Parádne dia makové rezy
Autor receptu: xamina
Recept mám od maminy. Pôvodný recept je s klasickým repným cukrom, no tento je prispôsobený pre tích, ktorí majú "sladkú" chorobu. Mamina ho na tretí pokus priviedla do dokonalosti pre nás diabetikov. Na pečenie používam IMBER - cyklamátové sladidlo. Predáva sa vo valcovitých priesvitných krabičkách so žltým vrchnákom.
40 porcií |
30 minút príprava |
15-20 minút na 190-200 °C |
Postup
- 30 tabletiek cukru rozpustíme v 1 PL horúcej vody na sirup. Žĺtky, rozpustené tabletky a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a makom. Spojíme žĺtkovú hmotu so sypkými surovinami a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na namastený a múkou vysypaný plech /alebo použijeme papier na pečenie, potom nemusíme mastiť ani sypať múkou/ a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 až 200 stupňoch približne 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Maslo a Heliu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Mlieko si rozdelíme na polovicu. Jednu dáme do hrnca spolu s tabletkami a privedieme do varu. V druhej polovici rozmiešame pudingový prášok a múku. Uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Tuk vymiešame a pomaly pridávame studenú kašu. Pre zaujímavosť môžeme do plnky pridať 3 PL "umu". Plnka bude mať zvláštny šmrnc.
- Vychladnuté cesto po dĺžke prerežeme. Časť plnky si odložíme na vrchnú časť asi 1/3/. Spodný plát natrieme zostávajúcou plnkou a prikryjeme vrchným plátom. Na suchej panvici si opražíme nasekané orechy a necháme ich vychladnúť. Povrch koláča zarovnáme odloženou plnkou na ktorú rovnomerne popritláčame vychladnuté opečené orechy.