heliu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Mlieko si rozdelíme na polovicu. Jednu dáme do hrnca spolu s tabletkami a privedieme do varu. V druhej polovici rozmiešame pudingový prášok a múku. Uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Tuk vymiešame a pomaly pridávame studenú kašu. Pre zaujímavosť môžeme do plnky pridať 3 PL "umu". Plnka bude mať zvláštny šmrnc.
- 3
Vychladnuté cesto po dĺžke prerežeme. Časť plnky si odložíme na vrchnú časť asi 1/3/. Spodný plát natrieme zostávajúcou plnkou a prikryjeme vrchným plátom. Na suchej panvici si opražíme nasekané orechy a necháme ich vychladnúť. Povrch koláča zarovnáme odloženou plnkou na ktorú rovnomerne popritláčame vychladnuté opečené orechy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu