Oštiepok (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Slovenský oštiepok je mňamka , chutili mi aj v Novom Targu a práve tam som dostal nápad urobiť si oštiepok svoj a lacnejšie ako sa predávajú .... volačo málo si pamätám z doby ked som chodil z otcom po salašoch upíjal zo žinčice a napchával sa ovčím syrom .... po rokoch ma to chytlo zasa a tu je jedna z mojich ,,prvotin,, ak sa nájde niekto kto mi poradí lepšie ako robim ja poteším sa.

Postup

  1. do veľkého hrnca nalejeme kravské mlieko z mliečných automatou ,alebo priamo od kravy 8 - 9 litrou + liter sraženého mlieka ( čím starší tým lepší ) a mlieko premiešame a necháme zohriať na 55 °C ..... zabudnite na mlieko zo supermarketou stým neurobíte nič - iba škodu
  2. pri teplote + - 30°C prilejeme na 10 litrou mlieka 4 mll chloridu vápenatého.... vraj je to lepšie pre vätšiu výťažnosť syriny z mlieka .... neni to ale nutné ,kto nechce nech nedáva - kravskú hrudku som spravil aj bez neho , oštiepok som bez toho neskúšal
  3. pri teplote 50 - 55 °C pridávam syridlo 4 mll a premiešať a nechávam to vyzrážať ...... ked používam kysle mlieko staršího data mlieko sa mi priam zrazí .... je to lepšie do takej ,,guče,,
  4. zrazenina na tomto obrázku je slabšia , bývá aj hustejšia ... vtedy je menej roboty z vytláčaním syrvátky
  5. čím teplejšiu sýreninu povytláčame ( dlhé stisky a vytláčať aj 15 minut ) a vytvoríme si hrudku
  6. a tu potom natlačíme do formy ... foto neni lebo pri tomto natlačaní sú aj dve ruky málo
  7. vytvarované oštiepky naložíme do slanej vody a necháme ich tam asi 4 hodiny - sem tam prevrátiť ..... nenechávajte dlhšie ,lebo sa zasa napije a rozpadávajú sa
  8. potom už je to klasika , zavesiť do údiarne a údime .... teraz na posledy sme udili od rána do večera
  9. no a ráno pozbieraná úroda z 30 litrou mlieka - robené na 3x
  10. .... CHUTIA