Foto: sracz
… a ním je Ing. Mirko Hríbik. Výsledný chuťový efekt však závisí na: a) dobre vymiešamých ingredienciách, b) odpočinutom tekutom ceste, 20´, no radšej Zobraziť celý popis… a ním je Ing. Mirko Hríbik. Výsledný chuťový efekt však závisí na: a) dobre vymiešamých ingredienciách, b) odpočinutom tekutom ceste, 20´, no radšej 30´ a konečne c) dobre a predlho „vypečenej“ panvici na palacinky. Pamätám sa podnes ako aj moja mamka Aňuci svoju smaltovanú bordovú „palacinkárku“ z Fiľakova starostlivo opatrovala a pozorne strážila. Po našej úžasnej mamičke ju podedil môj mladší brat Imrich alias Čiňu, vyhlásený to majster aj na palacinky, ktorý mi však rcp dodnes neprezradil.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 ml (vlažná voda) |
|
7 - 8 PL |
|
300 ml |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
1 - 2 štipky |
|
Plnka: | |
100 - 120 g |
|
4 hrste |
|
2 hrste |
|
100 - 120 ml (mlieko) |
|
2 - 3 ks |
|
40 g (2 bal) |
|
200 - 250 ml |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
dobré dve hodiny pre „akciou“ som vajíčka vybral z chladničky a položil ich na pult nabrať kuchyňskú teplotu
-
2
z hladkej múky, vlažného mlieka, minerálky, rastlinného oleja a vajíčok som v plastovej miske „statočne“ ručne, do hladkej bezhrudkovej konzistencie, vyšľahal tekuté cesto a nechal ho ~ 33´ odpočinúť
-
3
v medzičase som do druhej misky nasypal vrecúško hrozienok, na ktoré som pomlel vlašské a kRešu orechy, zalial ich vriacou vodou (spravidla používam mlieko, ale jeho zásobu som už vyčerpal) a premiešal; pristrúhal som kôru z dvoch umytých pomarančov a pridal dve kopcovité PL práškového cukru a dobre ale ľahko vymiešal
-
4
z odpočinutého cesta som, bez podmasťovania, upiekol 12 palaciniek s Ø 200 mm (naberačka s objemom 75 ml), asi 3´ na jednej
-
5
a 2´ na druhej strane; v momente, keď rozliate cesto začalo hnednúť a samospádom sa dalo posúvať po panvici, naklonením panvice som ho nechal zosunúť k „ušku“ (v pravom rohu obr. 5) a potom už ľahko, nadhodením, palacinku otočil a opiekol aj na druhej strane
-
6
hotové palacinky, uložené na pomocnom tanieri, som postupne posypal škoricovým cukrom, v dolnej polovici potrel brusnicovým domácim džemom a vymiešanou orechovou plnkou
-
7
servíroval som ich poskladané na ¼ do trojhranov a na ozdobu som obetoval tyčinku „gaštanov v extra horkej čokoláde“ s PL šľahačkovej smotany, rozpustenou vo vodnom kúpeli
-
8
dve porcie po dvoch palacinkách sme zjedli s mojim lepším a samozrejme aj krajším JA a toto je zvyšok, ktorý na zjedenie nečakal veľmi dlho!
Diskusia k receptu