Ocelky fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 26. novembra 2012
Ocelky (fotorecept)
Foto: niniatko

Keď som rozmýšľala, aký recept by som mohla pridať na Varechu, pokým nezačnem pracovať a už nebudem mať čas na nič :D Tak mi Zobraziť celý popisKeď som rozmýšľala, aký recept by som mohla pridať na Varechu, pokým nezačnem pracovať a už nebudem mať čas na nič :D Tak mi mama povedala pár receptov. Tento je jeden z nich. Má ho od svojej sesternice z Moravy a kedysi ho piekla na Vianoce.

56
porcií
70 minút
príprava
15-20 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
300 g
120 g
50 g
1 ks
Krém:
300 g
200 g
100 g
1 ks
Poleva:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. V popise surovín uvádzam množstvo na jednu dávku, ja som robila z polovičnej.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke (ja opäť na mojom obľúbenom parapete v tieto chladné dni).

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo fóliou. A dáme upiecť. Upečené necháme vychladnúť. (Tu som zabudla fotiť.)

  7. 7

    Orechy nasekáme nadrobno.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo, cukor, nasekané orechy, vanilkový cukor a trochu rumu spolu vymiešame na krém. (Tu som si myslela, že fotím.. ale len myslela :D tak aspoň foto natierania)

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuté keksíky zlepujeme krémom.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A nakoniec ich pokvapkáme polevou, ktorú pripravíme podľa návodu. V pôvodnom recepte je písaná tmavá čokoláda, ktorou sa pomocou vidličky ocelky postriekajú, no ja som si to trochu inovovala a s tou bielou polevou mi to prišlo krajšie.

    Ocelky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smajliqa
jezis,,, tie urobim na Vianoce... su krasne :)
sikovnica :)
hany2
pekne koláčiky, je to trvanlivé pčivo? môžem ich upiecť aspoň 2 týždne pred vianocami?
mili2936
ďalší super recept, ktorý bude mať u nás na vianoce premiéru - tiež ma zaujíma, či to môžem urobiť skôr, ale asi nie, keď je krém maslový?
1ariana
Aj moja mama ich piekla a v jej zošite obľúbených receptov mali názov Išlové tortičky... a vykrajovala kolieska. My sme ich mali veľmi radi. Takže po rokoch upečiem ...a na vrch dávala čokoládu a polovicu vlašského orecha. Tak sa teším a ďakujem za pripomenutie zabudnutého receptu. :o)
terik
Aj ja ich robievam a to pod názvom írske tortičky, robím tiež kolieska a sú výborné. Chválim tvorju prácu, sú krásne.
niniatko
@1ariana pozerala som viac receptov na iišlové tortičky a ani jeden nie je takýto ako tento tu, je úplne iný, i čo sa týka cesta (kde sa dávajú orechy a žĺtko) i čo sa týka plnky (kde zas ide žĺtko a džem a nejde tam rum)
@terik pozrela som aj tie Írske tortičky a to je tiež iný recept ako tento
medulienka122
musím to vyskúšať, zdá sa mi, že niečo podobné poznám , ale domáce je určite lepšie, ako z obchodu, už je pre istotu v kk:-))
mili2936
teraz som si spomenula, aj my ich voláme išelské keksy - vďaka @1ariana - mama ich robieva, len som nikdy neskúmala ako, či je to presne tento recept alebo jeho tiež veľmi chutná obdoba
marijanka712
@niniatko máš pravdu -išlovské tortičky sú úplne iné cesto , ale tieto tvoje sú super pozoruhodne, že bez vajec to som si všimla hned a velmi efektne si ich doplnila tou bielou polevou páči sa mi si šikovná a tvoj rp iste vyskúšam páči sa mi aj s fotodokumentáciou i ked zopar záberov ti ušli viem to posúdiť , lebo aj sem tam zabudem fotiť v zápale práce chválim ta.
niniatko
@mracik9 ďakujem :)

@marijanka712 ďakujem :) mne sa to stáva hlavne vtedy, ak robím a fotím dva recepty naraz ako som to robila teraz, lebo potom už neviem, čo mám vyfotené a čo nemám a tiež sa mi stáva, že si na prvý obrázok, kde sú všetky suroviny všetko nachystám a keď to mám, tak začnem robiť a nakoniec zistím, že som to neodfotila, ale to sa často ešte dá napraviť :D

@izabella929 ďakujem :) chutné neviem, či sú, takto celku som ich nejedla, ale "olizovala" som krém z metličiek od mixéra a ten bol vynikajúci
evanaaa
Či Išlerky, alebo Ocelky, oboje sú iste dobré, aj keď recept nie je rovnaký, len vidieť, že nečítate komentáre, a to isté, čo už bolo, píšete znova. Orechov mám dosť, a na vianočné drobné pečivo veľa inšpirácií tu.
niniatko
@3sandra3 ďakujem

@evanaaa neviem, išlerky som asi ešte nejedla, no ocelky sú dobré a to je už čo povedať, keďže ja orechy nejedávam a toto mi veľmi chutí...
ja mám občas pocit, že nielen komentáre sa tu nečítajú, ale aj celý recept, len sa pozrú obrázky a už sa ide komentovať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia