Oškvarkové pagáče fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. októbra 2015

Tento recept venujem všetkým milovníkom dobrého jedla a zberateľom pagáčových receptov.

35-40
porcií
35+90min.čakania minút
príprava
15-18 minút
na 180-200 °C

Suroviny

350 g
35 g
15 g
2 dcl
2 PL (nemusí byť)
1 - 2 ČL
250 g
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najlepšie budú z čerstvých mletých oškvarkov. Ak nemáte tú možnosť použiť ich, môžete dať kúpené mleté oškvarky v kelímku, napr. tieto. Mne sa osvedčili. Soľ do cesta potom pridajte podľa toho, či sú oškvarky slané alebo nie. Aby sa ľahšie natierali na cesto, vyberte ich skôr z chladničky.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme prípravou kysnutého cesta. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať. Cukor tam tentoraz nedávame. Múku premiešame so soľou, pridáme mäkkú masť, víno a vzídený kvások. Zvyšok mlieka prilievame postupne, ako ho múka hlce. Hnetieme, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Je pružné a poddajné.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nedávame ho kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Okrúhle cesto rozvaľkáme na štvorhranné tak, že tlačíme pri vaľkaní cesto do rohov, tým sa dá formovať.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto natrieme mleté oškvarky

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zrolujeme ho a prehneme na polovicu, pričom spoj cesta bude skrytý. Utľapkáme ho na plochší útvar, zakryjeme fóliou a na tanieri vložíme do chladničky na pol hodiny. Ja to tak robím, aby plnka stuhla, nebude vytekať pri vaľkaní a nezababre valček a pracovnú plochu. Cesto aj v chlade kysne.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uplynutom čase roládu rozvaľkáme nie moc natenko na mierne pomúčenej podložke. Bublinky pri vaľkaní naznačujú kvalitu cesta.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znova ho zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalšiu pol hodinu. Celkovo zopakujeme 3x. Plnka je disciplinovaná, nevyteká. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm. Na povrchu urobíme ostrým predmetom hustú mriežku.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pagáčiky vykrajujeme menšou okrúhlou formičkou alebo pohárom s tenkým okrajom. Cesto sa nelepí a ukazuje krásnu štruktúru prekladaných vrstiev.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Neodporúčam robiť vyššie pagáče, v rúre zdvojnásobia svoju výšku a aj takto sa budú váľať.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Spolu s odkrojkami som naplnila veľký plech . Necháme ich 15 minút podkysnúť, zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C alebo teplovzdušnú na 180°C. Pred pečením ešte pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme do ružova, približne 15 minút. Treba ich so záujmom sledovať. Po vytiahnutí z rúry s ochutnávaním počkáme, aby sme si neprivodili žalúdočné problémy. Sú vynikajúce teplé aj studené. Napríklad k tomu vínu, ktoré sme kvôli nim otvorili.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

83 komentárov k receptu
Recept vyzerá suuuuuuper, určite v blízkej budúcnosti vyskúšam. V mojej kuchárskej knihe uložený na prvom mieste.
ty si poklad, kukulienka
u nas milujeme skvarkace, ale za ten svet som nevedela docielit, aby v nich bolo dost skvariek, lebo mi vytekali, cesto sa trhalo, no ved vieme svoje
urcite vyskusam, kupujem presne tieto mlete :-)
@abend , ó, to je pocta, ďakujem a dúfam, že budú chutiť
milá @smejkad , tento spôsob ti zaručí očakávaný výsledok. Poznám tiež to zababranie, preto som nerada robila tento druh pagáčov, až kým som neprišla na tento postup. Nech sa vydaria!
parádne sa Ti nalístkovali, len zahryznúť :) škoda že oškvarkové už pečiem pomenej, nie je veľmi komu, zato som dnes robila maslové z 2kg múky na svadbu, takže som upagáčovaná :) ale Tvoj jeden chrumkavý by som zvládla :)
sú nádherné, echt škvarkové, ale aj ja dávam takto dosť veľa pomletých škvariek, aj sa mi potom valajú niektoré, ale aj pekne lístkujú
tiez som ich minule "istila" mletymi aj celymi, navyse mastou a spaldovou mukou, rolovanie, akekolvek vylepsenie, co urychli cas a zlepsi namahu,, vylepsi chut, idealne pre vsetky nove kuchticky, ze sa ti chce to vsetko fotit :) ocenujem
máš ich krásne. To rolovanie cesta som už v niektorom recepte videla. Dobre, že si postup pripomenula. Tie tvoje pagáče sú ukážkové. Recept si ukladám, tebe dávam samozrejme 5* Hneď by som si zopár uchmatla:-) Si šikulka.
@luss44 , jeseň a zima bez pagáčov sa ani neráta, si toho teda povykrajovala, dobrú zábavu na svadbu prajem a ďakujem ti:-)
@natascha1 , @klaudijana , @dzejsik , @bambulkaaa , ďakujem pekne, veľmi by som sa tešila, ak ich naozaj upečiete, smelo do toho!
@izabella929 , nenašla som medzi tvojimi tento recept, máš tu 7 druhov pagáčikov, aspoň som sa prešla zasa:-) kúsky oškvarkov môžu ľahko potrhať cesto, mne sa tieto jemne mleté veľmi páčia, nederavia cesto. Ale viem, o čom píšeš, niet nad čerstvé a domáce, ďakujem ti
@kecemis , načim vyskúšať, čo povieš? šachy hrávame s manželom, zriedka, ale stojí to za to;-) ďakujem aj tebe
@mariamka , ja zasa oceňujem tvoj porotcovský prístup:-) veľmi ma to baví, je to forma terapie;-), ďakujem pekne
milá @terinka55 , @havino , @jozka2 , @babkamt , pochvala od v kuchyni ostrieľaných dám vždy dobre padne, ďakujem pekne
@frezia , to som rada, dúfam, že neobanuješ. Ďakujem
@ivav , @dr , ste milé, ďakujem vám
@radox1 , vďaka ti. Cesto môže zamiesiť aj robot, potom sa nelepí, dobre sa s ním pracuje. Možno by si získal ten vzťah po ich vyskúšaní.(to je taká malá výzva odomňa, či skôr ambícia;-))
@kukulienka mám veľa rcp na pagáče,robím podobne,aj tvoje sú úžasne vydarené, krásne foto, ukladám a vyskúšam. P.S. toľko chvál na rcp a nechápem prečo také nízko ohodnotenie???
super. bala som sa pouzivat tie oskvarky v kelimkoch, ale ked uz si ich odobrila, tak konecne mozem aj ja robit oskvarkve pagace ;-) dakujem za recept.
Prvy raz po velmi dlhom case vidim pagace, na ktore nutne clovek musi dostat chut. Ano, aj oci jedia! Recept a sposob spracovania je velmi podobny tomu, co mam ja,urcite su uzasne, chrumkave aj na druhy, ci treti den. Take maju byt ozajstne skvarkove pagace. Skusim Tvoj recept pre porovnanie s mojim. Je fakt zaujimavy.
@tinca , ďakujem, máš tiež veľa skúseností, hádam sa aj tieto moje budú tešiť tvojej odozve. PS: to sú moji neprajníci, ktorí nemajú odvahu na koment - kritiku, len na anonymné zníženie ratingu:-) na druhej strane, nemusia sa páčiť každému, toho som si vedomá.
@brambora , tento výrobok je chuťovo celkom dobrý, iné nemám otestované, po otvorení treba najprv ochutnať, či vyhovie nárokom. Aj na trhoviskách sa dá natrafiť na chutné oškvarky a tie potom pomlieť. Ale kúpiť až po ochutnaní;-) S kelímkovými sa dobre pracuje a nezababreme si mlynček:-) budem zvedavá na tvoj názor potom. Ďakujem.
@dogagador , to ma teší, ak aj foto zaujme, tiež mám rada recepty s vábivými fotkami. Pagáčiky sú chrumkavé hneď po upečení, sú krehučké. Po odstátí už mäknú, tuk stuhne. Ak sa odhodláš ich vyskúšať, pridaj prosím svoj postreh a prípadné výhrady. Ďakujem ti.
už asi mesiac naháňam muža aby kúpil slaninu, že vyškvaríme masť a budú aj pagáče... keď mu toto ukážem tak už konečne určite budú... ukážkovo si napiekla :-) mne sa také v živote nepodarili :-(
krajsiu pagacovu fotku som tusim este nevidela a ze ich je dost.. rolovanie tiez vidim prvy krat. Ak budem robit pagace, budem skvarit mast, dosla, tak tvoje su prve na rade..krasne @kuku aj vizualne aj prevedenie. Darmo,vies to:-)
Aj tá kukučka v lese už kuká, že tento recept na internete už 1500x sa puká. Víno cesto strvdne len, to je nápad...... Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
@babav , to je škoda, že sa nedostaneš k oškvarkom, ale možno raz, tak ako píšeš;-) ďakujem pekne
@evusik , :-))), ženské zbrane sú veľmi nebezpečné. Vďaka za úsmevný komentár a pochvalu. Na tom výzore až tak nezáleží, hlavne, aby chutili.
@marianne , to je pekné od teba, ďakujem za uznanie a dôveru, nech sa vydaria!
@alojza3 , vitaj na Vareche!:-)
@mesiar50 , @patroveckypitrs , @tancotanka , @mariaklara , Ďakujem pekne
@frezia68 , tu sú len tie, čo prešli castingom, pováľané ostali na plechu:-))), ďakujem aj tebe
tak sa hlasim, ze na pagace som este jednoducho nevyzrela :-(
bezne robievam jafajnovske, ale cesto mi praska a skvarky vytekaju, inak su vynikajuce
teraz som si povedala, ze ked robim postup tento, urobim aj cesto toto, a tak som aj spravila, zmena - namiesto vina ocot, namiesto mlieka acidko
neviem co som urobila zle, ci tuhe cesto, alebo mam den blbec, alebo nieco uplne ine, ale po prvej polhodine sa cesto ani nepohlo, tak som na druhy raz pridala 5 minut, na treti este dalsich 5 ale stale nic :-(
nevadi, ved ono niekedy vyskoci az v rure, tak som ho tam supla
no a nic :-(
vobec vobec vobec nenarastli, ake som dala, take som vybrala, len uz nie surove :-(
a drozdim to nebude, z toho isteho som robila aj cistinkine rozky a tie vysli ok
poradte mi, co som asi tak mohla pokazit?
@smejkad , to ma mrzí, že sa nevydarili:-( nečakaj, že v chlade budú besne kysnúť, ale kysnú. To cesto je kompaktnejšie, a hlavne sa dobre vaľká s tou plnkou, pretože nevyteká. Netreba pridávať žiaden čas navyše, 3x pol hodina vždy stačí, môžeš vidieť na poslednom vaľkaní, že som nemala vysoké prekysnuté cesto, ale dvojnásobne vyskočilo v rúre, to bolo tým lístkovaním. Dôležité je čerstvé droždie, v teplom mlieku, s acidkom nemám skúsenosť v kvásku. Keby si ich robila nabudúce, prosím dodrž presne suroviny aj postup, takto je ťažko radiť, čo ťa zradilo.
bezne pouzivam miesto sladkeho mlieka kysle, pride mi, ze lepsie kysne potom a funguje to na rozne druhy cesta
toto sa nepohlo ani o chlp, uvazujem teraz ked uz som trochu vychladla, ze som ho asi zamiesila prilis tuhe
valka sa dobre, skvarky nevytiekli, to bez debaty, takze skusat este budem :-)
Nádherné...vypadajú fantasticky ! Presne takéto,krásne vrstvené si pamätám od mojej mamy...robila ich vždy a poriadny kopec na Silvestra (ale aj inokedy) :-) No je to už aj viac ako 50 rokov:-) Recept mi nezostal, lebo ma to vtedy nezaujímalo :-) Varím rád a fakt často. Skúšal som rôzne "zaručené" recepty na takéto pagáče. Teraz cítim v kostiach, že toto je ono !!! Recept prikladám do mojich TOP. Koniec roka sa blíži:-) Ďakujem za recept. Na neprajníkov sa vykašli.
@lubo54 , urobil si mi radosť svojím zanieteným komentárom, ďakujem. Nech ťa očarenie týmto receptom neopúšťa ani po jeho vyskúšaní, to je moje malé želanie. Úvodné foto v tebe spustilo spomienky na dávno minulé časy s vôňou domova:-) Radosť je obojstranná, chmáry aspoň na čas rozplynuté...
Cez vikend sa chystám robit oskvarkove pagáče, k fazulovici, doteraz som robil vačšinou jafajnovske, teraz vyskúšam tieto, snáď nedopadnem ako @smejkad
@kukulienka71 aha, skúsila som dnes Tvoj systém rolovania, pre krátkosť času kysli na linke a nie v chlade. Robilo sa s cestom fajn, plnka nevytekala, aj chuťovo výborné, len sa mi dosť pokydali pri pečení... ale brala som ich na oslavu, mali úspech, hostiteľka piekla syrové, tak sme ochutnávali navzájom :) Vdaka za rcp.


Dobrých receptov nikdy nie je dosť, ja som tiež robila jafajnovské, ale treba odskúšať aj iné, to ja rada :) Tvoje recepty si zárukou, že sa to nepokašle, takže dnes s radosťou do pečenia a veru nesklamali ( to som ani nepredpokladala, že by sa mohlo stáť) recept som dodržala aj s vínom, to čo ostane bude ku pagáčom :) bo som solila. Pekný a kvalitný recept, ďakujem pekne! Tiež sa mi ušli domáce škvarky...


1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Zaujímavé. Jedni pagáče necháme pokysnúť na teplom mieste, iné zas v chladničke. Tak čo je lepšie? Ale vyskúšam.
@esi , na teple kysnú rýchlejšie, to je jasné, v chlade kysnuté cesto však tiež naberá na kvalite. V tomto prípade som cesto natreté oškvarkami dávala do chladu práve kvôli tomu, aby sa s ním lepšie pracovalo, pretože som nemala dobrú skúsenosť s takým, čo sa nechá kysnúť na doske, keďže mastná plnka potom vyteká a to ja nejak nemusím, odišla mi chuť s tým robiť. Jednoducho povedané - kysnutiu chlad neublíži a plnke len prospeje. Daj vedieť, či si bola spokojná s touto technológiou, ak smiem prosiť.
Tak ja robím pagáče už len takto podľa Vášho postupu a konečne už nemám strach že sa mi pagáče nevydaria a doteraz každému moc chutili ;) Ďakujem tááák moc za fotopostup :) ♡
@Remy (16.2.2018 11:48)

aké pekné usmievavé sú:-)) stane, sa, že vínko sa dostane do žalúdka skôr ako pagáče:-DDDD. Hlavne, že si spokojný. Ďakujem za odozvu aj s dôkazom. Pekný víkend želám.
Viem, že som robila minulý rok vydarené pagáče, len neviem ktoré. Tak som skúsila Tvoj recept, škvarky som mala už pomleté, mierne posolené, dávala do chladničky, tak ako píšeš, a sú veľmi pekné a chutné. Vlastne ani nie sú, lebo deti si ich rozobrali domov. Foto som veru už nestihla.
Po nejakom čase sa vraciam potvrdiť, že recept je fantastický. Od môjho príspevku (november 2015) som ich robil možno 50-60x...a to fakt nekecám. Už s nimi pomaly leziem na nervy celej rodine a známym :-) Vždy sa však zjedia na posedenie, pár mi ostane ak robím dvojnásobnú dávku. Preto sa mi ich ešte nepodarilo všetky naraz na mise odfotiť, lebo som profesionálny fotograf a pokiaľ si to všetko nainštalujem a nasvietim je po nich :-) Kukulienka chcem sa Ti znovu poďakovať za skvelý recept !!! (doplním trochu zo skúseností...najlepšie sú z čerstvo doma pomletých oškvarkov, ešte lepšie z domácich po vytopení masti. V poslednej dobe robím z polovičného množstva mlieka... 100ml (to pozijem s kvasnicami na vykvasenie ) a druhých 100ml pridávam už do múky zakysaný cmar. Stačí ten z Lidla 1%-ný. A sú tiež vynikajúce. Tak ako aj niektoré ďalšie Tvoje recepty :-) Ahoj
Jednoduchá , ale dobrá rada : kúpte deň pred pečením cca 2-3 kg slaniny vytopte si osvedčeným spôsobom masť + vlastné domáce oškvarky a pokračujte ďalej v recepte - na umretie , aký je to rzdiel (masť aj oškvarky nechajte do druhého dňa na kredenci - žiadna chladnička ! ) Slanina je za facku - tá troch práce naviac stojí za to . . .
Ahaho, to som tu pri recepte tak dlho nebola? notifikácie nechodia, tak to niekedy ani nezaregistrujem, len keď tak náhodou, ako aj teraz:-) ďakujem vám všetkým, ktorí ste recept skúšali a niektorí aj pečiete pravidelne, @alena45 , @kucharka , @lubo45 , @apple , som rada, že sa recept ujal. Všetky pagáče vyzerajú chutne. Zvlášť ďakujem za dobré rady, ktorými sa recept ešte vždy dá zdokonaliť.
Často sa aj mne doma stane, že kým niečo stihnem najstajlovať a odfotiť, už nemám čo:-)) Príjemný a tvorivý týždeň prajem na Varechu

Pridaj komentár k receptu: