Foto: kukulienka71
Tento recept venujem všetkým milovníkom dobrého jedla a zberateľom pagáčových receptov.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Najlepšie budú z čerstvých mletých oškvarkov. Ak nemáte tú možnosť použiť ich, môžete dať kúpené mleté oškvarky v kelímku, napr. tieto. Mne sa osvedčili. Soľ do cesta potom pridajte podľa toho, či sú oškvarky slané alebo nie. Aby sa ľahšie natierali na cesto, vyberte ich skôr z chladničky.
-
2
Začneme prípravou kysnutého cesta. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať. Cukor tam tentoraz nedávame. Múku premiešame so soľou, pridáme mäkkú masť, víno a vzídený kvások. Zvyšok mlieka prilievame postupne, ako ho múka hlce. Hnetieme, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Je pružné a poddajné.
-
3
Nedávame ho kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Okrúhle cesto rozvaľkáme na štvorhranné tak, že tlačíme pri vaľkaní cesto do rohov, tým sa dá formovať.
-
4
Na cesto natrieme mleté oškvarky
-
5
zrolujeme ho a prehneme na polovicu, pričom spoj cesta bude skrytý. Utľapkáme ho na plochší útvar, zakryjeme fóliou a na tanieri vložíme do chladničky na pol hodiny. Ja to tak robím, aby plnka stuhla, nebude vytekať pri vaľkaní a nezababre valček a pracovnú plochu. Cesto aj v chlade kysne.
-
6
Po uplynutom čase roládu rozvaľkáme nie moc natenko na mierne pomúčenej podložke. Bublinky pri vaľkaní naznačujú kvalitu cesta.
-
7
Znova ho zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalšiu pol hodinu. Celkovo zopakujeme 3x. Plnka je disciplinovaná, nevyteká. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm. Na povrchu urobíme ostrým predmetom hustú mriežku.
-
8
Pagáčiky vykrajujeme menšou okrúhlou formičkou alebo pohárom s tenkým okrajom. Cesto sa nelepí a ukazuje krásnu štruktúru prekladaných vrstiev.
-
9
Neodporúčam robiť vyššie pagáče, v rúre zdvojnásobia svoju výšku a aj takto sa budú váľať.
-
10
Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Spolu s odkrojkami som naplnila veľký plech . Necháme ich 15 minút podkysnúť, zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C alebo teplovzdušnú na 180°C. Pred pečením ešte pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
11
Pečieme do ružova, približne 15 minút. Treba ich so záujmom sledovať. Po vytiahnutí z rúry s ochutnávaním počkáme, aby sme si neprivodili žalúdočné problémy. Sú vynikajúce teplé aj studené. Napríklad k tomu vínu, ktoré sme kvôli nim otvorili.
u nas milujeme skvarkace, ale za ten svet som nevedela docielit, aby v nich bolo dost skvariek, lebo mi vytekali, cesto sa trhalo, no ved vieme svoje
urcite vyskusam, kupujem presne tieto mlete :-)
milá @smejkad , tento spôsob ti zaručí očakávaný výsledok. Poznám tiež to zababranie, preto som nerada robila tento druh pagáčov, až kým som neprišla na tento postup. Nech sa vydaria!
@natascha1 , @klaudijana , @dzejsik , @bambulkaaa , ďakujem pekne, veľmi by som sa tešila, ak ich naozaj upečiete, smelo do toho!
@izabella929 , nenašla som medzi tvojimi tento recept, máš tu 7 druhov pagáčikov, aspoň som sa prešla zasa:-) kúsky oškvarkov môžu ľahko potrhať cesto, mne sa tieto jemne mleté veľmi páčia, nederavia cesto. Ale viem, o čom píšeš, niet nad čerstvé a domáce, ďakujem ti
@kecemis , načim vyskúšať, čo povieš? šachy hrávame s manželom, zriedka, ale stojí to za to;-) ďakujem aj tebe
@mariamka , ja zasa oceňujem tvoj porotcovský prístup:-) veľmi ma to baví, je to forma terapie;-), ďakujem pekne
milá @terinka55 , @havino , @jozka2 , @babkamt , pochvala od v kuchyni ostrieľaných dám vždy dobre padne, ďakujem pekne
@ivav , @dr , ste milé, ďakujem vám
@radox1 , vďaka ti. Cesto môže zamiesiť aj robot, potom sa nelepí, dobre sa s ním pracuje. Možno by si získal ten vzťah po ich vyskúšaní.(to je taká malá výzva odomňa, či skôr ambícia;-))
@brambora , tento výrobok je chuťovo celkom dobrý, iné nemám otestované, po otvorení treba najprv ochutnať, či vyhovie nárokom. Aj na trhoviskách sa dá natrafiť na chutné oškvarky a tie potom pomlieť. Ale kúpiť až po ochutnaní;-) S kelímkovými sa dobre pracuje a nezababreme si mlynček:-) budem zvedavá na tvoj názor potom. Ďakujem.
@dogagador , to ma teší, ak aj foto zaujme, tiež mám rada recepty s vábivými fotkami. Pagáčiky sú chrumkavé hneď po upečení, sú krehučké. Po odstátí už mäknú, tuk stuhne. Ak sa odhodláš ich vyskúšať, pridaj prosím svoj postreh a prípadné výhrady. Ďakujem ti.
@evusik , :-))), ženské zbrane sú veľmi nebezpečné. Vďaka za úsmevný komentár a pochvalu. Na tom výzore až tak nezáleží, hlavne, aby chutili.
@marianne , to je pekné od teba, ďakujem za uznanie a dôveru, nech sa vydaria!
@alojza3 , vitaj na Vareche!:-)
@mesiar50 , @patroveckypitrs , @tancotanka , @mariaklara , Ďakujem pekne
@frezia68 , tu sú len tie, čo prešli castingom, pováľané ostali na plechu:-))), ďakujem aj tebe
nádherne vydarené pagáče 5*
bezne robievam jafajnovske, ale cesto mi praska a skvarky vytekaju, inak su vynikajuce
teraz som si povedala, ze ked robim postup tento, urobim aj cesto toto, a tak som aj spravila, zmena - namiesto vina ocot, namiesto mlieka acidko
neviem co som urobila zle, ci tuhe cesto, alebo mam den blbec, alebo nieco uplne ine, ale po prvej polhodine sa cesto ani nepohlo, tak som na druhy raz pridala 5 minut, na treti este dalsich 5 ale stale nic :-(
nevadi, ved ono niekedy vyskoci az v rure, tak som ho tam supla
no a nic :-(
vobec vobec vobec nenarastli, ake som dala, take som vybrala, len uz nie surove :-(
a drozdim to nebude, z toho isteho som robila aj cistinkine rozky a tie vysli ok
poradte mi, co som asi tak mohla pokazit?
toto sa nepohlo ani o chlp, uvazujem teraz ked uz som trochu vychladla, ze som ho asi zamiesila prilis tuhe
valka sa dobre, skvarky nevytiekli, to bez debaty, takze skusat este budem :-)
@marienka54 , nech vám chutia!
Ďakujem pekne obom.
teším sa s tebou, ďakujem pekne za milú odozvu a kľudne mi tykaj. Nech sa daria aj naďalej, pekný zvyšok víkendu prajem:-)
ďakujem :-)
famozne naozaj :-)
wow, ty si ale šikulka! máš ich veľmi vydarené,normálne som na ne dostala chuť;-)
dakujem pekne naozaj sa vydarili a vynikajuce aj chut aj vzhlad :-)
nie su bezlepkove ale budem sa snazit vyskusat aj take .. ..
Že sa boha nebojíš, hanba Ti! Takto ochudobniš chúdiatka pagáče a nedopraješ im trochu vína?
aké pekné usmievavé sú:-)) stane, sa, že vínko sa dostane do žalúdka skôr ako pagáče:-DDDD. Hlavne, že si spokojný. Ďakujem za odozvu aj s dôkazom. Pekný víkend želám.
iný zase tojáše. :-)
Často sa aj mne doma stane, že kým niečo stihnem najstajlovať a odfotiť, už nemám čo:-)) Príjemný a tvorivý týždeň prajem na Varechu
to som veľmi rada, že sa podarili, vyzerajú nádherne! Tak si spokojná dupľovane, aj s robotom iste:-) Ďakujem ti.
prepáč, až dnes som to objavila. Verím, že sa podarili k spokojnosti.
verím, že aj chutia tak dobre, ako vyzerajú tie tvoje pagáče:-) ďakujem za odozvu.
Dnes som robila prvý krát tieto pagáče a hneď z tvojitej dávky - ešte že!!!! Inak by pre nás 5-tich bolo žalostne málo ?. Sú proste úžasné, zbožňujem, keď môžem pagáčik jesť tak, že postupne odlupujem vrstvy.
PS: len kvôli tomuto komentáru, som sa zaregistrovala. Inak doteraz som nemala potrebu komentovať recepty,ale tento som proste musela.
Ďakujem kukulienka ?
teším sa s tebou a veľmi ti ďakujem, že si sa registrovala a pridala tento komentár, cením si to. Na zdravie rodinke a nech ti to lístkuje ešte mnohokrát!:-)
Super!! Teším sa a pozdravujem vospolok. Ďakujem
Prepáč, až teraz som si všimla otázku, len prvý raz natriem a potom len rolujem a vaľkám. Niekedy čítam aj ja postupy viackrát, aby mi to bolo jasné.
Šťastlivý nový rok aj vám!
takýto komentár vždy poteší:-) ďakujem