Foto: samanka
..tak, už sú dopečené, chladia sa...ako som sľúbila @leskomanka ,aj pre ostatných varecháčov...recept je z asi 60 ročnej kuchárskej knihy...
porcií
príprava
na 230,200 °C
Postup
-
1
Zamiesime cesto, je dosť tuhé, ja dávam do pekárničky...a takto vyzerá po hodine a pol. Ak niekto bude miesiť rukou, treba ho nechať kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 hod.( Tu je 750 g múky)
-
2
Cesto premiesim, nepodsýpam múkou, je elastické a vôbec sa nelepí. Urobím valec a odkrajujem kúsky o hmotnosti 70-80 g. Nenechávam kysnúť, hneď rozgúľam na "placky"
-
3
...takto, čo najtenšie, asi na veľkosť 25 x 12 cm, netreba sa báť, oni pekne vykysnú, zrolujem do rožka, trocha povaľkám po doske...
-
4
Poukladám na plech, ďalej od seba, aby sa nezlepili. Rúru vyhrejem tak na 30 °C (v zime stačí radiátor), vložím oba plechy a nechám kysnúť 20 min. Potom vyberiem a nechám ich na teplom sporáku, prikryté obrúskom, kým sa rúra vyhreje na 230 °C. Tesne pred vložením do rúry ich potriem slanou vodou, nebojte sa, keď nakvapkáte aj na plech (papier), nebudú mokré....v rúre sa vytvorí trocha pary..
-
5
Tu sú už nakysnuté..
-
6
...a tu upečené...8 min. pri 230 °C, potom teplotu znížim na 200 °C a pečiem 10 min. Po upečení ich poukladám na mriežku a nechám vychladnúť. Celkom vychladnuté vložím do mikroténových vreciek, vydržia mäkké 4-5 dní, nie však chrumkavé. Samozrejme, ani po upečení nie sú také, ako tie z reťazcov, ale rozhodne nie je v nich nič umelé...
-
7
A takto si ich môžeme vychutnať....s domácou kuracou šunkou a domácou paprikovou nátierkou..(by ste neverili, ale toto stačí môjmu synovi na raňajky, potom "obeduje" až okolo 17-tej hodiny...
Potrebujem recept na obyčajne rožky,aby sa čo najviac podobali tým z obchodu..Pre dceru su len tie najlepšie:)
som velmi zvedava, ci aj s tunajsou mukou /kedze nemame vyberovu/ ostanu take chutne par dni ako sa spominalo v diskusii.
Urcite dam vediet aj pre zaujimavost nasim devam v zamori a dakujem za uverejnenie
výborné domáce pečivo...tú chrumkavosť stratia v mikroténovom sáčku..radšej do mrazničky-po rozmrazení-nie v mikrovlnke-sú ako čerstvé..rozmraziť dám na radiátor-jasné-ked sa kúri..sú chrumkavé..:-)