Paradajky zavárané s bazalkou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 19. augusta 2014
Paradajky zavárané s bazalkou (fotorecept)
Foto: afataga

Pred dvoma rokmi som sem dala podobný recept, teraz som pridala aj bazalku, možno ho niekto využije.

40 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

7 kg
26 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paradajky som umyla, vykrojila " bubáky" a pokrájala na akési útvary

    Paradajky zavárané s bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ich mierne natlačila do pohárov, do každého pohára som dala kúsok bazalky a 1 čl soli, tiež trochu šťavy, čo pustili do misy

    Paradajky zavárané s bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sterilizovala som 20 min. na 100° , asi ste už pochopili podľa počtu lyžičiek soli, že mi vyšlo 26 pohárov, často robím cestoviny na rôzne spôsoby, tak ich spotrebujem.

    Paradajky zavárané s bazalkou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
@afataga rajcata oloupu, necham hodinu v mise nepokrajena, pusti vodu. Pak je pokrajim dam na chvili na panev, pridam bazalku a teprve do sklenic. Osvedcilo se mi to. Zrovna dneska jsem jednu sklenicku potrebovala. Ja ty slupky nemam rada. Ale je to jedno, je to desne dobry !
som hned vedela, že to ty si za tým, minulý rok som ich podla teba robila, minula som ich do jedného pohára a kedže som minulý rok aj s bazalkou polpu varila a nesmierne sa mi chuť páčila, iná ako pridať len do varenia bola, tak tento rok som mala presne toto v pláne, pridať ju tiež rovno aj do pokrájaných paradajok podľa teba. Super, bude sa ešte zavárať, toto sú využité zaváraniny u nás.
urobím pár pohárov aj podľa @mijaita , aj ked šupky nám nevadia, lebo zostali na paradajkách ako za čerstva, ja som podla tvojho receptu ich vobec ale vobec nerozvarila, malasom celé kusky, štvrťky paradajok
Presne takto to robím aj ja, ale ja do pohára dávam aj jeden surový strúčik cesnaku a pred plnením paradajky ošúpem. Ak mi príde nečakaná chuť na horúcu polievku, tak presne toto je to, čo je vždy poruke, iba otvorím, prehrejem a rozmixujem ponorným mixérom, prípadne dochutím koreninami, prelejem do taniera, posypem syrom a rýchla večera je hotová. :-)
@havino ja je bez tech slupek take pokrajim, druhe delam lehce mixnute. Prave abych mela kousky nebo neco jako protlak s bazalkou. Mne ty slupke opravdu vadi a plivuje je. Ale jsem bridil proti zname, ktera peclive vybira seminka! :-)
mama zavarila podla @afataga a pri pouziti paradajky jednoducho precedi cez redsi umelohmotny cednik. Trochu vareskou pobeha, supky a bubaky zostavaju v sitku a vsetko ostatne pretecie. Je s tym omnoho menej prace ako pri tvojom sposobe @mijaita
dobrý recept, ja ich zaváram, /nálev sladkokyslý bez Deka/ so šupkou - tak ich máme veľmi radi, takto zavarené majú chuť ako čerstvé, t. r. som k nim dala aj krúžky posledných uhoriek, zelerový list, baraní roh, kolieska cibule, skrátka čo záhrada dala...
dakujem, som rada, ze sa vam rcp paci a dakujem aj za pripomienky
@mijaita nam supky nevadia a preto to robim takto, lebo je to rychlo a nie je s tym vela roboty :-), tvoje musia byt tiez vyborne, len na mna moc pracne
@havino zeby telepatia? :-)
@kvet8tinka s tym cesnakom je super napad, lutujem, ze to aj mna nenapadlo, ani ta polievka nebude na zahodenie, ale ja nie som moc polievkova
@giussa s tym sitkom ma to nenapadlo, ale kedze ja to pouzivam skoro len na cestoviny, voda sa vyredukuje, ale na ine pouzitie dobry napad
@ivav tiez nemusi byt zle, ale to uz uplne ina zavaranina vhodna na ine pouzitie
@tiginko bodaj by si mala pravdu a mala by som tolko paradajok, mam ich strasne malo, iba na zjedenie, hnusne leto, tieto su z trhu, ale aspon bazalka je moja poctiva
@terinka55 rado sa stalo
@medovnicek , budem rada, ak das potom vediet
@giussa jednak to delam rada, druhak kdyz rajcata potrebuju, chci otevrit sklenicku a hned jist nebo pouzit a ne pasirovat a jeste si zadelat cednik :-) Navic mi zrnicka nevadi, spis naopak. Rajcata nahazim do mrazaku a pak se pod vodou loupou skoro sami. pak jen pokrajim, zahreju, ponorim vice ci mene mixer, prodam bazalku, i cesnek do nekterych a zasteriluju. Jak vidno, kazdy mame nejaky svuj styl. Zadnym inovacim se nebranim, ten mrazak je jedna z nich :-) Ale slupky ne, ty opravdu NE! :-)
takto, ale bez bazalky som si spravila pár pohárikov, mám ešte trochu rajčín, pridám k nim cibuľu a mám zvyšok prevareného deka - chcela by som niečo ako rajčinový šalát - príloha k jedlám, len sa bojím, aby to po sterilizácii nebolo veľmi mäkké, na koľko to mám a ako dlho sterilizovať, kto robieva na šalát, prosím poraďte, v piatok to chcem realizovať.
@afataga , máš pravdu, môj rcp je na iné použitie - ako príloha k mäsu, ale aj na raňajky trebárs s chlebom so syrom, šunkou...
Zajtra vyskúšam tvoj rcp, v zime to bude dobré s cestovinou, cesnak sa môže dať aj dodatočne pred konzumáciou.
Ja robím paradajky (aj) na prírodno: pokrájam ich na kolieska asi 8-10mm hrubé pekne ich naukladám do pohárov, zatvorím a sterilizujem. Používam ich napr. na pizzu, ukladám kolieska vedľa seba, akoby boli čerstvé a príchute pridávam až pri konečnej úprave.
@ivav aj ja davam cesnak az do panvice, ale nabuduci rok skusim dat strucik aspon do par poharikov
@garanco to je tiez dobry napad, davas aj sol? a ako dlho ich sterilizujes? ocenujem, ze udavas rozmer v mm :-)
@veronika353 tak to si asi jedina :-), vyskusaj a paci sa mi aj co pise nad tebou @garanco
ja som ich robila len raz a pokazili sa. skúsim presne podľa tvojho popisu. no zvyčajne, keď mi vznikne "fuga" v pohári, pokazí sa to :-( a teraz mám krásne domáce....
@afataga , soľ nedávam, sterilizujem 0.7l poháre 20 minút pri 80 st., potom ešte prikryjem dekou, kým vychladnú ( pri menších pohároch skrátim čas sterilizácie). Vyskúšaj aj tento spôsob, možno sa Ti zapáči:-))
... a paradajok sa nám urodilo toľko, že rozdávame, aj Tebe by sme dali, keby si bola bližšie...
používateľ nemá avatar
123
paradajky, sa nám na naše prekvapenie urodili/severovýchod Slovenska/, pomaly ich nestíhame jesť, tak to skúsim...
@luss44 ja som prave kupila 6kg paradajok, mne sa ich nedari pestovat, tak idem aj ja na to a nemas za co, ja pouzivam hlavne na cestoviny, ale aj pod dusene maso a do gulasu, ale jasne, ze nez bazalky
Ahoj @afataga , tak som naložila paradajky podľa teba, len som ich ošúpala. Je to veľmi dobrý recept, doteraz som lúpané paradajky v konzerve kupovala, ale tento si môžem dovoliť robiť z paradajok bárs čo, vďaka skvelej úrode. Dnes som urobila len 6 fliaš, ale ďalšie paradajky dozrievajú, tak ich určite narobím viac. Vďaka za recept, prikladám foto :-)


@afataga prišiel mi vhod Tvoj recept, veľmi sa mi páči pre jednoduchosť a účelnosť, ktorými sa Tvoje recepty vyznačujú :) kolegyňa ma zásobuje domácou zeleninou takým množstvom, že nie je čas na piplačky. Cestoviny ja rada, už sa teším ako v zime budem vďaka Tebe rýchlo a chutne variť :) Dík


@Zuzanka1367 (17.9.2016 14:41)

potesila si ma, ano mas pravdu, ja sa snazim si zivot zjednodusit, je dost ludi, ktori ti ho robia zlozitym, ale to uz je ina tema, verim, ze budes spokojna, vyuzijes nie len na cestoviny, ale ty si sikovna, uricte ta napadne, kde vsade ich das, ak urobis bez bazalky, mozes dat aj do gulasu a pod., dakujem za krasne foto, chilli nezavidim, mam svoje, ved vies :-)

Pridaj komentár k receptu: