Paradajková omáčka so slivkovým lekvárom

Autor receptu: dvorka

Paradajkové alebo tomatové omáčky sú v nespočetnom množstve. Ja pridám svoju obľúbenú, ktorú varievam dlhé roky a tu na Vareche som podobnú nenašla.

3
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na tento recept netreba zvlášť fotopostup. Je jednoduchý a vcelku aj rýchly. Umyté paradajky som si vykrojila od uhryzených častí po bažantovi a poprípade stvrdnutých častí. Prekrojila som na štvrtinky, dala do kastróla, pridala som málinko vody a pod pokrievkou som dusila 30 minút. Paradajky sa krásne rozvarili. Tie som preliala do vyššej dádoby a ponorným mixérom som všetku masu rozmixovala a potom prepasírovala cez sito, v ktorom mi ostali len semienka a trocha nerozmixovaných šupiek. Sito som si dala na kastról, v ktorom som omáčku dovárala.
  2. Do prepasírovanej hmoty som dala jeden bobkový list, dva klinčeky, cukor, perníkové korenie a slivkový lekvár. Nechala som to všetko variť na najmenšom plynovom horáku na najnižšej teplote 20 minút za občasného miešania. V prípade že je omáčka redšia, treba pridať trocha solamilu rozmiešaného v troche vody. Ja som nedávala, lebo paradajky som mala mäsité a omáčka mi pekne zhustla.
  3. Takúto omáčku robím aj z paradajkového pyré ak nemám čerstvé nie drahé paradajky a vtedy do nej dávam aj trochu solamilu.