Palacinky tety Irenky

babulienka - fotkababulienka, 29. novembra 2010

Tento recept pochadza od mojej tety-maminej sestry, ktora sa vydala do Madarska a dlhodobo zije chvala Bohu na svoj vek t.r.90ku sme s nou Zobraziť celý popisTento recept pochadza od mojej tety-maminej sestry, ktora sa vydala do Madarska a dlhodobo zije chvala Bohu na svoj vek t.r.90ku sme s nou oslavili, v meste Eger. Urcite vela vareskarov pozna toto mesto ako oblubenu destinaciu Slovakov a Poliakov na kupanie. No a pri nasich pravidelnych navstevach nam tieto palacinky piekla aby sme nemuseli platit za ne na kupalisku a kedze nam velmi chutili tak som ju poprosila o recept, totiz tie palacinky boli makke, akesi stavnate no proste chutili.

15-20
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4  litra
3 ks
 stipka
 podla potreby
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Do misky si dam najprv mlieko, osolim, vajicka tuto masu rozmixujem aby sa pekne spojili, potom pridavam muku a vzdy mixujem cesto nesmie byt ani huste ani riedke take akurat preto neuvadzam muku nakoniec pridam olej rozmixujem a necham odpocivat aspon pol hodiny, ak sa mi po tomto case zda cesto riedke pridam muku, ak je huste pridam mlieko rozmixujem a peciem. Finta tychto palaciniek spociva v tom ze nedavam cukor /ved v akejkolvek plnke jej bude dost, ak nebudu plnene ,tak sa pocukruju ja osobne mam rada take bez plnky a tou druhou fintou je ten olej ten dava palacinkam vlacnost pri peceni potrebujem malo oleja a kedze tam nie je cukor nepripaluju sa. Z tohto mnozstva podla panvici je cca 15-20 palaciniek.

Diskusia k receptu

klaura
tiež nedávam cukor do palacinkového cesta ... skúsim pridať olej ...
evanaaa
Cukor nemôžem, ale dám pár kvapiek sladidla , do cesta pridávam trochu oleja ( niekto prileje maslo- roztopené trochu), na tefl. palacinkárni sa nepripekajú, ale je dobre, ak je ozaj palacinkáreň a nie panvica, najmä nie s vyšším okrajom, ako to vidím niekedy v TV.
pachola
včera som sa na túto stránku dostala prvý raz po odporúčaní kamošky ,tak som hneď chcela niečo skúsiť...vďaka , palacinky boli dobré,budem sa držať už iba tohto receptu
jeka
ja tiež robím palacimky s olejom-výhoda je vtom,že palacinkareň potriem iba pred prvou a potom už pečiem iba na suchej ,lenže pridavám cukor lebo mi lúbime sladké cesto a aj sladkú plnku.
marianne69
Tiez robievam nelepive palacinky,recept mam zo Slovenky,su vyborne,ale vyskusam aj tie tvoje.....
pivonka
Robievala som palacinky ešte v časoch, keď teflónové panvice neboli. Vtedy bola taká tradícia, že prvá palacinka išla do koša, lebo sa lepili. Moja mama vravela, že to ne pre ten cukor v ceste a tak som ho prestala do cesta dávať úplne, presne v duchu teórie Babulienky - plnka je sladká dosť. A pomohlo, nelepili sa. Je tiež možné ich použiť na slano. Babulienka, okrem toho oleja je to presne recept na pražské palacinky a tam by išlo na 3/4 litra mlieka 300 g múky, tiež hladkej. Skúsim s tým olejom.
michsamant
Palacinky sa nepripaluju kvolu cukru v ceste, ale ked je slabo rozohriata panvica. Aby sa palacinky nelepili a nepriharali, treba si najprv poriadne zohriat panvicu :)
korbacik
... ani ja nedávam cukor, znytočne sa lepí, ale vyskúšajte do cesta postrúhať jedno jabĺčko. Je to výborné...:)
marianne69
Dnes som ch vyskusala,boli naozaj vynikajuce.K nim jahody+slahacka,poliate cokoladou,no balada...
marianne69
....su vyborne aj na slano,ja som pre seba len posolila,potrela a smotanovym jogurtom,chutili mi este viac ako na sladko:-)
sonijamt
Presne tak michsamant, palacinky sa nepripaľujú preto, že do nich ide cukor, ale preto, že je slabo rozohriata panvica. U nás palacinky sa robia často a za tie roky sa mi ani raz nepripálili a dávam do cesta cukor.
lumilka1
Babulienka urobila si mi taku chuť,že som si ich musela isť spraviť.Su super.Ja do palaciniek davam trošku droždia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia