Originálny recept na Mozartove gule fotorecept

dada1010 - fotkadada1010, 4. decembra 2010
Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept)
Foto: dada1010

Toto je náš najobľúbenejší vianočný zákusok, na ktorý sa všetci veľmi tešíme. Recept pochádza zo Salzburgu a pani čo ho prezentovala, tvrdila, že je to ten pravý. Možno je trošku prácnejší ale výsledok stojí za to. Robím ho už roky a posledné dva roky som ho vylepšila tým, že dávam dovnútra višňu naloženú v liehu, ale to už do originálneho receptu nepatrí :-) Zdobím ho len bielou čokoládou, lebo tie nádherné farebné guličky u nás sa netešia obľube :-).

30-40 ks
porcií

Suroviny

1. zmes:
140 g, jemne zomleté olúpané
140 g
1 PL
štipku
2.zmes:
170 g
110 g, jemne zomleté
60 g. rozpustená
1 ks
1 PL
čokoládová poleva:
90 g
50 g
2 PL, vriaca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z oboch zmesí vypracujeme cesto, ktoré necháme trošku vychladiť aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Ja prvú zmes vylepšujem pár kvapkami Amareta.

    Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z prvej zmesi spravíme guličky, môžeme dať dovnútra višňu v liehu, ale to len na vylepšenie.

    Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zelené hmotu obalíme hnedou hmotou a dáme guličky stuhnúť.

    Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zarobíme vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu a guličky v nej namáčame a dáme stuhnúť.

    Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zdobíme podľa vlastnej fantázie, ja používam hotovú bielu polevu.

    Originálny recept na Mozartove gule (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

92 komentárov k receptu
ak dostanes kupit neslane pistacie, skus ich pomlet velmi jemne a pouzit namiesto mandli. nepotrebujes ani farbivo a gulicky dostanu velmi dobru chut. Verim, ze tvoje su velmi chutne-lahodia aj oku.
Asi pred tromi rokmi som sa mozartových gulí prejedla...švagor robil vo Wiedni na letisku a tam ich pred koncom záruky sťahovali z lietadiel - dostala som dve plné igelitky...odvtedy som ich nemala, ale tento recept sa mi páči, vytlačím ho a dám mojej "cukrárke"...určite budú na vianočnej tabuli...dík!
Dievčatá neviete kde by sa u nás dali kúpiť nesolené pistácie ? Ja už dávno po nich pátram na zdobenie vianočného pečiva, zatiaľ som nenašla. Dadka, tie gule sú famózne, Určite ich urobím, vďaka za receptík. ukladám si.
Sú nádherné taký recept mám aj ja, len s tým rozdielom, že nejde tam zelené farbivo a do stredu gulky sa dáva mandla v čokoláde. Ale tie tvoje sú krásne, ako od profesionála.
Marcipán miluje celá naša rodina a keďže nás je dosť, asi by som mala spraviť rovno z troch dávok (ako, nakoniec, skoro všetko). V Lidli mali minulý týždeň mleté mandle, pekne, na jemnučko, dúfam, že ich ešte dostane.
ejmepb určite sa dá, ja by som skúsila kukuričný sirup, alebo zlatý sirup,
len potom pozor on je sladký tak uber trošku cukru
ja mandle meliem na mlynčeku na kávu, lebo musia byť naozaj až také mastné...
vyskusane, zatial ich mam v mraznicke, ale chcela som sa podelit so skusenostou - gulicky z prveho cesta sme (vnucka) tvarovali vo velkosti asi egresa - vdaka tomu sme mali strasne vela kusov, a ja som nemala dostatok tmavej hmoty. Tak som zvecsila prve gulky spajanim - ale aj tak som musela dorobit tmavu hmotu este jednu davku. Mam teraz cca 40 tzv detskych :) a asi 30 dospelackych porcii. Pracovala som s jemnymi gumennymi rukavicami - usetrila som si neustale umyvanie a odmastovanie ruk - a cesto sa tak rychle neroztapalo pod rukami a ani nelepilo. Zajtra ma caka uz len ozdobovanie :). A tajne dufam, ze ich bude uz menej, do rana je totiz este daleko :)))
babinka, tak preto ich robievam radšej väčšie:-)
Ja dávam tú višňu tak ich mám menej, ale obaliť višňu je tiež dobrá makačka, ale čo by som neurobila pre radosť v rodine :-)
Vidíš tie rukavice ma nenapadli, musím vyskúšať. Tej tmavej hmoty treba spraviť tenšiu vrstvu, ja keď spravím zelené, tak odrátam a z tmavej hmoty si spravím taký počet kúskov, a potom to obaľujem. Nevadí ak sem tam to nezakryje zelenú časť, veď to ide potom do čokolády.
mne sa už guličky všetky zjedli, a začínam zasa odznova :-) asi už budem všetko chystať až deň pred Vianocami :-)
lucylee, daj do tých mandlí pár kvapiek Amareta, nech je to dobre mandľové :-)
Už od predvianoc sa ti chcem poďakovať za recept, ale doteraz som akosi nestihla. Takže veľmi pekne ďakujem. Ako správny pažravec som ich robila rovno z dvoch dávok, marcipánovú hmotu som dochutila kvapkou mandľovej arómy (Amareto, čo mám doma sa mi zdá akési málo madľové). Zelených guliek som našúľala 72 kusov (nervy moje) a to som ešte netušila, čo ma čaká s tou hnedou hmotou! Hoci som nečítala, čo si napísala vyššie, tú hnedú hmotu som rozdelil na 72 dielov a začala obaľovať. Po štyroch-piatich kusoch som toho mala viac na dlaniach ako na marcipáne, ale podarilo sa. Len som skoro prišla o manžela, ktorý nebral vážne moju odpoveď, že nie, nemôže zjesť ten dielik hnedej hmoty a keď sa mi do toho aj tak hrabal, skorom som ho niečím ovalila! Až keď som ho zahnala, mi došlo, že som mu k tej hnedej mala pribaliť aj zelenú a mala by som menej roboty, skrátka príliš dlhé vedenie. Ale guľky sa vydarili a mali naozaj úspech. Trochu babračka, ale naozaj to stálo za to. Takže ešte raz, ďakujem.
Práve som zistila, že toto určite nie je recept na pravé Mozartove gule. Šťastie, že nie je! Manžel dostal krásnu červenú bonboniérku v tvare huslí, v ktorej sú Mozartove gule, každá zabalená v zlatom staniole s obrázkom Mozarta. Tešila som sa, ako si pochutnáme. No, nemusela som sa. Po mandľovej chuti ani stopy, po zjedení mi v ústach zostala odporná pachuť po lacnom margaríne, skrátka niečo hrozné. Keď to porovnám s tým, ako chutili tie podľa tvojho receptu, celý Mozart sa môže schovať do myšacej diery. Tvoje sú oveľa, oveľa, oveľa lepšie. Takže ešte raz veľmi pekne ďakujem za recept, budem si ho naozaj opatrovať.
ďakujem sovka som rada, že majú u Vás taký úspech, ale ver mi tie moje sú pravé :-) ani Mozart ich nejedol z fabriky ale robili mu ich doma :-) dnes kúpiť dobrú bonbonieru je fakt umenie, preto si vyrábam bonbóny sama :-)
Mozartove zásadne robím len na Vianoce aby nám nezovšedneli, všetci sa na ne už teraz veľmi tešíme...
A už opäť ich mám hotové, našúľala som 80 kusov. To biele zdobenie mi tentokrát veľmi nešlo, ľavou rukou to neviem a na pravej mám nefunkčný palec, to sa potom zdobí ťažko. Ale na chuti im to iste neuberie, veľmi sa na ne teším.
V magazíne Varecha bol uverejnený recept na falošné Mozartove gule. Boli zo sušeného mlieka, ja dávam prednosť týmto marcipánovým, ale zaujalo ma, že autorka napísala, že do tej hnedej hmoty balí zelené guľky v plastových rukaviciach. Tak som si tie, ktoré som v obchode použila na vyberanie pečiva, strčila do vrecka a skúsila som to. Hmota sa na rukavice vôbec nelepí a išlo mi to jedna radosť, oveľa rýchlejšie. Tak dobrú radu posúvam, bolo by škoda, keby zapadla.
Sovka ja už mám dve dávky na balkóne a tiež som robila v rukavičkách, trochu vyššie v komentároch to radila babinka, ja ich tiež nemám také pekne ozdobené, asi už Oetker prestal vyrábať tú bielu čokoládovú polevu na ktorú som bola zvyknutá, lebo ju nikde nemali, tak som len inprovizovala....

Pridaj komentár k receptu: