Makový koláč

Rýchly hrnčekový makový koláč

Autor receptu: bavimapiect

Úprimne, ja osobne mak moc v láske nemám, ale keď som vyskúšala tento koláčik, nemohla som súhlasiť. Bol úžasný, robievam ho často. Doma sme si ho všetci obľúbili, aj tí najmenší. Mak tam nie je ani cítiť, ale stále je vynikajúci. Je super sladký a zrnká maku Vám jemné chrumkajú v ústach, no pritom by ste ani nevedeli, že je to mak. ?

1 plech
porcia
10 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske vyšľaháme vaječné bielky do tuhého snehu. Odložíme zatiaľ bokom.
  2. Pustíme sa do samotného makového cesta. V ďalšej miske zmiešame všetky ostatné suroviny - žĺtky, vodu, cukor, celý mak a potom múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Na záver do cesta zamiešame sneh z bielkov.
  3. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C cca 20-25 minút.
  4. Ja vrch koláča polejem citrónovou polevou alebo natriem džemom a rozpustenou čokoládou či maslom zmiešaným so Zlatým klasom a navrch potrúsim kúsky vlašských orechov. No dá sa papať aj čistý, kedže je sám o sebe dosť sladký alebo zapiecť s nejakými kúskami ovocia (napr. čerešne)… je to na vás. Dobrú chuť :)))