Obyčajné rožky fotorecept

samanka - fotkasamanka, 13. marca 2013
Obyčajné rožky (fotorecept)
Foto: samanka

..tak, už sú dopečené, chladia sa...ako som sľúbila @leskomanka ,aj pre ostatných varecháčov...recept je z asi 60 ročnej kuchárskej knihy...

18
porcií
30 minút
príprava
2 x 18 minút
na 230,200 °C

Suroviny

500 g (alebo hladká špeciál)
250 ml
50 g
1 ks
1 ČL
2 ČL
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zamiesime cesto, je dosť tuhé, ja dávam do pekárničky...a takto vyzerá po hodine a pol. Ak niekto bude miesiť rukou, treba ho nechať kysnúť na teplom mieste 1 a 1/2 hod.( Tu je 750 g múky)

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto premiesim, nepodsýpam múkou, je elastické a vôbec sa nelepí. Urobím valec a odkrajujem kúsky o hmotnosti 70-80 g. Nenechávam kysnúť, hneď rozgúľam na "placky"

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...takto, čo najtenšie, asi na veľkosť 25 x 12 cm, netreba sa báť, oni pekne vykysnú, zrolujem do rožka, trocha povaľkám po doske...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladám na plech, ďalej od seba, aby sa nezlepili. Rúru vyhrejem tak na 30 °C (v zime stačí radiátor), vložím oba plechy a nechám kysnúť 20 min. Potom vyberiem a nechám ich na teplom sporáku, prikryté obrúskom, kým sa rúra vyhreje na 230 °C. Tesne pred vložením do rúry ich potriem slanou vodou, nebojte sa, keď nakvapkáte aj na plech (papier), nebudú mokré....v rúre sa vytvorí trocha pary..

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú už nakysnuté..

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a tu upečené...8 min. pri 230 °C, potom teplotu znížim na 200 °C a pečiem 10 min. Po upečení ich poukladám na mriežku a nechám vychladnúť. Celkom vychladnuté vložím do mikroténových vreciek, vydržia mäkké 4-5 dní, nie však chrumkavé. Samozrejme, ani po upečení nie sú také, ako tie z reťazcov, ale rozhodne nie je v nich nič umelé...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A takto si ich môžeme vychutnať....s domácou kuracou šunkou a domácou paprikovou nátierkou..(by ste neverili, ale toto stačí môjmu synovi na raňajky, potom "obeduje" až okolo 17-tej hodiny...

    Obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@astheart už som vyskúšala zarobiť aj s vodou, skoro nebolo poznať rozdiel. Niekedy miešam vodu s mliekom. @pekarik veď to každému jasné, výrobný systém pekární poznám, ale všetky "priemyselné" rožky sú na druhý deň gumové. Tieto sa im aspoň približujú...:-))) @cicamaci vyskúšaj, aj ak sa Ti bude zdať cesto hutné, vykysne pekne...a ešte ma niečo napadlo - ja používam iba múku z mlyna Pohronský Ruskov, tá sa mi zatiaľ zdá najlepšia.
1x jima
tak som ich vyskušala! chutovo vyborne aj sa najviac podobaju/skor už podobali:)/na tie z obchodu. mam otazku. vyberova muka je muka polohruba,že? ja som ich spravila pol na pol s hladkou 00. no mam čo ešte zlepšovať ale recep na cesto je zatial pre mna z tých čo som skušala číslo 1!! naozaj sa s ním vyborne pracuje...ja som ho skor tvarovala v ruke ako langoše..mne to vyvalkanie tak nešlo:) dakujem.
1x ribana
Zdravím @Samanka , Tvoje rožky sú výborné a tak som si ich tiež podľa receptu upiekla, obrázok môjho poečenia priloží naša Andrejka Červenková, tak uvidíš :-)