Palacinky od priateľa na Skype fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. januára 2016
Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept)
Foto: sracz

… a ním je Ing. Mirko Hríbik. Výsledný chuťový efekt však závisí na: a) dobre vymiešamých ingredienciách, b) odpočinutom tekutom ceste, 20´, no radšej Zobraziť celý popis… a ním je Ing. Mirko Hríbik. Výsledný chuťový efekt však závisí na: a) dobre vymiešamých ingredienciách, b) odpočinutom tekutom ceste, 20´, no radšej 30´ a konečne c) dobre a predlho „vypečenej“ panvici na palacinky. Pamätám sa podnes ako aj moja mamka Aňuci svoju smaltovanú bordovú „palacinkárku“ z Fiľakova starostlivo opatrovala a pozorne strážila. Po našej úžasnej mamičke ju podedil môj mladší brat Imrich alias Čiňu, vyhlásený to majster aj na palacinky, ktorý mi však rcp dodnes neprezradil.

4-6
porcie
30-45 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 ml (vlažná voda)
7 - 8 PL
300 ml
2 ks
100 ml
1 - 2 štipky
Plnka:
100 - 120 g
4 hrste
2 hrste
100 - 120 ml (mlieko)
2 - 3 ks
40 g (2 bal)
200 - 250 ml
2 - 3 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    dobré dve hodiny pre „akciou“ som vajíčka vybral z chladničky a položil ich na pult nabrať kuchyňskú teplotu

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z hladkej múky, vlažného mlieka, minerálky, rastlinného oleja a vajíčok som v plastovej miske „statočne“ ručne, do hladkej bezhrudkovej konzistencie, vyšľahal tekuté cesto a nechal ho ~ 33´ odpočinúť

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v medzičase som do druhej misky nasypal vrecúško hrozienok, na ktoré som pomlel vlašské a kRešu orechy, zalial ich vriacou vodou (spravidla používam mlieko, ale jeho zásobu som už vyčerpal) a premiešal; pristrúhal som kôru z dvoch umytých pomarančov a pridal dve kopcovité PL práškového cukru a dobre ale ľahko vymiešal

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z odpočinutého cesta som, bez podmasťovania, upiekol 12 palaciniek s Ø 200 mm (naberačka s objemom 75 ml), asi 3´ na jednej

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a 2´ na druhej strane; v momente, keď rozliate cesto začalo hnednúť a samospádom sa dalo posúvať po panvici, naklonením panvice som ho nechal zosunúť k „ušku“ (v pravom rohu obr. 5) a potom už ľahko, nadhodením, palacinku otočil a opiekol aj na druhej strane

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hotové palacinky, uložené na pomocnom tanieri, som postupne posypal škoricovým cukrom, v dolnej polovici potrel brusnicovým domácim džemom a vymiešanou orechovou plnkou

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    servíroval som ich poskladané na ¼ do trojhranov a na ozdobu som obetoval tyčinku „gaštanov v extra horkej čokoláde“ s PL šľahačkovej smotany, rozpustenou vo vodnom kúpeli

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dve porcie po dvoch palacinkách sme zjedli s mojim lepším a samozrejme aj krajším JA a toto je zvyšok, ktorý na zjedenie nečakal veľmi dlho!

    Palacinky od priateľa na Skype (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , si úžasný, si svetový...tvoje spomienky sú prekrásne a teraz ďakujem, že sa v nich objavilo aj moje rodné mesto Fiľakovo...skoro som očiam neverila, keď som čítala...))))a palacinky som už robila všelijaké aj onaké, ale všetky , ktoré sú s nádychom domova sú fantastické...Ferko ďakujem je to fenomenálne.-)
danila
vždy sa poteším, keď zbadám recept od teba, pretože okrem dobrého receptu je to aj super čítanie, len tak ďalej :-)
sovka62
Aj ja dlhé roky robím podľa darovaného receptu, dokonalého, nikdy sa nelepia, nikdy netrhajú. Recept som po skúsenostiach pozmenila, cesto tiež nechám odstáť najmenej pol hodiny a pred pečením do neho pridám olej, ktorý v tom pôvodnom recepte nebol, ale mne sa páči, že nemusím panvicu mastiť a palacinky neplávajú v tuku. Čo ma prekvapilo na tom tvojom recepte je veľkosť porcie. Dve na osobu!? Vážne? Nie som veľký jedák, ak je tanier príliš plný, prejde ma chuť, ale palacinky, to je niečo iné. Štyri sú tak akurát, a po dvoch hodinách sa ešte nejaké zmestia.
venusa
Obkukavam kazdy rcp na palacinky, lebo nikdy nesklamu. Vyzerajú zaujímavo .Vďaka za vynálezy dnešnej doby panvic, lebo na tych predošlých sa obyčajne prichytili a trhali. Aj ked cesto bolo odstate. S tym olejom rovno do cesta je tiez dobrá vychytávka, skúsila som. Vďačná sladkosť, ktora nepozná medze v ich plnení. Nikdy som ich vsak nerobila na slano, aj ked nemám výhrady.
eviana
Je úžasné mať priateľov... aj na skype... a vďaka nim takýto úžasný recept na palacinky... zaujala ma tá orechová plnka a kombinácia s brusnicami a škoricou... slintám ako harino, idem to zajesť suchou kôrkou... ale už dumám kedy budem palacinkovať :)
patroveckypitrs
Takéto dobré palacinky som už dávno nejedol. No dve by som mal málo, aspoň štyri kusy na tanier si prosím. 5*
mariadra
Robievam palacinky často, nie že by sa mi nedarili, ale nedávala som do nich olej a preto skúsim tieto. Zdajú sa mi mäkké už na pohľad. U nás najviac letí klasika - tvarohová plnka s hrozienkami, poliate čokoládovým krémom a ozdobené šľahačkou. Táto plnka je pre mňa nová. Narobil si mi chuť.
iveta76
Zdravím kuchára,palacinky sú výborné,akurát som ich dojedla,nemala som síce kešu oriešky a pomarančovú kôru,ale aj klasika džem,orechy a čokoláda je výborná a k tomu škoricový cukor,naozaj som si pochutila dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia