Paradajkový džem

madlen57 - fotkamadlen57, 6. augusta 2011

Recept na paradajkový džem mám veľmi dlho možno aj 30 rokov dozadu, keď som si zakladala ako mladá gazdinka knihu receptov a každý jeden Zobraziť celý popisRecept na paradajkový džem mám veľmi dlho možno aj 30 rokov dozadu, keď som si zakladala ako mladá gazdinka knihu receptov a každý jeden recept som písala ešte vtedy na písacom stroji, no nespomínam si od koho je. Musím sa však priznať, že som ho nikdy nerobila až tento rok. Vyskúšajte a prosím si vašu odozvu.

Suroviny

2,5 kg
4 ČL
1 ČL
2 sáčky
1 kg




Postup

  1. 1

    Očistené paradajky pokrájam a rozmixujem v mixery. Nedávam dolu šupku, to by bola škoda, tam je veľa výživných látok. Potom pridám zázvor, kyselinu citronovú, vanilkový cukor a všetko varím 1,5 hod.

  2. 2

    Takto uvarené nechám vychladnúť a potom prepasírujem. Do prepasírovaného pridám kryštálový cukor, dobre premiešam a varím ešte cca 40min. Teda do zhustnutia.

  3. 3

    Takto uvarený džem ešte horúci dám do pohárov a do suchého dunctu. Vyšli mi 4 poháre s obsahom 2,5dcl.

Diskusia k receptu

hubata
Sme asi rovnako staré, ja mám na tento džem recept myslím že z českého Receptára nejen na nedeli. Ale stále som tam cítila paradajkovú príchuť, možno preto že som vedela z čoho džem pochádza. Pamätám že deti ho na palacinkách a maslovom chlebe bez reptania jedli, nevadilo im to. Ak sa urodí priveľa rajčín, je to skvelá príležitosť ich použiť aj takto nezvyčajne.
micca
Ja sa propajam ja som ho robila tiez a mame ho radi lebo chuti ako sipkovy .To robi ten zazvor asi si tam dala malo Tiez ho mam asi 25 rokov uschovany.
alena45
keď som ho robila asi pred 15 rokmi, tak mi chutil ako šípkový, ale vtedy som dala len rajčiny, kúsok škorice a cukor. Aj tento rok sa chystám, ale stále je čo iné robiť a rajčín stále nie je dosť aj na jedenie aj zaváranie.
afataga
ja som kedysi robila podobny s trochou rumu, ale moc nam nechutil
madlen57
no Alenka, škoda,že si ďaleko, lebo ja neviem čo s toľkými rajčinami robiť, už nám ani nechutia, preto vymýšľam a tento džem je, ako hovorieva moja teta-fafajnový.
alena45
Madlen, pekná ponuka, ďakujem. Dávam Ti do pozornosti recept od Zinaidy na sterilizované rajčiny bez nálevu. Každú chvíľu by sa mal objaviť. V zime ako by si našla.
beatabs
Vynikajuci recept chuti ako sipky len netreba dat vela cukru, chvalim robila som teraz je vynikajuci...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia