Foto: kukulienka71
Tento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s Zobraziť celý popisTento dezert sa pôvodne volá Szentgyörgyi palacsinta(voľný prekl.palacinky zo sv.Jura),zapáčil sa mi v jednej maďarskej kuchárskej knihe,je to starý recept,ale ešte som sa s takýmto spôsobom prípravy nestretla.Možno ani vy...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
15 - 20 ks |
|
15 dkg |
|
5 dkg |
|
5 dkg |
|
2 dcl |
|
1 ks |
|
na vymastenie pekáča |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
7 dkg |
|
5 ks |
|
2 dkg |
|
1 ČL |
|
5 dcl |
|
5 ks |
|
15 dkg |
|
Postup
-
1
Upečieme si 15 väčších alebo 20 menších palaciniek.
-
2
mleté orechy s cukrom,mliekom,vanilkovým cukrom,premytými hrozienkami a citr.šťavou uvaríme,necháme vychladnúť.
-
3
pekáčik vhodnej veľkosti(ja tu mám 30x20cm) vymastíme maslom.Každú palacinku natrieme nie moc hrubo orechovou plnkou
-
4
stočíme a nakrájame na asi 3cm dlhé kúsky
-
5
ktoré kladieme nastojato tesne vedľa seba do vymasteného pekáčika
-
6
Pred prípravou krému môžeme zapnúť rúru na 180°C,aby sa dobre zahriala.Krém budeme variť nad parou.V nádobe si v polovici mlieka rozmiešame 7 dkg kryšt.cukru,5 žĺtkov a vlejeme pudingový prášok rozmiešaný s druhou polovicou mlieka. Varíme asi 3 min,kým trocha zhustne.Po odstavení primiešame aj rum.
-
7
Touto zmesou zalejeme palacinky v pekáči.Ja som dala viac puding.prášku,mala som to veľmi husté,vy dajte len tých 20g.
-
8
Pečieme nezakryté asi 20 minút,kým krém poriadne stuhne.Medzitým vymiešame vaječné bielka so štipkou soli do polotuha,pridáme 15 dkg kryšt.cukru a domiešame do tuha. Penu môžeme dať do ozdobného vrecka a tak nastriekať na palacinky
-
9
Vrátime do rúry a penu vysušíme,tiež to bude trvať asi 20-25 min.
-
10
Krájame až celkom vychladnuté,my sme jedli aj za čerstva večer,ale ráno sa to krájalo oveľa ľahšie,že to v chladničke poriadne stuhlo. Z uvedeného množstva vyjde 12 porcií.
Tak ho konečne mám, už sa tešííííímmmm.....
odozvu,či vám chutilo...
) ku ktorej som mal vyhrady. Toto vyzera podla mojho nazoru stokrat lepsie: rustikalny vzhlad, nevyzera to umelo atd. Za tento dezert by som v restike narozdiel od spominanej palacinkovej torty bez vahania tych 8 eur dal a verim, ze by to stalo za kazdy jeden cent z nich. Jedine co by som zmenil ja je, ze puding by som nerobil z prasku, ale uvaril by som ho zo surovin, ale to fakt nie je vycitka k receptu - to len ja milujem zlozitost.
:-)), dikes