Foto: gordonko
Slovenský oštiepok je mňamka , chutili mi aj v Novom Targu a Zobraziť celý popisSlovenský oštiepok je mňamka , chutili mi aj v Novom Targu a práve tam som dostal nápad urobiť si oštiepok svoj a lacnejšie ako sa predávajú .... volačo málo si pamätám z doby ked som chodil z otcom po salašoch upíjal zo žinčice a napchával sa ovčím syrom .... po rokoch ma to chytlo zasa a tu je jedna z mojich ,,prvotin,, ak sa nájde niekto kto mi poradí lepšie ako robim ja poteším sa.
Postup
-
1
do veľkého hrnca nalejeme kravské mlieko z mliečných automatou ,alebo priamo od kravy 8 - 9 litrou + liter sraženého mlieka ( čím starší tým lepší ) a mlieko premiešame a necháme zohriať na 55 °C ..... zabudnite na mlieko zo supermarketou stým neurobíte nič - iba škodu
-
2
pri teplote + - 30°C prilejeme na 10 litrou mlieka 4 mll chloridu vápenatého.... vraj je to lepšie pre vätšiu výťažnosť syriny z mlieka .... neni to ale nutné ,kto nechce nech nedáva - kravskú hrudku som spravil aj bez neho , oštiepok som bez toho neskúšal
-
3
pri teplote 50 - 55 °C pridávam syridlo 4 mll a premiešať a nechávam to vyzrážať ...... ked používam kysle mlieko staršího data mlieko sa mi priam zrazí .... je to lepšie do takej ,,guče,,
-
4
zrazenina na tomto obrázku je slabšia , bývá aj hustejšia ... vtedy je menej roboty z vytláčaním syrvátky
-
5
čím teplejšiu sýreninu povytláčame ( dlhé stisky a vytláčať aj 15 minut ) a vytvoríme si hrudku
-
6
a tu potom natlačíme do formy ... foto neni lebo pri tomto natlačaní sú aj dve ruky málo
-
7
vytvarované oštiepky naložíme do slanej vody a necháme ich tam asi 4 hodiny - sem tam prevrátiť ..... nenechávajte dlhšie ,lebo sa zasa napije a rozpadávajú sa
-
8
potom už je to klasika , zavesiť do údiarne a údime .... teraz na posledy sme udili od rána do večera
-
9
no a ráno pozbieraná úroda z 30 litrou mlieka - robené na 3x
-
10
.... CHUTIA
5*
tá syrovina nie je dobre zpracovaná, časť pri nízkej teplote a časť pri vysokej... /studená drží srvátku a horúca je suchá a nespája sa/ nemá to potom dobrú konzistenciu a rozpadáva sa to a na špagáte v udiarni je to mäkké, syr sa ideálne údi keď je zasušený v soli niekoľko dní a povrch je suchý...
1 oštiepok
oravská slanina plátky
horčica
kari korenie
Oštiepok potrieme horčicou, posypeme kari korením, obalíme v plátkovej oravskej slanine.