Makový koláč
Makový koláč

Originálny makový koláč

bavimapiect - bez fotkybavimapiect, 17. mája 2021

Úprimne, ja osobne mak moc v láske nemám, ale keď som vyskúšala tento koláčik, nemohla som súhlasiť. Bol úžasný, robievam ho často. Doma sme si ho všetci obľúbili, aj tí najmenší. Mak tam nie je ani cítiť, ale stále je vynikajúci.

1 plech
porcia
30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
8 PL
380 g
300-500 g celý (podľa chuti)
1 bal.
500 g
Navrch:
 podľa chuti (citrónová, čokoládová...)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske vyšľaháme vaječné bielky do tuhého snehu. Odložíme zatiaľ bokom.

  2. 2

    Pustíme sa do samotného makového cesta. V druhej miske zmiešame všetky ostatné suroviny - žĺtky, vodu, cukor, celý mak a potom múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Na záver do cesta zamiešame sneh z bielkov.

  3. 3

    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C cca 20-25 minút.

  4. 4

    Ja vrch koláča polejem citrónovou polevou alebo natriem džemom a rozpustenou čokoládou či maslom zmiešaným so Zlatým klasom a navrch potrúsim kúsky vlašských orechov. Dobrú chuť :)))

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Lacné jedlá, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

45678
@bavimapiect (20.5.2021 21:35)

Tvoj koláč sa mi páči aj sa budem inšpirovať, len ťa poprosím, upresni váhu maku, lebo 300-500g je dosť veľké rozpätie množstva a od toho určite záleží výsledok. Vdaka:-)
bavimapiect
@45678 Ďakujem. Áno je. Ja som pouzila tak cca 350-400 gramov (na obrazku) a pre mňa to bolo tak akurát, ale kazdy uz podľa svojej chuti.