Paradajková omáčka so slivkovým lekvárom

dvorka - fotkadvorka, 21. augusta 2014
Paradajková omáčka so slivkovým lekvárom
Foto: dvorka

Paradajkové alebo tomatové omáčky sú v nespočetnom množstve. Ja pridám svoju obľúbenú, ktorú varievam dlhé roky a tu na Vareche som podobnú nenašla.

3
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
100 ml
1 ks
1 - 2 ks
podľa chuti
2 pl
poprípade




Postup

  1. 1

    Na tento recept netreba zvlášť fotopostup. Je jednoduchý a vcelku aj rýchly. Umyté paradajky som si vykrojila od uhryzených častí po bažantovi a poprípade stvrdnutých častí. Prekrojila som na štvrtinky, dala do kastróla, pridala som málinko vody a pod pokrievkou som dusila 30 minút. Paradajky sa krásne rozvarili. Tie som preliala do vyššej dádoby a ponorným mixérom som všetku masu rozmixovala a potom prepasírovala cez sito, v ktorom mi ostali len semienka a trocha nerozmixovaných šupiek. Sito som si dala na kastról, v ktorom som omáčku dovárala.

    Paradajková omáčka so slivkovým lekvárom - obrázok 1
  2. 2

    Do prepasírovanej hmoty som dala jeden bobkový list, dva klinčeky, cukor, perníkové korenie a slivkový lekvár. Nechala som to všetko variť na najmenšom plynovom horáku na najnižšej teplote 20 minút za občasného miešania. V prípade že je omáčka redšia, treba pridať trocha solamilu rozmiešaného v troche vody. Ja som nedávala, lebo paradajky som mala mäsité a omáčka mi pekne zhustla.

  3. 3

    Takúto omáčku robím aj z paradajkového pyré ak nemám čerstvé nie drahé paradajky a vtedy do nej dávam aj trochu solamilu.

Diskusia k receptu

tiginko
fajný recept, viem si túto omáčku predstaviť napr. k hovädziemu roastbeefu
1x elixir
jozka2
Verim,ze tvoja omacka je chutna,sice nepises k comu si ju podavala,ale podobne pripravenu omacku som jedla podavanu k ,,pot roast", namiesto slivkoveho lekvaru boli dane susene slivky,rozvarene v omacke a nasledne rozmixovane,dodalo to omacke vybornu chut.
elixir
Vyzerá výborne, dala by som si aj s tými chrumkavými zemiakmi, odložím si a skúsim ešte toto leto. Už som skúšala redšiu a s trochou pikantných surovín, milujem totiž slivky... Tvoja omáčka je inakšia, inak ochutená. Možno ak budeš mať niekedy náladu na obmenu, mrkni aj sem:  varecha.pravda.sk/recepty/morcacie-kusky-v-slivkovej-omac...
:)
kukulienka71
Určite vyskúšam, veľmi zaujímavá! ja síce nemám rajčiny obhryzené bažantom:-D, ale slivkový lekvár od vlani hej;-)
babidka
To moze byt naozaj velmi dobre .K comu vsetkemu podavas tuto omacku ? Idem ju urobit , z toho mnozstva surovin toho bude tak akurat .
rain333
no a je to tu....a ja som varila predvčerom a ani za svet ma tie slivky alebo lekvár nenapadli :( a to ich pchám skoro všade :D určite to bude mňam k hovädziemu takže ukladám :) jednoduchý a krásny recept :)
dvorka
Ďakujem za milé komentáre. Túto omáčku robím vždy, keď na ňu dostanem chuť a nemusí byť ani mäso tak ako včera. Ale najčastejšie k hoväzinke alebo fašírke či už z mäsa alebo zeleniny. @elixir - tá slivková ma zaujala už dávnejšie, keď som si ju dala v Čechách s malými zemiakovými plackami. Paráda. Aj Tvoju určite vyskúšam.
jozka2
babidka,ak mozem povedat,dufam,ze sa uatorka neurazi,najlepsia je k hov.masu,neviem k inemu masu si ju neviem predstavit,ona ma taku charakteristicku chut pre hovadzinu,ale slivky su vobec dobre vo fazulovych zahustovanych jedlach.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia