Oštiepok fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 1. apríla 2016
Oštiepok (fotorecept)
Foto: gordonko

Slovenský oštiepok je mňamka , chutili mi aj v Novom Targu a práve tam som dostal nápad urobiť si oštiepok svoj a lacnejšie ako sa predávajú .... volačo málo si pamätám z doby ked som chodil z otcom po salašoch upíjal zo žinčice a napchával sa ovčím syrom .... po rokoch ma to chytlo zasa a tu je jedna z mojich ,,prvotin,, ak sa nájde niekto kto mi poradí lepšie ako robim ja poteším sa.

Suroviny

9 l
4 ml
4 - 6 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do veľkého hrnca nalejeme kravské mlieko z mliečných automatou ,alebo priamo od kravy 8 - 9 litrou + liter sraženého mlieka ( čím starší tým lepší ) a mlieko premiešame a necháme zohriať na 55 °C ..... zabudnite na mlieko zo supermarketou stým neurobíte nič - iba škodu

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pri teplote + - 30°C prilejeme na 10 litrou mlieka 4 mll chloridu vápenatého.... vraj je to lepšie pre vätšiu výťažnosť syriny z mlieka .... neni to ale nutné ,kto nechce nech nedáva - kravskú hrudku som spravil aj bez neho , oštiepok som bez toho neskúšal

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pri teplote 50 - 55 °C pridávam syridlo 4 mll a premiešať a nechávam to vyzrážať ...... ked používam kysle mlieko staršího data mlieko sa mi priam zrazí .... je to lepšie do takej ,,guče,,

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zrazenina na tomto obrázku je slabšia , bývá aj hustejšia ... vtedy je menej roboty z vytláčaním syrvátky

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    čím teplejšiu sýreninu povytláčame ( dlhé stisky a vytláčať aj 15 minut ) a vytvoríme si hrudku

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a tu potom natlačíme do formy ... foto neni lebo pri tomto natlačaní sú aj dve ruky málo

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vytvarované oštiepky naložíme do slanej vody a necháme ich tam asi 4 hodiny - sem tam prevrátiť ..... nenechávajte dlhšie ,lebo sa zasa napije a rozpadávajú sa

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom už je to klasika , zavesiť do údiarne a údime .... teraz na posledy sme udili od rána do večera

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a ráno pozbieraná úroda z 30 litrou mlieka - robené na 3x

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .... CHUTIA

    Oštiepok (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Syry, Varené, Pre diabetikov, Vegetariánske jedlá, Mattoni

Diskusia k receptu

dzejsik
Také domáce musia chutiť výborne! :) V Zakopanom zvyknú predávať aj také minioštiepky - ugrilujú ich a podávajú s brusnicovým džemom alias Żurawinou.
tiginko
šikovný chlap si @gordonko. Obdivujem každého, kto sa pustí do takýchto ručných prác. Verím, že chutia :-)
majulenka
Gordonko, úžasný postup, iste i úžasná chuť. Všetka česť, mám rada Tvoje recepty, ale tento je ozaj výnimočný. Vďaka.
sracz
Nuž, @gordonko starý bratu, uznávam, na Teba v tomto teda nemám! Vzdávam Ti česť a úctu a už vopred sa teším na niektorý z Tvojich nových 5*_vých originálnych rcp. Keby som mal formičku, tak sa do oštiepkov pustím aj tu v Des Moines Iowa. Kvalitné čerstvé mlieko od tunajších farmárov kúpim denno - denne bez problémov! Srdečne pozdravujem!
1x vini55
gordonko
@Sracz (2.4.2016 00:42) vtom Ti múžu trochu pomoct , formičky som si vybral a objednal na tejto adrese ..... a okrem toho aj poradím vyber si formy z veľkým vzorom lepšie vyzerajú ako tie z drobnejším vzorom a cena je super 7 € za jednu formu + poštovné




afataga
ja nemam rada udene syry, ale tu parenicu by som si dala, aj ked je trochu srandovna :-), mas moj obdiv za trpezlivost
spetkasoli
jej mily@gordonko , robis mi chute, ty si velmi sikovny chlap, hned bych si ta kupila aj s tym ostiepkom, nepredavas?:))patri ti moj velky obdivn a *, prajem pekny dnik.
bubaya
Ja viem, ako sa robí parenica, ale nenapíšem, bo vám chuť odíde.
dogagador
Vymakas sa aj s parenicami a potom budeme vsetci kupovat len od Teba!
emdy
hm... kde začať...
tá syrovina nie je dobre zpracovaná, časť pri nízkej teplote a časť pri vysokej... /studená drží srvátku a horúca je suchá a nespája sa/ nemá to potom dobrú konzistenciu a rozpadáva sa to a na špagáte v udiarni je to mäkké, syr sa ideálne údi keď je zasušený v soli niekoľko dní a povrch je suchý...
chrobaktruhlik
OŠTIEPOK JE SUPER AJ OSCYPEK!!!

1 oštiepok
oravská slanina plátky
horčica
kari korenie

Oštiepok potrieme horčicou, posypeme kari korením, obalíme v plátkovej oravskej slanine.