Foto: luwinka
Máme dosť orechov , tak som dnes upiekla orechový závin.
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
1/2 kocky |
|
1,5 dcl vlažné |
|
1 ks |
|
štipka |
|
0,5 dcl |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
100 g pomleté |
|
|
|
podľa chuti |
|
1/2 bal. |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Urobíme si najskôr kvások. Dáme do hrnčeka rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, medzi prsty múky a trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, štipku soli, olej kryšt. cukor , žltok mlieko , ktoré nám zostalo, a pridáme kvások. Vypracujeme cesto , a necháme ho pol hodiny pod utierkou odpočívať, nech nakysne.
-
2
Potom ho vyváľkame na doske na obdlžnik.
-
3
Plnka: Pomleté orechy ochutíme oboma cukrami podľa chuti,pridáme citron. kôru a prilejeme mlieko ,toľko koľko zaberie, aby nám vznikla plnka. Natrieme na cesto. Zvinieme smerom k sebe na závin.
-
4
Kraje podohneme.
-
5
Takto pripravený závin necháme ešte chvíľu nakysnúť a potom ho dáme na vymastený plech. Závin potrieme olejom. Dáme piecť na 200 stupňov 35 minút. Upečený ho tiež potrieme olejom a necháme ho vychládnuť mierne a povrch pocukrujeme práš. cukrom.
- 6
V reze.
- 7
Pokrájame ho na kusy.
- 6
Pozdravujem ☺️
Asi máš rada veľa orechov v závine , no nám postačilo tých 100 g . Vieš je to aj o veľkosti toho závinu . Hlavne že vám chutil a ďakujem za pozdrav.