Oškvarkové pagáče fotorecept

kukulienka71 - fotkaKukulienka71, 16. októbra 2015 18:25
Ďalšie recepty »

Tento recept venujem všetkým milovníkom dobrého jedla a zberateľom pagáčových receptov.

35-40
porcií
35+90min.čakania min
príprava
15-18 min
na 180-200 °C

Suroviny

350 g
35 g
15 g
2 dcl
2 PL (nemusí byť)
1 - 2 ČL
250 g
1 ks (na potretie)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najlepšie budú z čerstvých mletých oškvarkov. Ak nemáte tú možnosť použiť ich, môžete dať kúpené mleté oškvarky v kelímku, napr. tieto. Mne sa osvedčili. Soľ do cesta potom pridajte podľa toho, či sú oškvarky slané alebo nie. Aby sa ľahšie natierali na cesto, vyberte ich skôr z chladničky.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme prípravou kysnutého cesta. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať. Cukor tam tentoraz nedávame. Múku premiešame so soľou, pridáme mäkkú masť, víno a vzídený kvások. Zvyšok mlieka prilievame postupne, ako ho múka hlce. Hnetieme, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Je pružné a poddajné.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nedávame ho kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Okrúhle cesto rozvaľkáme na štvorhranné tak, že tlačíme pri vaľkaní cesto do rohov, tým sa dá formovať.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto natrieme mleté oškvarky

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zrolujeme ho a prehneme na polovicu, pričom spoj cesta bude skrytý. Utľapkáme ho na plochší útvar, zakryjeme fóliou a na tanieri vložíme do chladničky na pol hodiny. Ja to tak robím, aby plnka stuhla, nebude vytekať pri vaľkaní a nezababre valček a pracovnú plochu. Cesto aj v chlade kysne.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uplynutom čase roládu rozvaľkáme nie moc natenko na mierne pomúčenej podložke. Bublinky pri vaľkaní naznačujú kvalitu cesta.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znova ho zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalšiu pol hodinu. Celkovo zopakujeme 3x. Plnka je disciplinovaná, nevyteká. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm. Na povrchu urobíme ostrým predmetom hustú mriežku.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pagáčiky vykrajujeme menšou okrúhlou formičkou alebo pohárom s tenkým okrajom. Cesto sa nelepí a ukazuje krásnu štruktúru prekladaných vrstiev.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Neodporúčam robiť vyššie pagáče, v rúre zdvojnásobia svoju výšku a aj takto sa budú váľať.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Spolu s odkrojkami som naplnila veľký plech . Necháme ich 15 minút podkysnúť, zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C alebo teplovzdušnú na 180°C. Pred pečením ešte pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme do ružova, približne 15 minút. Treba ich so záujmom sledovať. Po vytiahnutí z rúry s ochutnávaním počkáme, aby sme si neprivodili žalúdočné problémy. Sú vynikajúce teplé aj studené. Napríklad k tomu vínu, ktoré sme kvôli nim otvorili.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist