Orechovo-žĺtkové rezy fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 26. novembra 2012
Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept)
Foto: rennatte

Tento recept ma zaujal v jednej knihe, recept pochádza z Gemera, ale chutí aj na Záhorí, len cukru som dala menej.

33
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
250 g
150 g
250 g (alebo margarín)
300 g (mleté)
6 ks
1 balík
poleva:
6 ks
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme pomleté orechy

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    striedavo po častiach tuhý sneh

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a preosiatu múku s práškom do pečiva

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pečie cesto, vymiešame žĺtky s cukrom

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pekne do penista, najlepšie ručným šľahačom

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na horúci upečený koláč vylejeme časť žĺtkovej polevy a rozotrieme na tenký film

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridáme zvyšok polevy a rovnomerne rozotrieme

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    necháme úplne vychladnúť a krájame nožíkom, ktorý si namáčame do horúcej vody

    Orechovo-žĺtkové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

63 komentárov k receptu
Krásne si ich spravila a nakrájala....aj foto paráda. kedysi som robila, môjmu mužovi sa zdalo veľa orechov, ale fajn sa teším, že tu sú, uložím si a dakedy spravím... veď detičky si dajú.
tak tieto milujem, musím priznať, že sama som ich zatiaľ nepiekla, vždy ich dostanem od svokry, ale recept odkladám, lebo raz ho budem nútená piecť sama, inak krásne úvodné foto
Veľmi vďačný koláčik, voľakedy som sa ho napiekla až-až, keď som balila deťom tašky na internát. Je chutný, bez maslových krémov, tak to bol jeden z tých, čo vydržali cestu a mohli byť chvíľu aj bez chladničky na izbe.
Mňam, mňam, mňam - tieto milujem zo všetkého najviac. U nás sa volajú orechové štangličky, robila ich babka, mama a teraz ich robím aj ja. Na štedrovečernom stole určite nesmú chýbať
Aj u nás sú tradične na Vianoce a Veľkú noc , ale ráz moja dcéra ich upiekla s lieskovými orechami a to sa mi velmi páčilo tá chuť bola úplne iná a velmi dobrá ,ale ostávam pri vlašských orechoch nakoľko tiež ich mám viac ako lieskové... doporučujem su super ,šťavnaté a dlhšie vydržia pre tých kde sa tolko nepoje sladkého...
Len jedna dôležitá poznámka (na vlastných chybách sa človek učí!)
Určite ho krájajte až v nasledujúci deň, inak sa vám hladký rez nepodarí, bude sa to mrviť.
Dnes som ho upiekol vydaril sa som spokojný akorat do testa jsem přidal rum pro lepší chut... a už sa teším ak si pochutnají v praci...
Pekné, že si ho pridala. My sme ho volali "plotky" - lebo bábinka, čo ho robievala ešte na vrch urobila takú mriežku z čokoládovej polevy, a po nakrájaní to malo vzor plota - preto plotky. Nemala som recept, tak som ho pred 20 rokmi našla ako jarná torta. Chutí nám všetkým, robievam ho bez klasickej múky, a mohol by dlho vydržať, ale hladoši ho zjedia.
sovka62 ďakujem za radu vyskúšam, lebo mne sa vždy pri krájaní poleva láme, tak, že dobré sú vždy ale nie vždy aj pekné
tento kolacik som robila daaaaaavno,az do dnes ale k vymiesanym zltkom pridavam citron stavu aby stiahol velmi sladku chut,nesmie sa dat vela aby nebol kysly treba ochutnat ja davam asi z pol citrona
používateľ nemá avatar
kay
krasne sa ti vydaril,kedysi tento kolacik nesmel chybat na sviatky na dedine v ziadnom dome,je fakt dobry,na sviatky ho upeciem
patrí medzi moje obľúbené...musím vyskúšať naniesť tú polevu na dvakrát ako ty, niekedy sa mi totiž stane keď ju natriem na horúci koláč že mi vsiakne do koláča a nestuhne dobre...
moje su prave v rure, ja namiesto muky davam struhanku ale v podstate je to rovnake ako tvoje, patria medzi nase oblubene a nepecieme ich iba na sviatky. ak sa nahodou poleva nepodari pokrajat krasne, postriekam ich uz pokrajane cokoladou.
tvoje su krasne tie tuto upravu nepotrebuju!
moje sa práve chladia,len mi dobrá duša povedala že si mám predznačiť krájanie,kým to nestuhne a potom sa mi to nebude lámať a .... nie je to pravda, asi ich budem musieť pofŕkať tou čokoládou.. vďaka za tip @honestka :-)
robila som podľa Teba, sú vynikajúce..tiež som ich voľakedy robievala, ale žial recept som niekde stratila, preto Ti veľmi pekne ďakujem-:) už si ho dobre ustrážim-:)
Piekla som tento koláčik podľa tvojho receptu na Vianoce, bol vynikajúci, dcéra zo zaťom jedli väčšinou len tento, hoci som robila 10 druhov. Vďaka.
veru ani u nás nesmie chýbať na žiadne sviatky, ale veľa krát ho pečiem aj bez sviatkov, chutí totiž každému, moji štyria chlapci -aj ked dospelí, sadnú k stolu a kým sa otočím- už ich niet........dokonca som ho raz išla piesť a na poslednú chvíľu som prišla nato, že nemám orechy......urobila som ho s orieškami a bol fantastickýýýýýý, takže teraz na sviatky klasika - s orechami a mimo s orieškami......
Kolac mojej mladosti - volali sme ho zltkovy. Pockam na najblizsiu navstevu a potom "si ho" upeciem. Mama robievala na Vianoce este aj podobne tycinky, len boli po upeceni velmi tvrde a museli sa najprv 2 tyzdne odlezat. Zial, stratila recept.
Dobrý den,včera jsem řezy upekla (musela jsem dělat na dvakrát)a jsou výborné,moc děkuji za receptík.Co jsem ale vyvedla :)) všechno jsem udělala jak má být,připravila,vy míchala a pak zazvonil zvonek u dveří,když jsem se vrátila do kuchyně automaticky jsem vy míchané žloutky dala do těsta :) a dala péct,až to bylo v troubě mi došlo že jsem udělala chybu.Tak znova vymíchat žloutky... na polevu a teď jsem čekala co z toho vyleze.Jestli něco jedlého nebo to poletí do koše díky mé chybě.Nakonec jsem byla velmi mile překvapena jak se ten můj nepodarek dobře vyvedl,po nanesení polevy a zatuhnutí je řez krásně vláčný a ještě ten den ho zbyla jen polovina,kdybych ho neuklidila snědli by to na posezení. Mezi tím jsem honem udělala novou várku a ta už byla v pořádku.Nakonec jsem jim dala zkusit i tu originál verzi a rozdíl nepoznali.Manžel mě hezky pochválil že dělám hned dvojnásobnou várku aby si jako dopřáli :)).Kluci prohlásil že mezi svátkama musím upéct další,prý budou těžce návykové.Hezké svátky všem.
@marcipanek pekne si sa vynasla,,,nie nadarmo sa hovori, ze nove recepty vznikaju z nahod a toto je tiez taka nahoda, ze si do cesta pouzila zltka, ktore tam vobec nemusia byt, ale ani cestu neublizia :-)
Dnes som piekla a sú úžasné....síce pri niektorých surovinkách som si upravila množstvo....pretože tých orieškov som už nemala 300g ale 200g ale aj tak je veľmi chutný...Všetkým pekárkam odporučujem!!! :)
chválite do siedmého neba, vyskúšam aj ja,lebo moje sú akési suché. @rennatte o koľko cukru si ubrala, prosím Ťa, lebo ja keď uberiem cukora, tak dom pištia, že málo sladké...skúsim dať 200g nech to para tlačí..

Pridaj komentár k receptu: